Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
AcasăCOMUNICATE DE PRESĂInfecția cu virus West Nile

    Datorită contextului epidemiologic existent in Europa şi România precum şi condiţiilor meteorogice propice dezvoltării vectorilor- temperaturi ridicate urmate de ploi şi inundaţii în unele zone, au fost confirmate şi în Romania cazuri de infecţie cu virus West Nile.

    Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

    Pacienții dezvoltă simptomele după 3 - 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

    Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

    80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical:febră ridicată,durere de cap intensa.

    În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

    Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor:evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele;asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi).


Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool

,,Alcoolul nu este o rezolvare!"

    Direcția de Sănătate Publica a Județului Cluj marchează în luna iulie 2018 campania de informare-educare-comunicare cu titlul: Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool. Sloganul campaniei este : ,,Alcoolul nu este o rezolvare!". Scopul campaniei este informarea populației vulnerabile cu privire la efectele consumului dăunător de alcool.

    Mesajul cheie al campaniei este: "Tinerii care se confruntă cu â materiale, boli, probleme familiale, carențe în educație, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuși să consume alcool în cantități mari și de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătății și vieții pot fi mai severe decât la semenii lor. Deși aproape jumătate din tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme, ,,Alcoolul nu este o rezolvare!".

    Campania se adresează tinerilor din grupurile vulnerabile: copii în situație de risc ridicat (sărăcie, dezagregare familială, delicvența juvenilă, copii aflați în sistemul de protecție de stat, copiii străzii), tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecție de stat, tineri cu dizabilități fizice sau mentale, dependenți de droguri, etnie romă, șomeri, tineri cu venituri reduse, fără adăpost, nivel scăzut de educație, comunități rurale la risc.


ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI DE DROGURI

    Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj marchează în data de 26 iunie 2018 Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri.

    Campania de informare-educare are sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” și mesajul-cheie „Să îi asculți pe copii și tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoți și în siguranță”. Cu această ocazie este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Campania are scopul de a mobiliza părinții, educatorii, personalul din serviciile medico-sociale să acționeze preventiv, acordând o atenție sporită nevoilor, abilităților și oportunitîților din viața copiilor și tinerilor.

COMUNICAT DE PRESĂ


BOLI TRANSMISE PRIN VECTORI

Boli transmise prin ţânţari

Ţânţarii sunt specii de insecte, de mici dimensiuni, femela ţânţar  înţeapă pielea şi injectează saliva. In urma procesului, care durează doar cateva secunde, o parte din salivă rămâne în piele, cauzând reacţii ale sistemului imunitar, inclusiv reacţii alergice: eritem (înroşirea pielii), senzaţie de mâncărime, tumefiere.Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte şi infecţia cu virus West Nile.

Specialiştii consideră că, ţântarii, sunt atraşi în primul rând de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sange 0 şi persoanele supraponderale; persoanele care poartă haine inchise la culoare (care absorb temperatura) au riscul mai mare de a fi inţepaţi; persoanele care îşi desfăşoară activităţile zilnice in aer liber; persoanele cu un sistem imun deficitar. Aromele care se aseamănă cu nectarul sunt de asemenea un factor de atracţie pentru ţânţari, motiv pentru care se recomandă evitarea folosirii de parfumuri, săpunuri, şampoane sau loţiuni de corp cu arome dulci.

Proeminenţa care rezultă in urma inţepăturii de ţânţar poate apărea imediat sau la cateva zile; în cazul unei sensibiliţăti crescute la inţepătura de ţânţar, zona care prezintă mâncărimi va fi mult mai extinsă. Reacţiile severe la înţepătura de ţânţar apar destul de rar; acestea se pot manifesta prin inflamarea gâtului, erupţii cutanate, flictene (băşici), inflamare si înroşire pe arii largi in jurul înţepăturii. In rare cazuri poate apare anafilaxia, ce impune măsuri terapeutice de urgenţă. Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare în cazul persoanelor alergice: evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele!

Tratamentul înţepăturilor de ţânţari presupune curăţarea delicată a zonei cu apă şi săpun. Se recomandă evitarea frecarii zonei (risc de infectie) si aplicarea de creme sau lotiuni cu efect calmant.

Boli transmise prin capuse

Căpuşa este o insecta mică, verde sau brună. Răspândirea căpuşelor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Înţepătura poate declanşa boli virale (Encefalită de căpuşe) sau bacteriene, dintre care cea mai frecventă este boala Lyme (Borrelioza).

După înţepătură apare o leziune tegumentară caracteristică care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile sau săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru. Leziunea este mare, rotundă, şi deseori cu decolorare centrală parţială. Leziunea apare la un procent de 60–80% dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă.

Aspectul clinic este extrem de polimorf şi divers, de tip pseudo-gripal: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă (forma uşoară), amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături, etc.

Cele mai eficiente metode de prevenire a muşcăturilor de căpuşe implică: evitarea locurilor

cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate, etc.) ; evitarea interacţiunii directe cu un animal parazitat; îngrijirea vegetaţiei; acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie (câini, pisici); echiparea corespunzătoare cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi; încălţăminte închisă (nu şlapi, sandale); pălărie de soare care vă protejează împotriva căpuşelor de pe ramurile copacilor.

Examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor. Imediat ce se întoarce de la joacă, este recomandat să examinaţi cu atenţie corpul copilului şi să încearcaţi să depistaţi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii (căutaţi şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse).

De asemenea, pe zona în care aţi descoperit căpuşa nu trebuie să aplicaţi alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul sanguin.

În cazul în care descoperiţi o căpuşa pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeti urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele.


Salveaza vieti: Igiena mainilor-5 mai 2018

Scopul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța igienei mâinilor.

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit prin mâini, conform rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. Mâinile sunt un vector de contaminare foarte mare. Atât in viaţa cotidiană, cât şi in cea profesională, mâinile atrag şi ulterior împrăştie numeroşi microbi şi germeni, transmiţători de boli.

Pentru a evita declanşarea anumitor afecţiuni grave precum gripa, hepatita A, meningita, diareea, infecţiile oculare, alergiile si micozele, este suficient sa adoptaţi gesturi simple pentru o igienă corectă a mâinilor.

 Spălatul regulat al mâinilor este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii, în special după fiecare utilizare a toaletei, înainte şi dupa pregătirea mesei precum şi după contactul cu animale.

 Metoda corectă de spălare a mâinilor este foarte importantă. Săpunul singur nu este suficient pentru indepărtarea germenilor. Doar combinaţia săpunirii, frecării, clătirii şi ştergerii protejează. De aceea este indispensabilă ştergerea ulterioară şi nu doar uscarea. Se recomandă următorul procedeu pentru spălarea mâinilor:
1.  Umezirea mâinilor sub apă curgătoare
2.  Săpunirea temeinică a mâinilor
3.  Nu uitaţi să frecaţi săpunul pe spatele mâinilor, pe încheieturi şi între degete
4.  Clătiţi bine sub apă curgătoare
5.  Ştergeţi cu un prosop, care să fie utilizat numai o dată


Vineri, 20 aprilie 2018

Saptamana Europeana a Vaccinarii – 23-29 aprilie 2018

    Ministerul Sănătăţii s-a alăturat si in acest an, iniţiativei Biroului Regional OMS pentru Europa de derulare a campaniei “SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII”.

    Astfel, în perioada 23 - 29 aprilie 2018, sub sloganul “Vaccinurile sunt benefice pentru tine si cei din jurul tau. Ia parte la vaccinarea Europei”, se va desfăşura o campanie de informare, educare, comunicare cu scopul de a promova beneficiile vaccinarii populatiei, a importantei vaccinarii si a respectarii dreptului fiecarei persoane la vaccinare.

    Campania care se adresează reprezentantilor autoritatilor locale, medicilor in general, medicilor de familie, medicilor din reteaua de medicina scolara, asistentilor comunitari, mediatorilor sanitari, parintilor si nu in ultimul rand reprezentantilor mass media, este realizata sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi se derulează în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie si Societatea Romana de Cancer.

    Desi, statele membre OMS au convenit asupra unui scop comun de eliminare a rujeolei şi rubeolei, acest scop nu a fost îndeplinit încă, acoperirea vaccinală pentru rujeolă în unele ţări din Europa de Est a scăzut sub nivelul recomandat de OMS ( 95 %) şi epidemiile de rujeolă au continuat să apară şi în partea de vest a regiunii. Scopul de eliminare a rujeolei, este vital şi poate fi atins, dar va fi îndeplinit numai dacă eforturile individuale ale fiecărei ţări şi ale regiunii întregi sunt concertate.

    Săptămâna Europeană a Vaccinării oferă şi României  oportunitatea de a ridica nivelul de conştientizare cu privire la ceea ce este necesar să se realizeze în vederea eliminării rujeolei.


Luni, 2 aprilie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ

    Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj vă face cunoscut faptul că asistența medicală de urgență prespitaliceacă și spitalicească este asigurată în permanență în perioada Sărbătorilor Pascale, respectiv 06 aprilie 2018 - 09 aprilie 2018, în toate unitățile sanitare publice, pentru toate specialitățile medico-chirurgicale și stomatologice.


Vineri, 23 martie 2018

24 MARTIE 2018 - ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMBATERE A TUBERCULOZEI

Slogan:  “Wanted: Leaders for a TB-free world”- „Se caută: Lideri pentru o lume eliberată de TBC“

    Tema Zilei Mondiale a TB 2018 se concentreaza pe angajamentul de a pune capăt epidemiei de Tuberculoza, nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștri ai sănătății, ci la toate nivelurile, de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, persoane afectate de tuberculoză, avocați ai societății civile, personalul medico-sanitar, ONG-uri și alți parteneri. Toţi pot fi lideri ai eforturilor de a pune capăt Tuberculozei în propria lor muncă sau pe teren.

COMUNICAT DE PRESĂ


Joi, 22 martie 2018

Ziua Mondială a Apei - WWD 2018

Apă necontaminată într-un mediu salubru: alianță indispensabilă vieții pe Terra

    Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conștientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei - resursă naturală crucială pentru viață și sănătate pe planeta noastră.

    WWD 2018 se derulează sub sloganul

“Să protejăm Natura & Apa – indispensabile vieții pe Terra!”,

iar tema

“Natură nepoluată pentru apă de calitate”

își propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăși dificultățile legate de apă în secolul XXI.

    Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea și calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluării mediului natural implicat esențial în calitatea apei.


Luni, 19 martie 2018

    Ziua Mondială a Sănătății Orale este marcată în calendarul sănătății pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează importanța igienei orale pentru întregul organism și sunt menționate beneficiile unei sănătăți orale bune.

Vineri, 2 februarie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, în colaborare cu Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, Inspectoratul Şcolar Judetean Cluj şi Societatea Română de Cancer, celebrează în februarie 2018 Luna Națională de Prevenire a Cancerului.

 Scopul campaniei Luna Națională de prevenire a cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

 Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului- 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.

 De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii- 15 februarie 2018, se recomandă decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să solicite guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer. Scopul campaniei este accesul universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.

În România campania Luna Națională de Prevenire a Cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Împreună pentru un viitor mai bun.

Să facem mai mult. Să ne pese mai mult.


CAMPANIE CANCER 2018INFOGRAFIC CANCER 2018
DOWNLOAD PDFDOWNLOAD PDF

Vineri, 15 decembrie 2017

INFORMARE

Trichineloza – informații utile


Miercuri, 29 noiembrie 2017

1 decembrie 2017 - Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

    Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se marchează la 1 decembrie începând cu anul 1988, ca oportunitate a tuturor să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala și să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

    În 2017, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este: 

„RIDICAȚI MÂINILE PENTRU PREVENIREA HIV”Joi, 16 noiembrie 2017

16 noiembrie 2017 - Ziua Naţională fără Tutun

           Direcţia de Sănătate Publică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, Societatea de Cancer Cluj si Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj, marchează în data de 16 noiembrie 2017 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 16 noiembrie - 30 noiembrie 2017 campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!” .

           Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară - aşa numitul “fumat pasiv”

           Campania are ca obiective:  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor  asociat. consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat precum şi protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

           În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, cu o  prevalenţa a fumatului de 28%  in randul celor cu varsta peste 15 ani, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. In România, morbiditatea atribuită exclusiv fumatului indică 43% dintre diagnosticele de boli respiratorii, 33% dintre diagnosticele de cancer şi 13% dintre diagnosticele de boli cardiovasculare.

Conform Eurobarometrului 2017  procentul tinerilor care se apucă de fumat, respectiv cei din categoria de vârsta 15 - 24 de ani, a crescut de la 25%, cât era în 2014, la 29% în 2017.  Datele arată că se fumatul este început  precoce, ceea ce se întâmpla si la adolescentii români

 Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017, reducerea expunerii la fum de tutun este semnificativă în România în 2017 fată de 2014: în baruri a scăzut cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%), iar în restaurante a scăzut cu 53 de puncte procentuale (de la 59% la 6%).

Beneficiile renunțării la fumat :

·         ameliorarea frecventei cardiace şi a circulaţiei perferice

·         riscul de infarct miocardic scade

·         riscul de cancer pulmonar se reduce

·         crește speranța de viață

·         un mod de viață mult mai sănătos

·         mai mulți bani în buzunar

 

Activităţile desfasurate in aceasta campanie in Cluj-Napoca sunt: discuţii interactive cu elevi de liceu, afişarea de postere, distribuirea de fluturaşi şi pliante.

COMUNICAT DE PRESA

INFOGRAFIC


Joi, 12 mai 2016

INTOXICAȚIA CU CIUPERCI

Ciupercile au multe proprietăți benefice, dar există riscul să facem greșeli atât în alegerea cât și în păstrarea și prepararea lor, provocând uneori intoxicații grave. Desigur, cele mai grave intoxicații sunt acelea cu ciuperci otrăvitoare, dar sunt și intoxicații cu ciuperci comestibile care au crescut pe un sol poluat.

 Cauzele intoxicațiilor pot fi :

·         necunoașterea speciilor de ciuperci comestibile
·         culegerea din locuri poluate (de pe marginea drumurilor)
·         cumpărarea acestora în locuri neautorizate
·         necunoașterea speciilor de ciuperci comestibile
·         implicarea în culegere a copiilor care nu știu să diferențieze ciuperca otrăvitoare de cea comestibilă
·         prelucrarea termică deficitară (toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică)
·         folosirea ciupercilor crude în preparate culinare.

Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.

 Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță, pe de o parte din cauza incidenței ridicate a acestora (în special, primăvara și toamna) pe de altă parte din cauza gravității acestora.

Simptomele sunt foarte variate și se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci,cantitatea de toxină consumată, precum și cu vârsta persoanei.Acestea apar dupa câteva minute sau dupa 3-6 ore sau chiar mai mult Perioada de incubație depinde de specificul toxinei din ciupercile consumate.Toxinele produc tulburari ale tractului gastrointestinal,ulterior sunt implicate și alte organe: ficatul, rinichii și sistemul  nervos. În cele din urmă, se instalează insuficiența hepatică acută și insuficiența renală acută, cu consecinţe dramatice.

Intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală majoră şi este obligatorie prezentarea la un serviciu medical de urgenţă.

Recomandăm insistent evitarea cumpărării ciupercilor din locurile neautorizate .Joi, 28 aprilie 2016

    Referitor la aspectele apărute în presă cu referire la pacienții transplantați renal și care au decedat urmare unei infecții cu virus gripal, vă comunicăm că Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a demarat o anchetă care este în derulare iar la finalizarea acesteia vom comunica concluziile și măsurile care se impun.


Joi, 28 aprilie 2016

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada Sărbătorilor Pascale 29 aprilie 2016 – 03 mai 2016 în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Miercuri, 6 aprilie 2016

7 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII


    Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

    Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consacră Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2016, diabetului zaharat.

    Argumentele OMS pentru care a fost ales diabetul zaharat dintre multele boli care ameninţă sănătatea populaţiei globului a fost faptul că în anul în 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut, în anul 2014, aproximativ 9% din populaţia adultă a globului erau diabetici şi OMS prognozează că, în anul 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume.

    În acest context, OMS doreşte să atragă atenţia asupra epidemiei de diabet care o tendinţă de progresare, dar care poate fi oprită prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă considerabil riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile acestei boli.

    OMS va lansa, în 2016, primul raport asupra diabetului, în care va expune ce reprezintă diabetul la ora actuală, precum şi consecinţele asupra populaţiei globului, insistând asupra necesităţii unui sistem de sănătate publică mai puternic, mai performant, capabil să facă faţă realităţii evidenţiate de aceste statisticile medicale de la nivel mondial.

    Diabetul este o afecţiune cronică care  apare în contextul în care pancreasul secretă un nivel scăzut de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia – ceea ce poate afecta funcţionarea unor organe şi ţesuturi.

    Diabetul are mai multe tipuri de manifestare:

 • Diabetul de tip 1 – este o boală autoimună caracterizată prin  distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină . Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent  la copii sau la adulţii tineri.
 • Diabetul de tip 2 – este caracterizat prin rezistenţa la insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal.  Se mai numeşte diabet non-insulinodependent  sau diabetul de maturitate.
 • Diabetul gestaţional  este  creşterea glicemiei  apărută pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au fost diagnosticate anterior cu diabet.

    Cel mai răspândit tip de diabet este diabetul de tip 2 cu o frecvenţă de 90%.

    Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot fi asimptomatice timp de mulţi ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate. Simptomele pot fi subtile. Creşterea volumului urinar şi senzaţia de sete sunt uşoare la început, agravându-se progresiv. În final, bolnavii prezintă oboseală extremă, vedere neclară şi deshidratare. Uneori, în stadiile precoce ale diabetului, glicemia scade anormal de mult, o manifestare denumită hipoglicemie.

    În Europa, în anul 2015 erau 60 milioane bolnavi, prevalenţa fiind în creştere la toate grupele de vârstă, afectand 10-15% din populaţia unor state europene. Creşterea numărului de îmbolnăviri se datorează în principal obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi condiţiilor socio-economice.

    În România la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet   zaharat, pericolul mai mare fiind reprezentat de prediabet cu o prevalenţă de 16%.

    În Judeţul Cluj prevalenţa diabetului înregistrează o valoare de 5,11% pacienţi cu diabet zaharat în anul 2015, în creştere faţă de 4,37% în anul 2014.

Diabetul nu este o povară doar pentru cei afectaţi, ci şi pentru sistemele de sănătate.
Miercuri, 23 martie 2016

24 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Ziua mondială a tuberculozei se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei. Prin aceasta se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.

Organizația Mondială a Sănătății face apel la solidaritate și acțiune pentru eradicarea tuberculozei la nivel global.

Pentru 2016, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei “Uniţi pentru eradicarea tuberculozei” ("Unite to End TB”) promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei.

Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a Strategiei globale privind tuberculoza pentru următorii ani 2015-2020, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între anii 2015 și 2035.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a adoptat o Strategie Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru anii 2015-2020, care are ca scop eliminarea TBC ca problemă de sănătate publică în România până în 2050. S-a considerat necesară adoptarea acestei strategii având in vedere că România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de persoane mor anual din cauza acestei boli; tuberculoza fiind a doua cauza de deces de natura infecțioasă din lume.

Tuberculoza este o boala infecţioasă provocată de bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis. Cea mai severa formă a acestei boli se numește tuberculoză pulmonară și afectează plămânii.

Manifestările principale ale bolii active sunt:

-        tuse persistentă de peste trei saptămâni;

-        durere în piept;

-        expectorație cu sânge;

-        febră și frisoane;

-        transpirații nocturne;

-        slabiciune și oboseală;

-        pierderea poftei de mâncare;

-        scădere în greutate.

Există două aspecte ale prevenirii tuberculozei:

-        evitarea transmiterii infecţiei la alte persoane

-        tratarea precoce a infecţiei latente, înainte de progresia către forma activă a bolii.

Aceste măsuri sunt deosebit de utile în comunităţile cu numeroase surse de infecție, cum ar fi: centrele pentru persoane fără adapost, închisori, spitale, săli de aşteptare.

Tuberculoza se poate trata cu condiţia ca bolnavii să se adreseze medicului la primele semne de îmbolnăvire şi să îşi ia toate medicamentele, prescrise de medicul curant, pe perioada întregului tratament ce dureaza intre 6 și 8 luni. De asemenea, în faza contagioasă a bolii este neapărat necesară izolarea bolnavului.

O altă modalitatea de prevenire a tuberculozei este vaccinare cu Bacil Calmette-Guerin sau BCG, care este un vaccin cu tulpini vii impotriva tuberculozei. Vaccinul a fost descoperit in 1920 si a ramas si in ziua de astazi singurul disponibil impotriva tuberculozei. Vaccinul este administrat la sugari pentru a preveni aparitia unor forme mai grave ale bolii. În majoritatea țărilor (inclusiv România), vaccinul BCG se face bebelușilor, încă din maternitate.

La nivelul Judeţului Cluj se derulează Programul Naţional de Sănătate de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei.

Scopul acestui program este protejarea sănătăţii populaţiei prin depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii tuberculozei la nivelul judeţului.

Obiectivele programului sunt:

-        Reducerea prevalenţei şi a mortalităţii TBC

-        Menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TBC pulmonara pozitivă la microscopie;

-        Tratamentul bolnavilor cu tuberculoză

-        Menţinerea ratei de succes terapeutic la cazutrile noi pozitive de TBC pulmonar.

Indicatorii de rezultat înregistraţi la nivelul Judeţului Cluj în anul 2015 se przintă astfel:

Procentul cazurilor noi de tuberculoză cu anchetă epidemiologică din totalul cazurilor noi înregistrate

Obiectiv  propus prin PN

Obiectiv realizat 2014

Obiectiv realizat 2015

90%;

99,66 %

96,66 %

 

Procentul persoanelor cu chimioprofilaxie din cele cu indicaţie pentru chimioprofilaxie

Obiectiv  propus prin PN

Obiectiv realizat 2014

Obiectiv realizat 2015

90%;

99,66 %

96,66 %

Având în vedere aceste rezultate, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj îşi propune pentru anul 2016 menținerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TBC pulmonar peste 85%.


Joi, 4 februarie 2016

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj marchează în data de 4 februarie 2016, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, luna februarie  fiind declarată Luna de Luptă împotriva Cancerului.

    Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singură temă pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului.

    Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare a cancerul în rândul publicului larg și prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

COMUNICATNoi putem să prevenim cancerulEu pot să îmi controlez boala

Vineri, 27 noiembrie 2015

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este

"ŢINTA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA".Joi, 19 noiembrie 2015

    Ziua Națională fără Tutun, marcată în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie a fiecărui an, ofera cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun sau expunerea la fumul de țigară - așa numitul „fumat pasiv”.

    Campania dedicată Zilei Naționale fără Tutun se desfășoară în perioada 23 - 30 noiembrie 2015 cu sloganul:

„Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”Vineri, 13 noiembrie 2015

    În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentul are drept scop informarea populației cu privire la  manifestările și complicațiile diabetului zaharat și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii.
    Pentru anul 2015 activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul:

 „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.Joi, 28 mai 2015

    În data de 31 mai se celebrează pe tot globul Ziua Mondială fără Tutun -  (World No Tobacco Day - WNTD).
    Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis pentru anul 2015 ca  această zi sa fie cu tema: Actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, iar sloganul campaniei este: “ Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!
Miercuri, 6 mai 2015

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj avertizează că odată cu încălzirea vremii se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de persoane înţepate de căpuşe .
În cazul în care descoperiţi o căpuşa pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeţi de urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele.Luni, 4 mai 2015

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj anunță deschiderea unui nou centru de permanență în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 78, care va asigura continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă zilnic, în intervalul 18:00-08:00, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale 24 din 24 de ore.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrului, se adresează oricărei persoane, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat.


COMUNICAT DE PRESĂ


Miercuri, 29 aprilie 2015
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada 1 - 3 Mai  in toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Joi, 9 aprilie 2015

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada Sărbătorilor Pascale 11-13 aprilie 2015 în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Luni, 6 aprilie 2015
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII - 7 APRILIE 2015

 • Începând cu anul 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) celebrează în fiecare , în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii.
 • Tema pentru Ziua Mondială a Sănătății din anul 2015 este SIGURANȚA ALIMENTAŢIEI.
 • Sloganul acestei zile este: „De la fermă până în farfurie / Mâncarea sigură să fie”
 • Organizatia Mondiala a Sanatatii transmite cinci mesaje cheie pentru o alimentatie sigura:
1. Păstraţi curăţenia
2. Separaţi alimentele gătite de cele crude
3. Gătiţi cât mai bine alimentele
4. Păstraţi alimentele la temperaturi sigure
5. Folosiţi surse de apă şi materii prime sigureLuni, 28 aprilie 2014

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 1 -  4 mai 2014


Joi, 17 aprilie 2014

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 19 -  21 aprilie 2014
Farmaciile cu program special in perioada 19-21 aprilie 2014


Luni, 14 aprilie 2014

.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile la adresa sănătăţii publice prin consumul de produse alimentare provenite din surse neautorizate sanitar


Marti, 8 aprilie 2014

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - aprilie 2014


Joi, 3 aprilie 2014

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2014


Miercuri, 2 aprilie 2014

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - aprilie 2014


Joi, 6 martie 2014

INFORMARE privind actiunea de deratizare a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - martie 2014


Joi, 28 noiembrie 2013

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA SIDA  - 1 decembrie 2013


Marti, 26 noiembrie 2013

CE TREBUIE SA STIM DESPRE VIROZE SI GRIPA


Miercuri, 20 noiembrie 2013

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 21 noiembrie 2013


Miercuri, 13 noiembrie 2013

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA DIABETULUI  - 14 noiembrie 2013


Joi, 3 octombrie 2013

INFORMARE privind actiunea de vaccinare antirabica orala a vulpilor in lunile octombrie-noiembrie .2013Luni, 30 septembrie 2013

LUNA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI DE SAN - 1-31 octombrie 2013


Vineri, 27 septembrie 2013

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie in perioada 01.10.2013 - 16.10.2013


Marti, 25 iunie 2013

ZIUA INTERNATIONALA DE LUPTA IMPOTRIVA ABUZULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 IUNIE 2013


Joi,  20 iunie 2013

In atentia medicilor de familie, din judetul Cluj

MASURI pentru perioada urmatoare, datorita avertizarilor meteorologice (temperaturi crescute de peste 35 grade C)


Marti, 18 iunie 2013

COMUNICAT DE PRESA privind recomandarile pentru prevenirea incidentelor si a efectelor negative asupra sanatatii populatiei, in timpul perioadelor de temperaturi ridicate


Marti, 11 iunie 2013

COMUNICAT DE PRESA privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor din flora spontana


Joi, 6 iunie 2013

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie in perioada 07.06.2013 - 21.06.2013


Joi, 30 mai 2013

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN - 31 MAI 2013


Marti, 30 aprilie 2013

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 01 -  06 mai 2013


Miercuri, 7 aprilie 2013

Analiza epidemiologica a evolutiei infectiilor acute respiratorii, gripei si a pneumopatiilor in saptamana 1.-07.04.2013


 Vineri, 5 aprilie 2013

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2013

Vineri, 22 martie 2013

ZIUA MONDIALA A APEI - 22 MARTIE 2013


Marti, 19 martie 2013

Analiza epidemiologica a evolutiei infectiilor acute respiratorii, gripei si a pneumopatiilor in saptamana 11-17.03.2013


Vineri, 1 februarie 2013

ZIUA MONDIALA A CANCERULUI - 1 FEBRUARIE 2013


Luni, 14 ianuarie 2013

In atentia medicilor de familie
INFECTII RESPIRATORII CAUZATE DE VIRUSURILE GRIPALE

Marti, 18 decembrie 2012

INFORMARE - in atentia medicilor de familie si a unitatilor sanitate

Actiune de vaccinare  anirabica orala a vulpilor

Miercuri, 28 noiembrie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HIV/SIDA - 1 decembrie 2012


Marti, 13 noiembrie 2012

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 15 noiembrie 2012

ZIUA MONDIALA A DIABETULUI - 14 noiembrie 2012


Miercuri, 3 octombrie 2012

COMUNICAT DE PRESA

Precizari despre achizitionarea vaccinurilor din calendarul obligatoriu de imunizare al MSVineri, 28 septembrie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI DE SAN - OCTOMBRIE 2012
Marti, 25 septembrie 2012


Luni, 10 septembrie 2012Miercuri, 1 august 2012

INFORMARE 

privind actiunea de dezinsectie in perioada 3 - 20 august 2012


Miercuri, 25 iulie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI - 28 IULIE 2012

Vineri, 20 iulie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile asociate calitatii apei de imbaiere si masurile ce trebuie avute in vedere


Luni, 25 iunie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA ABUZULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 iunie 2012


Miercuri, 20 iunie 2012
Prevenirea efectelor caniculei

Luni, 11 iunie 2012

INFORMARE - in atentia populatiei

Actiune de dezinsectie

Marţi, 5 iunie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Invitaţie la Conferinţa de presă -  "Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi"


Miercuri, 23 mai 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Atenţie la ciupercile din flora spontană


Vineri, 11 mai 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Înţepăturile de căpuşe


Miercuri, 11 aprilie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile la adresa sănătăţii publice prin consumul de produse alimentare provenite din surse neautorizate sanitar


Asigurare asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească în perioada Sărbătorilor Pascale


Miercuri, 4 aprilie 2012.

    ZIUA MONDIALA A SANATATII 7 APRILIE 2012 Miercuri, 21 martie 2012.
        ZIUA MONDIALA A APEI 22 martie 2012
.


Luni, 12 martie 2012
INVITAŢIE
de participare la Congresul Internaţional pentru Studenţi si Tineri Medici - "MEDICALIS 2012", în perioada 10-13 mai 2012

.


Joi, 23 februarie 2012
COMUNICAT DE PRESA
Inaugurare CENTRU DE PERMANENŢĂ în municipiul TURDA


Luni, 30 ianuarie 2012
COMUNICAT DE PRESA
Cod portocaliu datorita scaderii temperaturii


Miercuri, 16 noiembrie 2011
 
Campania impotriva fumatului

Joi, 10 noiembrie 2011
     Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului - 14 noiembrie 2011

Marti, 18 octombrie 2011
COMUNICAT DE PRESA
Campania de prevenire a canceruluiLuni, 3 octombrie 2011
ANUNT
privind actiunea de dezinsectie a domeniului public pe raza Municipiului Cluj-Napoca


Marti, 20 septembrie 2011
INFORMARE
focare de botulism


Vineri, 2 septembrie 2011
ANUNT
privind actiunea de dezinsectie a domeniului public pe raza Municipiului Cluj-Napoca

INFORMARE
privind prevenirea poliomielitei


In atentia cabinetelor medicale de medicina de familie

Vaccinare antipoliomielitica


Joi, 25 august 2011
In atentia cabinetelor internationale de vaccinologie
Prevenirea malariei Plasmodium vivax


Marti, 2 august 2011
INFORMARE
privind actiunea de dezinsectie si tratamente de deparazitare impotriva capuselor


Joi, 14 iulie 2011

Miercuri, 13 iulie 2011

Miercuri, 29 iunie 2011
In atentia furnizorilor de servicii medicale de stat si privati - Metodologia de supraveghere a infectiilor rubeolice congenitale

Miercuri, 15 iunie 2011
In atentia furnizorilor de servicii medicale de stat si privati - Definitia de caz pentru diaree si Sindromul hemolitic uremic {HUS} cauzat de tulpina epidemica de E.Coli (STEC)


Marti, 31 mai 2011
Raportare BDA
in atentia unitatilor sanitare si a medicilor de familieJoi, 19 mai 2011
ZIUA EUROPEANA IMPOTRIVA OBEZITATII – 21 mai 2011

Luni, 15 mai 2011
ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE” 17 MAI

Miercuri, 4 mai 2011
  Ziua Naţională a Inimii   4 mai 2011


marţi, 5 aprilie 2011
INVITAŢIE
Conferinţă de presă cu ocazia Zilei  Mondiale a  Sănătăţii, 7 aprilie 2011, orele 13:00

joi 24 martie 2011

     Ziua Mondială a de luptă împtriva tuberculozei - 24 martie 2011

luni, 21 martie 2011


21 martie -  Ziua Mondială a sindromului  Down

luni, 21 martie 2011
22 martie - Ziua Mondială a apei

marţi, 25 ianuarie 2011

Comunicat: Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, 23-29 ianuarie 2011
marţi, 30 noiembrie 2010
Miercuri, 1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA.
-Nimeni nu iubeşte pentru tine. Nimeni nu gândeşte pentru tine.

miercuri, 17 noiembrie 2010
Joi, 18 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun
- Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă !.
miercuri, 17noiembrie 2010
EUJoi, 18 noiembrie, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
- Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea".

vineri, 8 octombrie 2010

10 Octombrie - Ziua Mondială a sănătăţii mintale
vineri, 1 octombrie 2010
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

vineri, 1 octombrie 2010

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului de sînmiecuri, 8 septembrie 2010
12 septembrie 2010 - Ziua Mondiala a Sanatatii Orale


joi, 15 iulie 2010

Prevenirea efectelor caniculei


joi, 8 iulie 2010
Aspecte cuprinse în Legea nr. 30/2006 republicată privind regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană, respectiv o parte din aspectele pe care populaţia trebuie să le cunoască.

joi, 8 iulie 2010
Aspecte cuprinse în Ordinul nr. 1136/2007 pentru aprobarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumuseţare, respectiv o parte din cerinţele pe care operatorii (persoane instruite care execută operaţiunile de piercing, tatuaj) trebuie să le îndeplinească


vineri, 11 iunie 2010

Comunicat de presă:
PREVENIREA  EFECTELOR  CANICULEI


marti, 11 mai 2010
Comunicat de presă:
ZIUA MONDIALA FĂRĂ TUTUN - 31 MAI
A TRAI FARA TUTUN ESTE DREPTUL FIECAREI FEMEI !

miercuri, 28 aprilie 2010
28 aprilie ZIUA MONDIALĂ PENTRU SĂNĂTATE ŞI SECURITATE LA LOCUL DE MUNCĂ

joi, 1 aprilie 2010
Asigurarea asistenţei medicale în perioada sărbătorilor pascale şi programul farmaciilor de serviciu în această perioadă.

miercuri, 24 martie 2010
24 Martie 2010 - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj a marcat această zi prin organizarea, azi dimineaţă la ora 9:30, unei conferinţe de presă la care au participat specialişti în domeniu.

marţi, 23 martie 2010
Comunicat de presa al EMA referitor la noi informatii despre Rotarix vaccin oral

luni, 22 martie 2010
Free Clip Art Picture of a Water Droplet
  22 MARTIE 2010, ZIUA  MONDIALĂ  A  APEI
   Vizualizare comunicat ....joi, 21 ianuarie 2010
Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj aduce la cunoștința populației județului Cluj faptul că programul de funcţionare al punctului de vaccinare împotriva gripei A/H1N1 din cadrul Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca (fostul CDT) s-a modificat astfel:
 • de luni până vineri,
 • între orele 11:00 - 14:00

marţi, 12 ianuarie 2010
Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj aduce la cunoștința populației județului Cluj următoarele:
vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 se efectuează în cabinetul medicului de familie, care are obligația să efectueze vaccinarea, indiferent de statutul de asigurat/neasigurat a celui care solicită vaccinarea.
vaccinul precum și manopera de vaccinare efectuată de medicul de familie sau medicul vaccinator din punctele de vaccinare este GRATUITĂ (consult medical, administrarea vaccinului și supravegherea post vaccinare).
reamintim populației că orice refuz sau condiționare a actului medical de vaccinare trebuie sesizată imediat la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, str. Constanta nr. 5, în scris, pentru a se aplica măsurile legale care se impun.
menționăm că cele două puncte de vaccinare din municipiului Cluj – Napoca sunt organizate în:
 • Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca  (fostul CDT) de pe strada Moţilor nr. 19 (program de funcționare zilnic de luni – vineri orele 07 – 21) şi
 • al doilea centru de vaccinare este la nivelul Mall-ului din cartierul Gheorgheni - cabinetul medical Promedical Center (orar luni – vineri orele 09 – 18).

Puncte de vaccinare la Centrul Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj şi în cadrul hipermarketului Iulius Mall

În municipiul Cluj-Napoca s-au deschis două puncte de vaccinare unde vor fi vaccinaţi gratuit împotriva virusului AH1N1 urmatoarele categorii:
 • elevii, studenţi,
 • farmacişti, angajaţi ai farmaciilor,
 • medici stomatologi,
 • lucrătorii din mass media, precum şi
 • populaţia care nu este înscrisă la medic de familie.
Primul punct de vaccinare s-a deschis vineri, 18 decembrie 2009, la nivelul Centrului Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj

Al doilea punct de vaccinare s-a deschis, miercuri, 23 decembrie 2009, la nivelul cabinetului Promedical Center din cadrul Iulius Mall
situat pe str. Moţilor nr. 19.

In atenţia posturilor de radio şi televiziune - prezentare gripa AH1N1

joi, 17 decembrie 2009
Ministerul Sănătăţii
Masuri in urma avertizarii de Cod Galben

Ministerul Sănătăţii a dispus ca, în această seară, să fie evacuaţi toţi pacienţii care necesită imediat dializă şi care se află în localităţile cu risc de a fi izolate sau greu accesibile, în urma alertei de cod galben

Astăzi a fost emisă o nouă atenţionare Cod Galben de ninsoare şi viscol  în 14 judeţe ale ţării -Ilfov, Prahova, Buzău, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Constanţa.

În acest context, ca o măsură de protejare a pacienţilor care necesită dializă, Ministerul Sănătăţii a dispus direcţiilor de sănătate publică din aceste judeţe să evacueze în cursul acestei seri toţi  bolnavii care, mâine şi poimâine, necesitau tratament şi să îi interneze în centrele medicale din reşedinţele de judeţ.

Pacienţii vor rămâne internaţi şi după încetarea alertei de cod galben dacă drumurile rămân impracticabile şi nu pot fi transportaţi în siguranţă.

Ministerul Sănătăţii - comunicat de presă:
Ministerul Sănătății demarează campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1

În atenţia reprezentanţilor mass-media: Mesajul Ministerului Sănătăţii pentru populaţie
daţi CLICK aici pentru a descărca materialul (în format power point)

joi, 17 decembrie 2009
Ministerul Sănătății a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 la întreaga populaţie.
Punct de vaccinare la Centrul Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj

miercuri, 30 septembrie 2009
CANCERUL DE SÎN


miercuri, 30 septembrie 2009
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A VÂRSTNICILOR

miercuri, 23 septembrie 2009
Măsuri privind prevenirea apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1,
în rândul studenţilor la începerea anului universitar 2009 – 2010


luni, 20 iulie 2009
Măsuri privind prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme

marţi, 28 aprilie 2009
Între 20 şi 26 aprilie, SPUNEM "DA" VACCINĂRII

marţi, 14 aprilie 2009
Asigurarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească şi spitalicească în perioada sărbătorilor


vineri, 10 aprilie 2009
Atenţionarea populaţiei cu privire la posibilele riscuri la adresa sănătăţii publice
SUS
acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj