Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
Acasă

ZIUA MONDIALĂ HIV/SIDA


Ca īn fiecare an, la 1 decembrie se celebrează Ziua Mondială de Luptă īmpotriva HIV/SIDA. Sloganul acestei zile este „Nimeni nu iubeşte pentru tine. Nimeni nu gāndeşte pentru tine.”
   
Se ştie că, īn prezent, HIV/SIDA reprezintă una dintre cele mai mari şi mai grave ameninţări la sănătatea populaţiei, atāt prin răspāndirea ei la scară mondială, cāt şi prin lungimea perioadei de īmbolnăvire şi dificultăţile tratamentului care poate, īn prezent, doar să atenueze efectele bolii şi nu să o vindece īn totalitatea ei. Virusul Imunodeficienţei Umane distruge sistemul imunitar al organismului, iar la acest nivel īncă nu au fost găsite remedii corespunzătoare.
   
Sunt ţări, īn special īn Africa, unde o parte importantă a populaţiei este grav afectată. Pe plan mondial,  milioane de oameni, plus cei din familiile lor, sunt afectaţi pe o perioadă lungă de timp. Aşa īncāt, celebrarea acestei zile a sănătăţii este menită să facă un apel la solidaritate, umanitate şi responsabilitate.
   
Virusul HIV  se poate transmite prin:
  • fluidele corpului, sānge īn special dar şi prin spermă, secreţii vaginale şi lapte matern;
  • prin contactul sexual neprotejat;
  • instrumentarul medical şi ne medical (de tatuaj, piercing, manichiură, pedichiură, cosmetică)  necorespunzător decontaminat şi sterilizat;
  • consumul de droguri injectabile cu seringi nesterilizate, reutilizate de mai multi consumatori.
De aceea se recomandă insistent folosirea instrumentelor de unică folosinţă, respectarea normelor de igienă, evitarea situaţiilor care ar putea duce la infectarea persoanei īn cauză.

Īn ţara noastră numărul de persoane infectate este relativ mic - faţă de alte ţări -, dar asta nu īnseamnă că pericolul infectării nu există şi normele de protecţie nu trebuie să fie respectate ori că nu ar fi cazul să ne solidarizăm cu persoanele care suferă, ci dimpotrivă, trebuie să conştientizăm această problemă, să acordăm persoanelor afectate suport moral, sprijin şi consultanţă la nevoie.



Director executiv
Dr. Dorina Duma


SUS

acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj