Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
AcasăCOMUNICAT:
vineri, 29 mai 2010

Comunicat de presă:

ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN - 31 MAI
A TRĂI FĂRĂ TUTUN ESTE DREPTUL FIECĂREI FEMEI !

Īn 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) propune tema: “Diferenţele socio-economice şi inegalităţile de gen īn tutun - marketingul adresat femeilor”, sub sloganul: “Fumatul urāţeşte !”

Īn exprimarea Directorului General OMS “Protejarea şi promovarea sănătăţii femeilor este crucială pentru sănătate şi dezvoltare, nu numai pentru cetăţenii de azi ci si pentru cei ai generaţiilor viitoare”(Margaret Chan, 2009).

De aceea pe 31 mai 2010 si īn tot anul următor, OMS īncurajează guvernele să dea atenţia cuvenită protejării femeilor fată de īncercările companiilor de tutun de a le ademeni la dependenta de nicotină pe viată. Femeile reprezintă o ţintă majoră pentru industria tutunului care trebuie să īnlocuiască aproape jumătate dintre fumătorii actuali ce vor muri prematur de boli legate de fumat.

Īntr-adevăr femeile reprezintă circa 20% dintre cei peste 1 miliard de fumători īn lume. Proporţia de 1 din 5 se schimbă sensibil pentru cohorta adolescenţi: mai mult decāt 1 din 3 sunt fete. Īn unele ţări fetele fumează mai mult ca băieţii, după cum īn altele femeile domina tabloul fumatului (de exemplu, īn Suedia 2002-2005: 19% femei fumau fată de 16 % bărbaţi). Convenţia Cadru asupra Controlului Tutunului (FCTC) a OMS - primul tratat internaţional de sănătate publică – trage un semnal de alarmă asupra “creşterii numărului de fumători si al altor forme de consum al tutunului īn rāndul femeilor din īntreaga lume”.
Īn Uniunea Europeană prevalenta fumatului īn populaţia generală peste 15 ani este 32% la bărbaţi şi 21% la femei.

Īn ţara noastră, pentru prima data īn ultimele decenii studiile arată descreşterea prevalentei fumatului de la 35,1% īn 2003 la 30,0% īn 2007, provenind din scăderea masivă a fumatului la bărbaţi (46,4 -> 33,0 %) dar şi creşterea moderată la femei (24,1->27,1%) cauzată de sporirea sensibila a fumatului in rāndul fetelor.

Femeile necesită protecţie specială fată de tacticile gen-diferenţiate de reclamă, marketing şi dezvoltarea produselor din tutun specifice pentru femei ale transnationalelor din industria tutunului, care propagă mituri asociind fumatul cu eleganta, farmecul, mondenitatea, silueta. Renunţarea la fumat de către femei este incriminată ca ducānd automat la creşterea īn greutate.

Misiunea comunităţilor de promovare a sănătăţii este de a demonetiza miturile gen-specifice pro-tabac prin efort educativ susţinut adresat īn mod special femeilor şi fetelor.

Īn ţară noastră acest efort s-a concretizat īn diferite activităţi de promovare a sănătăţii şi educaţie pentru sănătate. Astfel Romānia conduce detaşat īn ierarhia UE īn privinţa afişării mesajelor de sănătate ai imaginilor de pe pachetele de ţigarete care informează asupra fumatului: conving sa nu se īnceapă, să nu se reia, să se fumeze mai puţin, să se īncerce abandonarea fumatului.

Pe acest fundal campaniile tradiţionale anti-fumat de 31 mai vor ţinti şi īn Romānia mai cu seama femeile şi fetele. La nivelul judeţului Cluj se vor desfăşura următoarele activităţi:
  • activităţi cu elevii din şcolile municipiului Cluj-Napoca
  • distribuţie de materiale informative anti fumat īn spitale, īn cabinetele medicilor de familie şi alte instituţii
  • campania anti-fumat derulata īn colaborare cu Organizaţia Studenţilor Medicinişti Cluj-Napoca
Tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni īn acest secol. Contracararea educativa a marketing-ului gen-specific pro-tabac poate contribui la reducerea fumatului la femei si poate salva numeroase vieţi.

Īn acest context, măsurile active īmpotriva fumatului la femei īncepānd cu fetele vor fi miezul eforturilor anti-fumat ale reţelei romaneşti de promovare a sănătăţii īncepānd cu 31 mai 2010.

DIRECTOR COORDONATOR
Dr. DORINA DUMA
acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj