Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
Acasă

10 Octombrie - Ziua Mondială a sănătăţii mintale


La 10 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale. Ideea celebrării acestei zile aparţine Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

Sloganul propus pentru acest an este „Nu există sănătate fără sănătate mintală şi nu există progres fără sănătate şi sănătate mintală”.

Este de subliniat corelaţia care există între sănătatea mintala şi bolile cronice, cum ar fi: diabetul, cancerul, afecţiunile cardio-vasculare şi cele respiratorii. Cel mai important  factor de risc asociat bolilor cronice este impactul emoţional al bolilor asupra pacienţilor şi familiilor acestora. Bolile psihice nediagnosticate pot afecta capacitatea de a face faţă bolilor generale şi îngreunează tratamentul şi recuperarea. Depresia este cea mai comună complicaţie a bolilor cronice grave şi apare frecvent şi la copii şi tineri. Se recomandă îmbunatăţirea metodelor de screening pentru a depista depresia.

Cu această ocazie Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj va derula campania de promovare a sănătăţii mintale care se va desfăşura în unităţile de învăţământ, cabinetele medicale şcolare,cămine studenţeşti şi va include activităţi de educaţie pentru sănătate cu distribuţia de materiale informative privind autocontrolul şi menţinerea sănătăţii mintale.

In cabinetele medicilor de familie se vor distribui materiale de promovarea sănătăţii pentru a a informa pacienţii cu cancer sau diabet pentru recunoaşterea simptomelor precoce ale depresiei şi a solicita ajutor de specialitate.

DIRECTOR EXECUTIV
Dr. DORINA DUMA



SUS

acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj