Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
AcasăCOMUNICATE DE PRESĂ


COMUNICAT - Recomandari pentru populatie in caz de inundatii

Având în vedere conditiile meteorologice si hidrologice nefavorabile din aceasta perioada (care pot produce inundatii in anumite zone/localitati), cu afectarea calității apei potabile, Directia de Sanatate Publica Cluj face urmatoarele recomandari populatiei din zonele afectate in vederea prevenirii imbolnavirilor asociate producerii inundatiilor.

In timpul unei inundatii, calitatea apei potabile furnizate populatiei atat in sistem centralizat cat si din surse locale (fantani, izvoare) poate fi compromisa. Apa poate fi contaminata cu microorganism (bacterii, virusuri, protozoare, etc) si substante chimice provenite din diverse surse (substante folosite in agricultura).

                Riscurile asupra sanatatii umane datorate apelor de inundatie si apelor stagnante postinundatie sunt reprezentate de: inec, ranire, boli infectioase, etc. Unele boli infectioase pot aparea datorita utilizarii in scop potabil sau pentru pregatirea alimentelor a unei ape contaminate, altele sunt in legatura cu scaderea sanitatiei sau supraraglomerarii persoanelor evacuate si cazate in adaposturi temporare.

            De aceea pentru prevenirea unor imbolnaviri asociate cu utilizarea unei ape nesanogene veti respecta urmatoarele reguli:

    1.    IN PERIOADA INUNDATIEI:

-       In localitatile unde functioneaza sisteme publice de aprovizionare cu apa potabila:

Ř  Utilzati in scop potabil, pentru prepararea alimentelor si pentru igiena personala APA de RETEA a carei calitate este monitorizata prin efectuarea de analize de laborator, de catre Directia de Sanatate Publica

Ř  In situatia in care sunt impuse restrictii speciale determinate de aparitia neconformitatilor pentru parametrii fizico-chimoci sau microbiologici, respectati indicatiile de utilizare a apei care va vor fi transmise de catre DSP prin comunicate postate pe site-ul oficial si prin mijloace media locale:

·         utilizarea apei de retea numai dupa ce in prealabil a fost fiarta si racita;

sau in anumite situatii

·         interzicerea consumului apei de retea si utilizarea in scop potabil a apei imbuteliate notificate/avizate sau a apei provenite din surse verificate;

-       In localitatile rurale, unde aprovizionarea cu apa se face din fantanile individuale sau publice, in cazul in care acestea au fost inundate,

Ř apa se considera NEPOTABILA si ESTE INTERZISA PENTRU CONSUM!

Ř utilizati in scop potabil si pentru prepararea alimentelor apa imbuteliata sau apa potabila asigurata de catre reprezentantii autoritatilor publice locale

-       Spalati-va in permanenta mainile si spalati ustensilele de bucatarie;

-       IMPORTANT DE STIUT este ca apa a carei calitate a fost afectata din cauza inundatiilor NU poate fi folosita pentru igiena personala (igiena mainilor, a corpului), igiena veselei si a ustensilelor de bucatarie si pentru spalarea alimentelor si pregatirea alimentelor;

-       Folositi apa clorinata pentru pregatirea alimentelor si pentru spalarea ustensilelor de bucatarie.

 

    2.    IN PERIOADA POSTINUNDATIE:

-       Informati-va daca apa este potabila!

-       Apa de fantana va fi consumata NUMAI dupa asanarea fantanii (curatarea urmata de  dezinfectia fantanii) si efectuarea de analize fizico-chimice si microbiologice care sa confirme potabilitatea acesteia!

-       Nu mancati alimente care au venit in contact cu apa de inundatie!

-       Spălati bine cu apă potabilă sau fiartă fructele și legumele!

-       Spalati-va mainile cu apa si sapun dupa contactul cu apele de inundatie! Se va utiliza apa fiarta si racita sau apa dezinfectata cu substante clorigene in scopul igienei personale.

-       Nu va spalati in apa care poate fi contaminata cu apa de canalizare sau produse chimice toxice (rauri, cursuri de apa sau lacuri contaminate cu apa de inundatii)!

-       Evitati expunerea la ape de inundatie daca aveti o rana deschisa! Pastrati plagile deschise cat mai curat posibil spaland bine cu apa curata si sapun!

-       Acoperiti ranile deschise dupa ce le-ati curatat, cu un bandaj impermeabil pentru a reduce riscul de infectie!

-       Nu permiteti copiilor sa se joace in zonele cu apa stagnanta dupa inundatie!

-       Nu permiteti copiilor sa se joace cu jucarii care au fost contaminate de apa de inundatii si nu au fost dezinfectate!

-       Purtati cizme de cauciuc, manusi impermeabile si ochelari de protectie in timpul curatirii zonei afectate!

-       Spalati-va hainele utilizate in timpul curateniei cu apa calda si detergent, separat de hainele necontaminate!

-       Daca prezentati: scaune diareice, febra, varsaturi sau alte simptome, NU apelati la automedicatie ci prezentati-va cat mai repede la medicul de familie.

 

Pentru informaţii complete și actualizate accesați Ghidul Inundatie de pe Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență: https://fiipregatit.ro/ghid/ghid-inundatie/


ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

24 MARTIE

    Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume datorită multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

    Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut. tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a îmbolnăvi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței datorate bolii. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei. În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și datorită cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale pacienților, a cheltuielilor cu concedii medicale sau pensii de invalidate și a pierderilor economice datorate absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

    Vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor, menținerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului și gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate sunt câteva măsuri care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii.

    Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

    Ziua de 24 martie este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie județ Cluj, Spitalul de Pneumoftiziologie „Leon Daniello" desfășoară o activitate de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala.

    Activitate de informare finanțată  de către  Ministerul Sănătății prin Programul  Național de Evaluare  și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

    Pentru detalii suplimentare privind activitățile campaniei vă rugăm să accesați website-ul DSP Cluj la adresa www.dspclui.ro; Contact: Zaman Alexandra; telefon: 0743 789 308

Comunicat de presă | Poster (.pdf | .png)


SĂNĂTATEA REPRODUCERII

Protejează-ți Sănătatea! Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta”


În luna februarie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania “Protejează-ți sănătatea!  Sănătatea reproducerii – dreptul și responsabilitatea ta!”, campanie  care aduce în atenția publică problematica  sănătății reproducerii pentru adolescenți și femeile gravide și are ca obiectiv  creșterea nivelului de informare al acestora despre: contracepție, importanța planificării familiale, sănătatea în perioada sarcinii, avorturile și complicațiile acestora, bolile cu transmitere sexuală.

Sănătatea reproducerii definită ca fiind o bună stare fizică, mentală și socială și nu doar absența bolii sau a infirmității, în toate aspectele referitoare la sistemul reproducător și la funcțiile și procesele acestuia, se referă la faptul că oamenii sunt capabili să aibă o viață sexuală satisfăcătoare și sigură și că au capacitatea de a se reproduce și libertatea de a decide cu privire la viața lor sexuală.

În perioada 2007-2017, România se situa pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul nașterilor înregistrate la adolescente. Acest aspect este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Fenomenul „copiilor cu copii”-, mai multe nașteri premature, rată de vaccinare scăzută și riscuri sociale – este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează doar la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile.

În 2017 România era pe primul loc în UE în ce priveşte numărul de naşteri înregistrate la adolescente cu vârste sub 15 ani, reprezentând 9,78% din totalul naşterilor, conform datelor Eurostat.Comparativ cu anul 2017, în 2018, a crescut numărul și ponderea gravidelor cu vârsta sub 15 ani,  o grupă de vârstă de  mare risc pentru mamă şi copil, care necesită monitorizarea lor pe întreaga perioadă a sarcinii.

Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale,  şi de informare şi  de creştere a interesului populaţiei generale, mai ales a tinerilor si adolescentilor, cu privire la importanţa utilizării metodelor contraceptive, cunoaşterea tuturor opţiunilor, pentru prevenirea sarcinilor nedorite, pentru o sănătate sexuală optimă.

Obiectivele campaniei sunt:

·        creşterea numărului de femei, în special tinere, informate corect asupra metodelor contraceptive;

·        creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;

·        creşterea numărului de femei informate asupra serviciilor de sănătate corespunzătoare.

·        scăderea numărului de sarcini nedorite;

·        reducerea numărului de avorturi la tinere, în special si reducerea abandonului scolar.

La nivel judetean campania este implementată de către Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj, suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

COMUNICAT DE PRESĂANALIZĂ DE SITUAȚIE
INFOGRAFICPLIANT

SĂNĂTATEA MINTALĂ

„Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!” 

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

Sănătatea mintală este o parte esenţială a vieţii noastre, însemnând modul în care oamenii se înţeleg şi se integrează în familie, la serviciu sau în comunitate, alaturi de semenii lor. Cînd aud expresia sănătate mintală, majoritatea oamenilor se gîndesc la boli mintale. Dar, sănătatea mintală înseamnă mult mai mult decît absenţa bolii psihice.

Spre deosebire de afecțiunile somatice, identificarea și intervenția timpurie în cazul tulburărilor neuropsihice sunt mai dificile din cauza unor factori precum natura subiectivă a acuzelor și  teama stigmatizării. Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de sănătate pierduți (disability-adjusted life years, DALY), afectând calitatea vieții.

În anul 2018, în România, ponderea pacienților cu tulburări mintale și de comportament a fost de 2445 cazuri la 100.000 de locuitori.

Campania de sanatate mintala  desfasurata in acest an are ca scop creșterea nivelului de informare și conștientizare a populației generale și a profesioniștilor din asistența medicală primară  privind problematica sănătății mintale .

Grupurile țintă ale campaniei sunt: Populația generală și Profesioniștii din asistența medicală primară

Sloganul campaniei este: „Împreună pentru sănătatea mintală! Să înlăturăm stigmatul bolilor mintale!”

Obiectivele campaniei:

§  informarea populaţiei generale privind importanța identificării și intervenției timpurii în cazul tulburărilor mintale,

§  conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului tulburărilor mintale asupra vieţii oamenilor,

§  creșterea accesului la informații pentru:

§  îmbunătățirea îngrijirilor și înlăturarea stigmatizării persoanelor cu tulburări  mintale

§  aplicarea testelor de screening în cabinetele medicilor de familie.

 
            Mesajele cheie ale campaniei:

-         Bolile mintale pot afecta persoane de toate vârstele și categoriile sociale.

-         Pentru bolile mintale există tratamente eficiente.

-         Informați-vă despre semnele, simptomele și comportamentele specifice bolilor mintale. Pot fi cele precum :

-         tristețe, plâns facil, tulburări ale dispoziției;

-         energie scăzută, oboseală marcată, epuizare;

-         iritabilitate, impulsivitate, accese de furie, agresivitate;

-         anxietate, pierderi de memorie, dificultăți în îndeplinirea îndatoririlor, dezorientare  temporo-spațială.

-         Adresați-vă specialiștilor în care aveți încredere (medici de familie, psihologi, medici psihiatri).

-         Informați-vă asupra drepturilor sociale ale pacienților cu boli mintale!

-         Fiți toleranți, arătați bunătate, nu izolați persoanele cu probleme de sănătate mintală, discutați cu acestea, înțelegeți, nu criticați, oferiți ajutor, respectați!

La nivel județean in cadrul campaniei se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale și de conștientizare a necesității realizării unui management adecvat al acestora.
COMUNICAT DE PRESĂANALIZĂ DE SITUAȚIE
INFOGRAFICPLIANT ALZHEIMER
PLIANT AUTISMPLIANT DEPRESIE
POSTER POPULAȚIEPOSTER PROFESIONIȘTI


COMUNICAT DE PRESĂ

    În cursul zilei de astăzi, 28.01.2020, pe aeroportul din Cluj-Napoca, din cursa Varșovia - Cluj-Napoca, a fost preluată o  persoană care a anunțat anterior că este posibil să fi venit în contact cu o persoană cu suspiciune de infecție cu nCoV 2019 (coronavirus). A fost alertat aeroportul și conform procedurii aeronava a fost garată. Medicul epidemiolog din Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj a efectuat ancheta epidemiologică conform procedurilor.

    în urma anchetei s-a decis, ca masură profilactică (persoana este asimptomatică) izolarea în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca pentru o perioadă de până la 14 zile și prelevarea de probe conform metodologiei.

    În urma consultului de specialitate efectuat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, medicii specialiști consideră puțin probabil ca persoana sa fie infectată cu nCoV.  

    Pentru pasagerii din aeronavă (în număr de 57) s-a întocmit o evidență cu datele acestora pentru a putea fi contactați și monitorizați. Totodată, aceștia au primit informații cu privire la simptomatologia bolii și le-a fost recomandat că în cazul apariției  unor simptome să se adreseze serviciului de urgență 112 în vederea transportului la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj -Napoca.


ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIV/SIDA – 1 DECEMBRIE 2019

    Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din anul 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni de a se uni în lupta împotriva HIV, de a oferi suport celor diagnosticați cu această infecție și de a comemora pe cei care au decedat din cauza bolilor asociate cu SIDA.

    În anul 2019, sloganul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este "Comunitățile fac diferența".

    Scopul campaniei:

  • Informarea  și conștientizarea populaţiei generale și în special a grupurilor cu risc crescut cu privire la modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA  și a importanței consilierii, testării și tratamentului.

    Obiectivele campaniei:

  • Cresterea acccesului la informație despre modalitățile de transmitere și prevenire a  infecției HIV/SIDA  și a importanței consilierii, testării și tratamentului;
  • Creșterea numărului  de persoane  din populația generală informate despre HIV/SIDA;
  • Combaterea stigmatizării și a discriminării legate de HIV/SIDA.

    n anul 2018, la nivel mondial, un număr de 37.9 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 36,2 milioane adulți și 1,7 milioane copii. Un procent de aproximativ 79% dintre persoanele infectate știau că au HIV/SIDA. În 2018 au existat 1,7 milioane noi infecții HIV (dintre care 1,6 milioane adulți și 160.000 copii sub 15 ani), iar 23,3 milioane persoane au primit terapie antiretrovirală. Un număr de 770.000 de persoane au decedat datorită bolilor asociate cu SIDA.

    În România, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, în iulie 2018, existau 15.661 persoane infectate cu HIV (prevalență 0,1%), iar la 31 decembrie 2018 au fost raportate de către Compartimentul pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA, din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş”:

  • un număr de 7.786 cazuri HIV și 16.106 cazuri SIDA;
  • un număr de 188 cazuri cu vârste sub 15 ani și 15.322 cazuri cu vârste peste 20 ani;
  • un număr de 12.862 cazuri au primit tratament ARV la nivelul anului 2018 (acoperire de 54%).
  • numărul cazurilor noi de HIV/SIDA din anul 2018 a scăzut față de anul 2010 (respectiv de la 730 la 691).

    În România, campania este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti – Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate şi Centrul Regional de Sănătate Publică Iasi, iar la nivel judetean de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.

COMUNICAT DE PRESĂ
ANALIZĂ DE SITUAȚIEINFORMARE HIV
INFOGRAFICPOSTER POPULAȚIE 1
POSTER POPULAȚIE 2PLIANT TINERI
PLIANT TB HIVPOSTER TB HIV

Ziua Nationala fara Tutun 21 noiembrie 2019

    În fiecare an, în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” având scopul de a conştientiza publicul şi decidenţii politicilor de sănătate în privinţa poverii sociale enorme (boli/dizabilități/decese premature) atrasă de consumul de tutun și a stimula modificări comportamentale și măsuri legislative specifice.

    În România se înregistrează o prevalență semnificativă a consumului de tutun, peste 5 milioane şi jumătate de fumători, dintre care mai mult de 5 milioane fumează zilnic. Consumul produselor noi de tutun (produsele cu tutun care se încălzeşte), peste 230000 de adulţi  şi al ţigărilor electronice se conturează ca o nouă ameninţare la adresa sănătăţii populaţiei, mai ales în lumina celor mai recente date privind impactul pe sănătate al acestor produse (efecte hepatolitice observate în studii experimentale pentru produsele cu tutun care se încălzeşte, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS).  Studiul GATS România 2018 a arătat că PREVALENȚA CONSUMULUI DE TUTUN ÎN ROMÂNIA ESTE DE 30,7%.

    Povara economică și costurile pentru sănătate cauzate de consumul de tutun pot fi reduse prin implementarea măsurilor Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului a OMS, măsuri care s-au dovedit a fi eficiente şi pe care România le implementează de la adoptarea lor. Fiind una dintre ţările care au ratificat Convenția Cadrul pentru Controlul Tutunului a Organizației Mondiale a Sănătății, România și-a asumat un angajament internaţional de a continua să pună accentul pe sănătate prin implementarea fiecăreia dintre acţiunile aferente pachetului MPOWER: Monitorizare (şase studii în cadrul  Sistemului Global de Supraveghere a Tutunului (Global Tobacco Surveillance System - GTSS) sub egida OMS/CDC), Protecţie, prin interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise în anul 2016, Oferirea de ajutor pentru renunţarea la fumat, avertizare (Warning) prin introducerea avertismentelor grafice pe pachetele de ţigări, implementarea legislaţiei privind  publicitatea, promovarea şi sponsorizarea produselor din tutun (Enforce bans), creşterea (Raise) taxelor pe tutun.

    Cu toate măsurile remarcabile pe care România le-a luat pentru combaterea acestui flagel, între anii 2011 şi 2018, consumul de tutun în România a crescut cu 14,9%, mai ales prin creşterea consumului în rândul tinerilor din grupa de vârstă 15-24 de ani (cu o creştere relativă de 48,3%) şi al femeilor (cu o creştere relativă de 27%), în condiţiile în care proporţia celor care au avut o tentativă de renunţare la fumat în ultimul an a suferit o scădere relativă semnificativă, comparativ cu 2011 (de 37%), chiar dacă aproape 5 din 10 fumători (48,2%) afirmă  că vor să se renunţe la acest obicei în viitor.

    Potrivit Societăţii Române de Pneumologie aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar din România sunt fumători, iar  42.000 de decese pe an se datorează fumatului. Fumatul omoara mai mult decat alcoolul, accidentele de circulatie, drogurile, obezitatea, tentativele de sinucidere, toate la un loc.

    Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Pentru sănătate spune NU consumului de tutun!”

    Scopul campaniei este Prevenirea consumului de tutun în orice formă printr-o informare corectă şi conştientizare asupra beneficiilor   renunțării la fumat

    Obiectivele campaniei sunt:

  • Creşterea numărului de persoane din grupul ţintă informate cu privire la beneficiile renunțării la fumat;
  • Informarea și conștientizarea persoanelor nefumătoare, sau a celor care doar au experimentat fumatul, cu privire la efectele nocive ale fumatului asupra sănătății lor cât și a celor din jur;
  • Sensibilizarea populaţiei şi a profesioniştilor din sistemul sanitar în privinţa pericolului pe care îl reprezintă utilizarea dispozitivelor electronice cu nicotină (ţigări electronice sau tutun încălzit – IQOS).

    În România, campania cu sloganul „Pentru sănătate spune NU fumatului!” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti – Centrul Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate şi Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, iar la nivel judetean de Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj.

COMUNICAT DE PRESĂ
Analiză de situațieInformare ZNT 2019
Infografic ZNT 2019Pliant ZNT 2019
Poster riscuri fumatPoster beneficii renuntare
Poster vaping (populație)Poster vaping (medici)

Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA) 18 noiembrie 2019

    Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice (ZEIA), celebrată anual pe 18 noiembrie, este o inițiativă europeană de sănătate publică desfașurată în scopul sensibilizării profesioniștilor, a publicului și a factorilor decidenți cu privire la situația îngrijorătoare generată de rezistența antimicrobiană (RAM) și la numărul pacienților infectați cu bacterii rezistente. 

    Deoarece RAM continuă să reprezinte o amenințare majoră pentru sănătatea publică, utilizarea prudentă a antibioticelor poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și poate contribui la menținerea eficienței antimicrobienelor pentru generațiile viitoare.

    În România, campania ZEIA 2019 are ca temă „Utilizarea corectă a antibioticelor în contextul creșterii rezistenței la antimicrobiene” și se adresează pacienților, precum și profesioniștilor din sănătate cu sloganul „Ai grijă, NU antibioticelor!”.

    Scopul campaniei este de a reitera importanța creșterii prudenței în administrarea antibioticelor, o prioritate pentru sănătatea publică și are ca obiective principale:

  • Creșterea gradului de conștientizare în utilizarea prudentă a antibioticelor
  • Angajarea mass-media în sensibilizarea publicului în ceea ce privește utilizarea prudentă a antibioticelor și fenomenul RAM
  • Menținerea problematicii rezistenței antimicrobiene (RAM) pe agenda politică a decidenților din instituțiile specifice din România și implicarea acestora ca multiplicatori și ambasadori ai mesajelor ECDC (asociate RAM).

    Mesajele cheie lansate de ZEIA 2019 sunt îndreptate către profesioniștii din sănătate și către pacienți și țintesc prescrierea corectă, precum și utilizarea prudentă a antibioticelor.

    Mesaje cheie pentru profesioniști:

  • RAM compromite eficiența antibioticelor acum şi în viitor;
  • Contracararea RAM impune încurajarea utilizării limitate de antibiotice, la pacienţii fără alte soluții terapeutice;
  • Evitați profilaxia inutilă cu antibiotice;
  • Documentați indicația tratamentului cu antibiotice, alegerea medicamentului, doza, calea de administrare și durata tratamentului în fișa pacientului.

    Mesajele cheie către pacienți:

  • Antibioticele pot fi prescrise numai de medic;
  • Antibioticele nu sunt analgezice și un vindecă orice boală;
  • Administrarea antibioticelor pentru răceală sau gripă, nu poate ajuta!

    În România 2017, distribuția consumului comunitar de antibacteriene, plasa pe primul loc penicilinele betalactamice, urmate de alte betalactamice și Quinolone, în timp ce tendința privind media consumului comunitar continuă să înregistreze penicilinele betalactamice ca fiind cele mai utilizate antibacteriene, urmate de alte betalactamice și de Quinolone.

    Deoarece rezistența la antimicrobiene continuă să amenințe eficiența tratamentelor împotriva infecțiilor cauzate de bacterii, conștientizarea publicului privind necesitatea consumului responsabil de antibiotice (numai pe rețetă), devine esențială pentru îmbunătățirea situației defavorabile RAM în țara noastră.

    Vă invităm să reflectați cât mai larg evenimentele ZEIA 2019 în interesul sănătății publice în județul nostru și în România.

COMUNICAT DE PRESĂ
ANALIZĂ DE SITUAȚIEINFORMAREINFOGRAFIC
PLIANT PROFESIONIȘTIPLIANT POPULAȚIE
POSTER PROFESIONIȘTIPOSTER POPULAȚIE

Ziua Mondiala a Diabetului 14 noiembrie 2019

    În fiecare an la 14 noiembrie este sărbătorită „Ziua Mondială a Diabetului”, iar celebrarea este condusă de către Federaţia Internaţională de Diabet (FID) şi asociaţiile membre. „Ziua Mondială a Diabetului” a fost stabilită în 1991 de către Federaţia Internaţională de Diabet şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca răspuns la preocupările crescânde cu privire la ameninţarea la adresa sănătăţii pe care o reprezintă diabetul. „Ziua Mondială a Diabetului” a devenit o Zi Oficială a Naţiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluţiei Naţiunilor Unite 61/225.

    Campania îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor de importanţă majoră în privinţa diabetului zaharat şi să menţină diabetul în atenţia populaţiei în mod susţinut.

    „Ziua Mondială a Diabetului” este sărbătorită în întreaga lume de peste 200 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale de Diabet, în peste 160 de ţări, printre care şi România, toate fiind State Membre ale Naţiunilor Unite, de către alte asociaţii, organizaţii, companii, cadre medicale şi persoane suferind de diabet zaharat, precum şi familiile lor.

    Logoul Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru - simbolul global al diabetului.

    Implicarea OMS în prevenirea şi controlul Diabetului Zaharat are scopul de stimulare şi sprijin pentru adoptarea de măsuri eficiente în supravegherea, prevenirea şi controlul diabetului şi complicaţiilor acestuia.

    Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale.

    În anul 2017, la nivel mondial, trăiau peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, în 2045 se prognozează un număr de 629 milioane, iar cele mai multe dintre aceste persoane aveau diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui stil sănătos de viață.

    În acelaşi an (2017) numărul deceselor datorate diabetului şi hiperglicemiei a fost de 3,7 milioane, iar 1,5 milioane decese au fost cauzate de diabet.

    Conform Studiului Naţional privind „Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi” (PREDATORR), în anul 2017, în România, la o populaţie adultă de 14382000 erau înregistrate 1785300 cazuri de diabet la adulţi cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4%. În realitate există numeroase cazuri de diabet nediagnosticate.

CAMPANIA ZIUA MONDIALĂ A DIABETULUI 2018-2019

„FAMILIA ŞI DIABETUL”

    La recomandările FID, campania dedicată Zilei Mondiale a Diabetului are o durată de 24 de luni şi are ca scop conştientizarea populaţiei cu privire la impactul diabetului asupra familiei precum şi promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea şi educaţia despre diabet.

    Pentru anul 2019 sloganul campaniei naţionale este „Diabetul - o problemă și a  familiei”.

    Scopul acesteia este: O mai bună informare a membrilor familiilor persoanelor diagnosticate cu diabet, în ceea ce privește gestionarea acestei afecţiuni.

    Familiile au un rol cheie în gestionarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul de tip 2 şi trebuie susţinute prin educaţie, resurse şi oportunităţi necesare adoptării unui stil de viaţă sănătos.

    În România, Campania cu sloganul „Diabetul – o problemă și a familiei” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.


COMUNICAT DE PRESĂ (docx | zip)Analiză de situție
InformareInfografic
POSTERPLIANT

Ziua Internaţională a Radiologiei 8 noiembrie 2019

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, în colaborare cu Consiliul Judetean Cluj si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, organizează în data de 8 noiembrie 2019, activităţi de celebrare a Zilei Internaţionale a Radiologiei cu tema „Imagistica Sportivă”.

Prin tematicile alese campania are în vedere conştientizarea şi informarea populaţiei cu privire la:

  1. Potenţialul medical şi ştiinţific al imagisticii medicale
  2. Rolul esenţial al radiologilor şi al imagiştilor în cadrul echipei medicale
  3. Standardele educaţionale şi profesionale crescute solicitate personalului care lucrează în domeniul imagisticii medicale.

    Campania are ca scop evidenţierea rolului esenţial pe care specialiştii din domeniul imagisticii îl joacă în detectarea, diagnosticul şi managementul bolilor musculo-scheletale, aceştia contribuind la creşterea calităţii tratamentului acestor pacienţi.

    Obiectivele campaniei sunt creşterea nivelului de informare a populaţiei cu privire la rolul radiologiei şi a imagisticii în cadrul unor îngrijiri de sănătate sigure, precum şi îmbunătăţirea înţelegerii poziţiei pe care medicii şi tehnicienii radiologi îl ocupă în procesul de acordare a îngrijirilor de sănătate.

    Cu acest prilej, promovăm sloganul campaniei mondiale „Să sărbătorim împreună!” şi sloganul campaniei naţionale „Imagistica Sportivă – o mână întinsă noilor recorduri!”, împreună cu materialele elaborate de CNEPSS - CRSP Cluj.    

    Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

    Susţineţi Campania  „Imagistica Sportivă – o mână întinsă noilor recorduri!”

    Contribuiţi la creşterea nivelului de informare a populaţiei cu privire la rolul radiologiei şi a imagisticii în cadrul îngrijirilor de sănătate sigure! 

COMUNICAT DE PRESĂ (docx | zip)Analiza de situațieInformare ZIRx 2019
Poster ZIRx 2019Infografic ZIRx 2019Pliant ZIRx 2019

Luna Internațională de Conștientizare despre Cancerul de Sân 1-31 Octombrie 2019

    Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave.

    Rata de incidență a cancerului de sân depășeste cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global.

    Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața! campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, Screeningul - esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

    Scopul campaniei este informarea și conștientizarea:

  1. Profesioniștilor din asistența medicală primară despre cancerul de sân.
  2. Populației generale și în special a celei feminine cu vârsta peste 40 ani asupra metodelor de prevenție existente, posibilităților de diagnostic și tratament.

    Campania are ca obiective creșterea nivelului de informare și conștientizare (prin organizare de evenimente și alte activități) despre :

  • Factorii de risc și modul prin care aceștia pot influența evoluția bolii
  • Metodelor de prevenire a cancerului de sân
  • Importanța efectuării screeningului pentru cancer de sân

    Mesajele principale ale campaniei sunt:

  • Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor
  • Cancerul de sân diagnosticat tardiv are o evoluție gravă
  • Cancerul de sân netratat are o evoluție gravă
  • Cancerul  de sân depistat precoce și tratat corect crește șansa de supraviețuire cu o bună calitate a vieții
  • Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân

    În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon 11,9% (4576 cazuri noi) și cancerul de col uterin 8,6% (3308 cazuri noi)

    În anul 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancer mamar, a fost de 3484, în creștere față de 2016 (3457 decese).

    În anul 2018, a fost demarat în România, proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân, program de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului mamar, ce se va derula pe o perioadă de 5 ani.

    Conform Ministerului Sănătății, Programul pilot va furniza ghiduri și protocoale de testare, diagnostic și tratament ale cancerului de sân, va pregăti personal medical și va dezvolta infrastructura, astfel încât să poată fi extinsă testarea la nivel național.

    Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populației feminine a generat o situație mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE.

    De aceea implicarea promotorilor sănătății în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului de sân fiind la îndemâna tuturor.

    De asemenea, mediatizarea largă a LICCS 2019 prin toate canalele de informare, poate ajuta publicul larg să conștientizeze mai bine asupra prevenției acestei boli. 

COMUNICAT DE PRESĂ

INFORMAREANALIZA DE SITUAȚIE
PLIANT PACIENȚIPLIANT MEDICI
POSTER PROFESIONIȘTIPOSTER SCREENING

Ziua Europeană Anti-Depresie 1 octombrie 2019

    Direcţia de Sănătate Publică a Judetului Cluj marchează la data de 1 octombrie 2019, Ziua Europeană Anti-Depresie şi organizează Campania cu sloganul: „Împreună împotriva depresiei!”. Tema campaniei din anul acesta este: „Conştientizarea şi managementul depresiei”. Campania din acest an dedicată Zilei Europene Anti-Depresie are ca scop informarea și conștientizarea:

  • medicilor de familie privind problematica depresiei şi metodele de management ale depresiei
  • populaţiei generale şi în special a gravidelor şi lăuzelor asupra recunoaşterii semnelor şi simptomelor specifice depresiei postnatale şi a posibilităţilor de tratament.

    Ziua Europeană Anti-Depresie este marcată în fiecare an, la data de 1 octombrie 2019, fiind o iniţiativă a Asociaţiei Europene pentru Combaterea Depresiei – European Depression Association – EDA.

    Având în vedere faptul că depresia reprezintă o problemă de sănătate publică prevalentă în multe din statele membre ale UE, afectând peste 50 de milioane de europeni, iar în România, peste 5% din populaţie suferă de depresie, conform OMS, obiectivele campaniei sunt:

  • Informarea populaţiei generale cu privire la semnele şi simptomele depresiei, a cauzelor şi consecinţelor acesteia şi a mijloacelor de prevenire şi tratament;
  • Informarea gravidelor şi lăuzelor cu privire la semnele şi simptomele depresiei post-partum;
  • Conştientizarea şi promovarea unei mai bune înţelegeri a impactului pe care îl are depresia asupra vieţii oamenilor;
  • Importanţa aplicării screening-ului depresiei în cabinetele medicilor de familie;

    Depresia este o boală care se tratează, de aceea este esenţial ca întreaga populaţie să conştientizeze importanța recunoașterii timpurii a semnelor și simptomelor depresiei, știut fiind faptul că o mulțime de cazuri rămân nediagnosticate, fie ca urmare a nerecunoașterii simptomatologiei depresiei, fie din cauza stigmatului pe care îl poartă orice tulburare psihică.


Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer

21 Septembrie 2019

    În data de 21 septembrie 2019, se celebrează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer şi se organizează Campania cu sloganul:

"Să nu-i uităm pe cei care uită"

    Tema campaniei din anul acesta este „Înţelegerea și conștientizarea bolii Alzheimer”.

Campania din acest an dedicată Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer are ca scop informarea și conștientizarea:

  • profesioniștilor din sănătate despre problematica demenței și maladiei Alzheimer și metodele de management al pacienților;
  • aparținătorilor și îngrijitorilor pacienților cu Alzheimer asupra posibilităților de diagnosticare, tratament și cu privire la realizarea deplină a drepturilor persoanelor diagnosticate cu această boală.

    La data de  21 septembrie a fiecărui an, organizațiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume își concentrează eforturile în vederea sensibilizării populaţiei generale cu privire la problematica demenţei de tip Alzheimer.

    Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează funcționarea mentală.

    Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizațiile implicate, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.


Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului (ZMSP)

17 septembrie 2019

    În octombrie 2004, OMS a lansat programul WHO Patient Safety privind siguranța pacientului, ca răspuns la o rezoluție a Adunării Mondiale a Sănătății (2002), care solicita Organizației și Statelor Membre să acorde atenție maximă acestei probleme. Programul WHO Patient Safety își propune să coordoneze, să difuzeze și să accelereze îmbunătățirea siguranței pacienților în întreaga lume.

    Ziua Mondială pentru Siguranța Pacientului a fost creată pentru a facilita dezvoltarea politicilor și practicilor privind siguranța pacienților în toate Statele Membre OMS și pentru a acționa ca o forță majoră la îmbunătățirea siguranței acestora.

    Campania ZMSP din acest an, organizată pentru prima oară în România, cu tema Îngrijirile medicale în condiții de siguranță are ca scop Conștientizarea  profesioniștilor din domeniul furnizării serviciilor de sănătate, precum și a pacienților asupra importanței îngrijirilor medicale de calitate cât și asupra siguranței pacienților.

    Obiectivele campaniei sunt:

  • informarea profesioniștilor din sănătate asupra importanței îngrijirilor medicale în condiții de siguranță;
  • conștientizarea medicilor asupra necesității utilizării corecte a tehnologiilor și instrumentelor pentru realizarea unui act medical mai sigur cu efecte secundare reduse;
  • informarea pacienților și aparținătorilor acestora asupra importanței implicării eficiente în îngrijirea lor în cursul terapiei.
  • Strategia naţională de sănătate 2014 – 2020 şi Planul de acţiuni pe perioada 2014 – 2020 prevede o serie de direcţii strategice de acţiune și măsuri printre care și Creşterea gradului de siguranţă a pacientului şi a calităţii serviciilor medicale în unităţile sanitare prin:
  • introducerea evaluărilor de rutină ale performanţei la toate nivelurile de îngrijire folosind protocoale de estimare a performanţei pe diferite niveluri de îngrijire;
  • implementarea la nivel naţional a conceptului de siguranţă a pacientului precum şi a instrumentelor/procedurilor aferente, bazate pe evidenţele/bunele practici internaţionale (OMS, UE);
  • elaborarea și implementarea unui plan strategic naţional cuprinzând măsuri generale pentru îmbunatăţirea siguranţei pacientului;
  • dezvoltarea şi implementarea programelor de raportare, investigare și concluzionare privind evenimentele adverse;
  • dezvoltarea unor programe de cercetare privind siguranţa pacientului;
  • informarea-educarea populaţiei împotriva abuzului de antibiotice.

Săptămâna Europeană a Mobilităţii

16 - 22 septembrie 2018

    În perioada 16-22 septembrie 2019, se celebrează Săptămâna Europeană a Mobilităţii și se organizează campania cu Sloganul:

„Mergi cu noi!”

    Tema campaniei din anul acesta a Săptămânii Europene a Mobilităţii este: Mersul pe jos și cu bicicleta în condiții de siguranță rutieră.

    În cadrul campaniei, ziua de 22 septembrie este declarată Ziua fără mașini!

    Campania SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A MOBILITĂȚII din acest an încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare: să combine mersul pe jos cu bicicleta și cu transportul public.

    Ediția din acest an a campaniei este o oportunitate de a face parte dintr-o mișcare europeană adresată autorităților locale și locuitorilor din mediul urban pentru a-și corobora eficient acțiunile în vederea reducerii gradului de poluare urbană.

    Obiectivele campaniei sunt:

  • Conștientizarea populației în  formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea mobilității alternative (mersul pe jos și cu bicicleta);
  • Prezentarea de alternative de mobilitate durabilă locuitorilor din mediul urban.

1-7 August - 2019 Săptămâna Mondială a Alăptării

    În perioada 1-7 August 2019 este marcată Săptămâna Mondială a Alăptării şi organizată campania cu sloganul: Informați părinții. Promovați alimentația la sân! Acum și pentru viitor!

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viață.

     Alăptarea este o soluție universală care oferă tuturor un start corect și șanse egale în viață.

    Alăptare exclusivă - hrănirea sugarilor  numai cu lapte matern în primele șase luni de viață - ajută copiii să crească, prevenind subnutriția, promovând dezvoltarea creierului și reducând riscul ca copiii să devină supraponderali.

    Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpi vitali și o stimulare a imunității. De la primele momente ale vieții copilului, alăptarea poate însemna diferența dintre viață și moarte. De aceea, Adunarea Mondială a Sănătății a salutat sărbătorirea anuală a Săptămânii Mondiale a Alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susține, proteja și promova alimentația la sân în întreaga lume.

    În ciuda acestor beneficii clare, mulți copii nu sunt alăptați. La nivel global, numai aproximativ doi din cinci dintre toți nou-născuții sunt puși la sân în decurs de o oră de la naștere și numai 40% dintre copii sub șase luni sunt alăptați exclusiv. 

    Conform unui studiu desfășurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în  ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenței alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3 % dintre nou născuți.

    Campania are ca obiectiv general asigurarea unei nutriții optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiectiv specific, creșterea la 50% a copiilor alimentați exclusiv la sân în primele 6 luni de viață, până în anul 2025.

     Este necesară creșterea nivelului de informare, conștientizare și responsabilizare a populației privind alimentația și sănătatea nou născutului și copilului mic prin creșterea accesibilității la informații de specialitate de bază precum și diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă. Trebuie subliniat rolul pozitiv pe care alimentația la sân exclusivă il are asupra sănătății nou născutului și prevenirii îmbolnăvirilor și a mortalității premature a acestora. Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:

  • copilului: combate bolile infecțioase, reduce incidența și severitatea diareei, reduce infecțiile respiratorii și otita medie acută, previne malocluzia și cariile dentare și sporește inteligența, etc.
  • mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar și ovarian și reduce riscul de hipertensiune arterială, etc.

    Grupurile ţintă ale campaniei sunt: profesioniștii din asistența medicală primară (medici de familie, moașe, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează precum și părinții acestora.

    Asociaţia Română pentru Educaţia Pediatrică în Medicina de Familie în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Cluj, organizează în data de 06.08.2019, orele 11-13 ( la sediul Direcţiei de Sănătate Publică, Cluj-Napoca, str. Constanţa nr.5, sala de şedinte), un eveniment la care sunt invitaţi toţi cei interesaţi de tema alimenaţiei la sân. Întâlnirea se va derula sub forma unor sesiuni interactive între specialişti  şi participanţi.

COMUNICAT DE PRESĂ (DOC | PDF)

INFOGRAFIC


Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

28 iulie 2019

    În data de 28 iulie 2019 se celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, care este un eveniment anual, cu atenția mondială îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

    În 2016, 194 de guverne au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B și C până în 2030, dar numai câteva țări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

    Hepatitele virale la nivel european:

    Hepatita B- in anul 2017 au fost raportate 26907 cazuri, din care: acute: 2486 (9%); cronice: 15472 (58%); necunoscute: 8607 (32%); 30% din cazuri au avut vârste cuprinse între 25 și 34 de ani.

    Hepatita C- în anul 2017 au fost raportate 31273 cazuri, din care: acute: 861 (3%); cronice: 6805 (22%); necunoscute: 23311 (75%); 49% din cazuri au avut vârste cuprinse între 25 și 44 de ani; 6% au avut vârsta sub 25 de ani.

    Hepatitele virale tip B si C în România: în anul 2018: în sistemul național de supraveghere au intrat 241 cazuri de hepatite virale tip B și C, cu 3 mai multe față de anul precedent (328). Hepatita virală acută tip B este  mai frecvent raportată pentru grupa de vârstă  35-44 ani la sexul masculin, respectiv 45-54 ani la cel feminin.

    Calea de transmitere nosocomială a înregistrat frecvența cea mai ridicată, pentru ambele tipuri de hepatită acută.

    Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 290 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să știe. Fără o îmbunătățire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor crește și vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

Sloganul CAMPANIEI ZMH 2019: „să eliminăm hepatita!”

    Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala și a găsi persoanele nediagnosticate și fără accesul acestora la îngrijire si tratament, campania de sensibilizare care continuă și în anul 2019, își propune să educe, să influențeze politicile naționale de testare și să încurajeze oamenii să se testeze și/sau să devină susținători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

    În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.


Ziua Internaţională  de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri

26 iunie 2019

    În data de 26 iunie 2019 este marcată  Ziua Internaţională  de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri, campania având  sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie „Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

    Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

    Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor.

    La nivel global, există un număr estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.

    Drogurile nu afectează doar consumatorii, acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă.

    În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot afecta oportunităţile (copiilor și tinerilor) de educaţie şi angajare.

    Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri,  este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Se subliniază importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi.

    PĂRINȚII au cea mai mare influență în a-și ajuta copiii să crească sănătoşi și în siguranţă.

    PROFESORII pot avea o influență pozitivă asupra copiilor și tinerilor, ascultându-i cu atenţie şi empatie.

COMUNICAT DE PRESĂ (doc | jpg)

INFOGRAFIC


Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool

5 iunie 2019

    Miercuri, 5 iunie 2019, ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătății organizează împreună cu Direcția de Sănătate Publică Cluj, Ziua Națională a Testării Consumului Personal de Alcool, cel mai amplu proiect de testare și prevenire a consumului riscant de alcool din țară. Locuitorii județului Cluj sunt așteptați în unul dintre centrele locale (harta locațiilor în care se afiă centrele de testare se actualizează constant și poate fi accesată pe www.ziuaaudit.ro)să se alăture românilor din toată țara și să își evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte.


ZIUA MONDIALĂ FĂRĂ TUTUN

31 MAI 2019

    În fiecare an, pe 31 mai, este marcata Ziua Mondială fără Tutun (ZMFT). Campania reprezintă o oportunitate pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației privind efectele nocive ale consumului de tutun și ale fumatului pasiv, precum și pentru descurajarea utilizării acestuia sub orice formă.

    În 2019, atenția campaniei se îndreaptă către riscurile apariției și dezvoltării bolilor pulmonare, cauzate de consumul de tutun și de expunerea pasivă la fumul de tutun.

    Tema ZMFT din acest an, Tutunul și bolile pulmonare, focalizează pe impactul negativ pe care îl are fumatul asupra sănătății pulmonare, de la cancer până la bolile respiratorii cronice și TBC.

Renunță la fumat acum pentru a te bucura de plămâni sănătoşi!

COMUNICAT DE PRESĂ: PDF | DOC
INFOGRAFIC

Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului

25 - 31 mai 2019

    Campania Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai 2019 și se încheie cu Ziua Mondială Fără Tutun în data de 31 mai.

    Fumatul este de departe cea mai importantă cauză de cancer care poate fi prevenită.

    Tema campaniei pentru anul 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”.

    Sub sloganul „Și cancerul poate fi prevenit!”, campania națională Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului își propune să crească nivelul de conștientizare asupra riscurilor de apariție a cancerului și să promoveze CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI, în cadrul tuturor activităților și prin toate mijloacele disponibile.

COMUNICAT DE PRESĂ (DOC | PDF)

CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI


Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO)

-18 MAI 2019-

    Ziua Europeană Împotriva Obezității (ZEIO) este o platformă de campanie a Asociației Europene pentru Studiul Obezității, cea mai importantă organizație europeană responsabilă de cercetarea în domeniul obezității. Cu ocazia ZEIO, comunitățile din sănătate, cele ale pacienților și cele politice își adună forțele pentru a crește gradul de informare și conștientizare în ceea ce privește obezitatea și multe aIte afecțiuni asupra cărora aceasta are impact.

ZEIO a avut loc pentru prima dată în 2010, iar de atunci se desfășoară în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii mai.

Tema pentru 2019 este „Împreună Împotriva Obezității”, iar sloganul este „Să acționăm pentru un viitor mai sănătos!” Scopul campaniei este creșterea numărului de persoane informate în privința riscurilor pentru sănătate pe care le prezintă supragreutatea, a nutriției echilibrate, precum și a gradului de informare a profesioniștilor din sănătate asupra   problematicii obezității  și  metodelor de management al pacienților cu obezitate.


Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii

-17 mai 2019-

    Hipertensiune arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalenţa ridicată şi comorbiditatea cardiovasculară şi renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Societăţii Internaţionale de Hipertensiune.

    Tema acestei campanii este conştientizarea populaţiei cu privire la depistarea precoce a bolii, iar sloganul este „Cunoaste-ţi valorile presiunii arteriale!”.


COMUNICAT DE PRESĂ

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada Sărbătorilor Pascale şi a sărbătorii legale de 1 Mai,  respectiv  26 aprilie 2019  – 05 mai 2019, în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.
    În Municipiul Cluj-Napoca, pentru populaţia adultă urgenţele medico-chirurgicale se vor adresa Unităţii de Primire Urgenţe din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, strada Clinicilor nr. 3-5, iar pentru copii la Unitatea de Primire Urgenţe din structura Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, strada Moţilor nr. 68.
    n teritoriul Judeţului Cluj, respectiv în Municipiile Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla şi Oraşul Huedin, serviciile de urgenţă sunt asigurate prin Compartimentele de Primiri Urgenţe şi Camerele de Gardă ale spitalelor.
    Deasemenea, pentru urgenţe minore, populaţia se poate adresa la Centrele de Permanenţă care funcţionează în zilele de sărbători legale în program permanent, 24 ore:

  • Cluj Napoca, str. Băiţa nr. 9
  • Cluj-Napoca, str. Horea nr. 78
  • Turda, Calea Victoriei nr. 7C
  • Mociu, str. Principală nr.88

    Asistenţa medicală de urgenţă stomatologică funcţionează pentru adulţi şi copii, în permanenţă, pe toată această perioadă, în Municipiul Cluj-Napoca, la Unitatea de Primire Urgenţe din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, strada Clinicilor nr. 3-5.    Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Cluj funcţionează în regim de permanenţă şi poate fi apelat la numărul de telefon 112.
    Farmaciile care asigură serviciu permanent sunt:

  • SC CYNARA FARM IMPEX SRL    Cluj-Napoca, Calea Floreşti nr. 75, Bl. V2    0264-426272
  • SC FARMACON ECOFARMACIA SRL    Cluj-Napoca, P-ţa Timotei Cipariu nr.15 bloc IIIA, ap.56    0264-592484
  • SC REMEDIUM FARM SRL    Cluj-Napoca, B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 131    0264-412901
  • SC EUROPA CONFLORA SRL    Cluj-Napoca, str. Bucegi nr. 11 A    0264-421119
  • SC SIEPCOFAR SRL - DONA    Cluj-Napoca, Str. Horea nr. 66, ap. 25    0264-460066
  • SC VIAFARM    Cluj-Napoca, P-ţa Mihai Viteazu FN    0264-434182

COMUNICAT DE PRESĂ (PDF | DOC)


COMUNICAT DE PRESĂ

 20 - 25 APRILIE 2019 SĂPTĂMȚNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII

    Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) este o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa al şi este implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății.

    Sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație.

COMUNICAT DE PRESĂ

INFOGRAFIC SEV 2019

Poster Rujeolă SEV 2019

Poster Gripă SEV 2019


COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII

    În 7 aprilie este marcată Ziua Mondială a Sanătăţii cu tema acoperirii universale cu servicii de sănătate preventive.


COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CONȘTIENTIZĂRII AUTISMULUI

    În data de 2 aprilie 2019 este marcată  Ziua Internațională a Conştientizării Autismului, ocazie cu care se desfăşoară  campania cu sloganul:

„Să înţelegem autismul! Şanse egale şi participare activă!”

    Tema campaniei din anul acesta  este „Înţelegerea și conștientizarea autismului”.

    Aproximativ 1% din  populaţia Uniunii Europene suferă de o tulburare din spectrul autist(5 milioane persoane, 1 din 160 copii) . În România numărul cazurilor în anul 2017 a fost de 408 la 100000 locuitori.

    Cauzele exacte ale acestei afecţiuni nu se cunosc, factorii de risc incriminati sunt: genetici, anumite medicamente administrate în timpul sarcinii, vârsta mai înaintată a părinţilor.

    Simptomele acestei tulburări sunt: lipsa interesului pentru obiecte, evitarea contactului vizual, preferinţa pentru izolare, repetarea cuvintelor auzite, dificultăţi de adaptare la schimbări, reacţii emoţionale exagerate.

    Recomandări pentru părinţi  şi profesori  în ceea ce priveşte atitudinea fată de copii:

  • Fiţi toleranţi
  • Nu îi izolaţi
  • Vorbiţi cu ei
  • Nu îi criticaţi
  • Solicitaţi consult medical, în cadrul căruia medicul de familie să aplice chestionarul de screening pentru depistarea simptomelor acestei tulburări şi îndrumarea spre specialişti pentru terapii.

COMUNICAT DE PRESĂ

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ORALE

    Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este marcată în fiecare an pe data de 20 martie, sloganul de anul acesta fiind:

Spune:  Aaa! Acţionează pentru sănătatea orală!

    Cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanţa igienei orale pentru întregul organism şi sunt menţionate beneficiile unei sănătăţi orale foarte bune.

    Cariile dentare şi boala peridontală reprezintă la ora actuală cele mai frecvente boli în întreaga lume, 90% din populatie avand astfel de afectiuni.

    Larga răspândire a acestor boli este în strânsă corelaţie cu stilul de viaţă şi în special cu un consum crescut de zahăr, alcool şi tutun dar şi cu o igienă orală deficitară.

    În plus, afecţiunile orale depind în mod semnificativ şi de atitudinea faţă de starea de sănătate. Acest lucru este la rândul său strâns legat de factorii socio-economici, cum ar fi educaţia şi veniturile.

    Factorii de risc pentru aceste afecţiuni:

  • igiena orală deficitară şi lipsa vizitelor regulate la medicul dentist se asociază cu afecţiuni gingivale şi carii dentare.
  • dieta bogată în zahăr şi grăsimi şi săracă în fibre, vitamine şi minerale esenţiale se asociază cu carii dentare şi pierderea prematură a dinţilor.
  • fumatul este implicat în numeroase afecţiuni incluzând cancerul oro-faringian, afecţiuni periodontale şi a altor ţesuturi din cavitatea bucală, pierderea dinţilor.
  • consumul excesiv de alcool creşte riscul apariţiei cancerului cavităţii bucale.
  • neutilizarea echipamentelor de protectie adecvată în timpul practicării anumitor sporturi sau a utilizării vehiculelor cu motor poate fi cauza unor traumatisme faciale.

    Pentru prevenirea afecţiunilor oro-dentare se recomandă:

  • scăderea consumului de zahar din alimentţie
  • nutritie echilibrată
  • consum de fructe şi legume
  • renunţarea la fumat
  • reducerea consumului de alcool
  • asigurarea unui nivel scăzut, dar constant de fluor în cavitatea bucală. Fluorul poate fi obţinut din apa de băut, sare, lapte, apă de gură sau pastă de dinţi  fluorizată precum şi prin aplicarea profesională de fluor de catre medicul dentist.

COMUNICAT DE PRESĂ

    În 28 februarie este marcata Ziua Internațională a Bolilor Rare, campania avand sloganul:

„Bolile rare - arată că îți pasă”.

    Tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaționale a Bolilor Rare este

"Integrarea și coordonarea serviciilor sociale și de sănătate ".

    La 28 februarie 2019, persoanele care suferă de o boală rară, familiile acestora, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniştii din sistemul sanitar, cercetătorii, isi unesc fortele, în spirit de solidaritate, pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu bolile rare.
    Anul 2019 marchează cel de-al 12-lea an în care comunitatea internațională a bolilor rare celebrează Ziua Bolilor Rare.

    Scopul campaniei este informarea și conștientizarea

COMUNICAT DE PRESĂ

    Campania  lansată în 2007 are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.

    Tema din acest an este: Cancerul de col uerin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică, iar sloganul: Stop Cancerului de Col uterin!

Principala cauza a boli este infecția cu transmitere sexuală, cea cauzată de virusul uman papilloma (HPV).

Majoritatea infecțiilor HPV sunt autolimitante și se vindecă de la sine - aproximativ 80% din acestea. O mică parte din aceste infecții devin persistente și provoacă leziuni precanceroase care evoluează malign.
Nu există în prezent tratament al infecției cu HPV.
Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.
În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (14,2decese/100 000).
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV se recomandă atât fetelor, cât şi băieţilor; în cazul băieţilor  vaccinarea întrerupe lanţul de transmitere a virusului HPV.
Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva acestei boli.
Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente.
Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.
Cancerul de col uterin poate fi vindecat apelând la serviciile clinice specializate pentru diagnostic precoce și aplicarea promptă a tratamentului.
Îngrijirile paliative joacă un rol important în managementul cancerului de col uterin.

    La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente bazate pe:

  • informarea corectă și consecventă a publicului;
  • mesaje pozitive concentrate pe prevenție;
  • măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară - esențiale în scăderea incidenței canceului de col uterin.

COMUNICAT DE PRESĂ

    În fiecare an gripa afectează o parte a populației. Gripa poate fi doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar uneori poate duce la complicaţii, în special  pentru persoanele din grupele la risc.

    Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Persoanele bolnave de gripă au unele sau toate dintre următoarele simptome: febră, durere de gât, secreții nazale, tuse seacă, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

    Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor  medicale cronice existente, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astm sau diabet. La persoanele în vârstă, gripa poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace.

Pentru prevenirea imbolnavirilor se recomandă:

  • Vaccinarea  înainte de a începe sezonul de gripă.
  • Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon.
  • Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar  să luați și următoarele măsuri preventive:
  • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.
  • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când  strănutați.
  • Apoi acoperiți și aruncați șervețelul  folosit. Nu reutilizați batistele  sau șervețelele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate.
  • Stați acasă când sunteți bolnav.
  • Solicitați ajutor  medical daca simptomele se agravează.




Infecția cu virus West Nile

    Datorită contextului epidemiologic existent in Europa şi România precum şi condiţiilor meteorogice propice dezvoltării vectorilor- temperaturi ridicate urmate de ploi şi inundaţii în unele zone, au fost confirmate şi în Romania cazuri de infecţie cu virus West Nile.

    Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni grave (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

    Pacienții dezvoltă simptomele după 3 - 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

    Virusul nu se transmite prin atingere. Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic.

    80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos vă recomandăm să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical:febră ridicată,durere de cap intensa.

    În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:rigiditate a gâtului,vărsături,sensibilitate crescută la lumină,convulsii,frisoane,slăbiciune musculară.

    Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare pentru evitarea îmbolnăvirilor:evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele;asigurarea măsurilor de desecare a bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și a gunoiului menajer; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi).


Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool

,,Alcoolul nu este o rezolvare!"

    Direcția de Sănătate Publica a Județului Cluj marchează în luna iulie 2018 campania de informare-educare-comunicare cu titlul: Luna națională a informării despre efectele consumului de alcool. Sloganul campaniei este : ,,Alcoolul nu este o rezolvare!". Scopul campaniei este informarea populației vulnerabile cu privire la efectele consumului dăunător de alcool.

    Mesajul cheie al campaniei este: "Tinerii care se confruntă cu â materiale, boli, probleme familiale, carențe în educație, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuși să consume alcool în cantități mari și de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătății și vieții pot fi mai severe decât la semenii lor. Deși aproape jumătate din tineri declară că băutura îi ajută să uite de probleme, ,,Alcoolul nu este o rezolvare!".

    Campania se adresează tinerilor din grupurile vulnerabile: copii în situație de risc ridicat (sărăcie, dezagregare familială, delicvența juvenilă, copii aflați în sistemul de protecție de stat, copiii străzii), tineri de peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecție de stat, tineri cu dizabilități fizice sau mentale, dependenți de droguri, etnie romă, șomeri, tineri cu venituri reduse, fără adăpost, nivel scăzut de educație, comunități rurale la risc.


ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI DE DROGURI

    Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj marchează în data de 26 iunie 2018 Ziua Internațională de Luptă împotriva Consumului și Traficului de Droguri.

    Campania de informare-educare are sloganul „În primul rând, ASCULTĂ” și mesajul-cheie „Să îi asculți pe copii și tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoți și în siguranță”. Cu această ocazie este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Campania are scopul de a mobiliza părinții, educatorii, personalul din serviciile medico-sociale să acționeze preventiv, acordând o atenție sporită nevoilor, abilităților și oportunitîților din viața copiilor și tinerilor.

COMUNICAT DE PRESĂ


BOLI TRANSMISE PRIN VECTORI

Boli transmise prin ţânţari

Ţânţarii sunt specii de insecte, de mici dimensiuni, femela ţânţar  înţeapă pielea şi injectează saliva. In urma procesului, care durează doar cateva secunde, o parte din salivă rămâne în piele, cauzând reacţii ale sistemului imunitar, inclusiv reacţii alergice: eritem (înroşirea pielii), senzaţie de mâncărime, tumefiere.Ţânţarii transmit agenţi patogeni care produc îmbolnăviri la om şi animale. Bolile cele mai răspândite sunt arbovirozele, dintre acestea făcând parte şi infecţia cu virus West Nile.

Specialiştii consideră că, ţântarii, sunt atraşi în primul rând de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sange 0 şi persoanele supraponderale; persoanele care poartă haine inchise la culoare (care absorb temperatura) au riscul mai mare de a fi inţepaţi; persoanele care îşi desfăşoară activităţile zilnice in aer liber; persoanele cu un sistem imun deficitar. Aromele care se aseamănă cu nectarul sunt de asemenea un factor de atracţie pentru ţânţari, motiv pentru care se recomandă evitarea folosirii de parfumuri, săpunuri, şampoane sau loţiuni de corp cu arome dulci.

Proeminenţa care rezultă in urma inţepăturii de ţânţar poate apărea imediat sau la cateva zile; în cazul unei sensibiliţăti crescute la inţepătura de ţânţar, zona care prezintă mâncărimi va fi mult mai extinsă. Reacţiile severe la înţepătura de ţânţar apar destul de rar; acestea se pot manifesta prin inflamarea gâtului, erupţii cutanate, flictene (băşici), inflamare si înroşire pe arii largi in jurul înţepăturii. In rare cazuri poate apare anafilaxia, ce impune măsuri terapeutice de urgenţă. Prevenirea înţepăturilor de ţânţar este principala recomandare în cazul persoanelor alergice: evitarea zonelor infestate de ţânţari; evitarea zonelor din apropierea apelor; purtarea de pantaloni lungi şi bluze cu manecă lungă în cazul expunerii la zone infestate de ţânţari;aplicarea de creme si spray-uri repelente pentru protecţie împotriva ţânţarilor; tratarea hainelor, corturilor si obiectelor de camping cu insecticid - a se evita aplicarea directa pe piele!

Tratamentul înţepăturilor de ţânţari presupune curăţarea delicată a zonei cu apă şi săpun. Se recomandă evitarea frecarii zonei (risc de infectie) si aplicarea de creme sau lotiuni cu efect calmant.

Boli transmise prin capuse

Căpuşa este o insecta mică, verde sau brună. Răspândirea căpuşelor este foarte mare, acestea trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Înţepătura poate declanşa boli virale (Encefalită de căpuşe) sau bacteriene, dintre care cea mai frecventă este boala Lyme (Borrelioza).

După înţepătură apare o leziune tegumentară caracteristică care are un aspect iniţial de papulă de culoare roşie, care se extinde în zile sau săptămâni până atinge dimensiunea de minim 5 cm diametru. Leziunea este mare, rotundă, şi deseori cu decolorare centrală parţială. Leziunea apare la un procent de 60–80% dintre pacienţii muşcaţi de căpuşă.

Aspectul clinic este extrem de polimorf şi divers, de tip pseudo-gripal: astenie, febră, cefalee, redoare de ceafă (forma uşoară), amorţeală, erupţii cutanate, dureri musculare, dureri articulare, cu caracter intermitent, palpitaţii, respiraţie dificilă, greaţă, vărsături, etc.

Cele mai eficiente metode de prevenire a muşcăturilor de căpuşe implică: evitarea locurilor

cunoscute ca fiind infestate cu aceste insecte periculoase (iarbă, tufişuri, copaci, ramuri uscate, etc.) ; evitarea interacţiunii directe cu un animal parazitat; îngrijirea vegetaţiei; acţiuni de deratizare, deparazitarea animalelor domestice şi de companie (câini, pisici); echiparea corespunzătoare cu haine de culoare deschisă, pantaloni lungi; încălţăminte închisă (nu şlapi, sandale); pălărie de soare care vă protejează împotriva căpuşelor de pe ramurile copacilor.

Examinarea corpului pentru depistarea înţepăturilor. Imediat ce se întoarce de la joacă, este recomandat să examinaţi cu atenţie corpul copilului şi să încearcaţi să depistaţi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii (căutaţi şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse).

De asemenea, pe zona în care aţi descoperit căpuşa nu trebuie să aplicaţi alcool, oţet, ulei, benzină, salivă sau altceva. Căpuşa ar putea elimina tot ce conţine direct în fluxul sanguin.

În cazul în care descoperiţi o căpuşa pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeti urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele.


Salveaza vieti: Igiena mainilor-5 mai 2018

Scopul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța igienei mâinilor.

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit prin mâini, conform rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. Mâinile sunt un vector de contaminare foarte mare. Atât in viaţa cotidiană, cât şi in cea profesională, mâinile atrag şi ulterior împrăştie numeroşi microbi şi germeni, transmiţători de boli.

Pentru a evita declanşarea anumitor afecţiuni grave precum gripa, hepatita A, meningita, diareea, infecţiile oculare, alergiile si micozele, este suficient sa adoptaţi gesturi simple pentru o igienă corectă a mâinilor.

 Spălatul regulat al mâinilor este indispensabil pentru păstrarea sănătăţii, în special după fiecare utilizare a toaletei, înainte şi dupa pregătirea mesei precum şi după contactul cu animale.

 Metoda corectă de spălare a mâinilor este foarte importantă. Săpunul singur nu este suficient pentru indepărtarea germenilor. Doar combinaţia săpunirii, frecării, clătirii şi ştergerii protejează. De aceea este indispensabilă ştergerea ulterioară şi nu doar uscarea. Se recomandă următorul procedeu pentru spălarea mâinilor:
1.  Umezirea mâinilor sub apă curgătoare
2.  Săpunirea temeinică a mâinilor
3.  Nu uitaţi să frecaţi săpunul pe spatele mâinilor, pe încheieturi şi între degete
4.  Clătiţi bine sub apă curgătoare
5.  Ştergeţi cu un prosop, care să fie utilizat numai o dată


Vineri, 20 aprilie 2018

Saptamana Europeana a Vaccinarii – 23-29 aprilie 2018

    Ministerul Sănătăţii s-a alăturat si in acest an, iniţiativei Biroului Regional OMS pentru Europa de derulare a campaniei “SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ A VACCINĂRII”.

    Astfel, în perioada 23 - 29 aprilie 2018, sub sloganul “Vaccinurile sunt benefice pentru tine si cei din jurul tau. Ia parte la vaccinarea Europei”, se va desfăşura o campanie de informare, educare, comunicare cu scopul de a promova beneficiile vaccinarii populatiei, a importantei vaccinarii si a respectarii dreptului fiecarei persoane la vaccinare.

    Campania care se adresează reprezentantilor autoritatilor locale, medicilor in general, medicilor de familie, medicilor din reteaua de medicina scolara, asistentilor comunitari, mediatorilor sanitari, parintilor si nu in ultimul rand reprezentantilor mass media, este realizata sub coordonarea Ministerului Sănătăţii şi se derulează în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie si Societatea Romana de Cancer.

    Desi, statele membre OMS au convenit asupra unui scop comun de eliminare a rujeolei şi rubeolei, acest scop nu a fost îndeplinit încă, acoperirea vaccinală pentru rujeolă în unele ţări din Europa de Est a scăzut sub nivelul recomandat de OMS ( 95 %) şi epidemiile de rujeolă au continuat să apară şi în partea de vest a regiunii. Scopul de eliminare a rujeolei, este vital şi poate fi atins, dar va fi îndeplinit numai dacă eforturile individuale ale fiecărei ţări şi ale regiunii întregi sunt concertate.

    Săptămâna Europeană a Vaccinării oferă şi României  oportunitatea de a ridica nivelul de conştientizare cu privire la ceea ce este necesar să se realizeze în vederea eliminării rujeolei.


Luni, 2 aprilie 2018

COMUNICAT DE PRESĂ

    Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj vă face cunoscut faptul că asistența medicală de urgență prespitaliceacă și spitalicească este asigurată în permanență în perioada Sărbătorilor Pascale, respectiv 06 aprilie 2018 - 09 aprilie 2018, în toate unitățile sanitare publice, pentru toate specialitățile medico-chirurgicale și stomatologice.


Vineri, 23 martie 2018

24 MARTIE 2018 - ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE COMBATERE A TUBERCULOZEI

Slogan:  “Wanted: Leaders for a TB-free world”- „Se caută: Lideri pentru o lume eliberată de TBC“

    Tema Zilei Mondiale a TB 2018 se concentreaza pe angajamentul de a pune capăt epidemiei de Tuberculoza, nu numai la nivel politic cu șefii de stat și miniștri ai sănătății, ci la toate nivelurile, de la primari, guvernatori, parlamentari și lideri comunitari, persoane afectate de tuberculoză, avocați ai societății civile, personalul medico-sanitar, ONG-uri și alți parteneri. Toţi pot fi lideri ai eforturilor de a pune capăt Tuberculozei în propria lor muncă sau pe teren.

COMUNICAT DE PRESĂ


Joi, 22 martie 2018

Ziua Mondială a Apei - WWD 2018

Apă necontaminată într-un mediu salubru: alianță indispensabilă vieții pe Terra

    Ziua Mondială a Apei (WWD) se celebrează începând cu 1993 în fiecare 22 martie, în vederea conștientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei - resursă naturală crucială pentru viață și sănătate pe planeta noastră.

    WWD 2018 se derulează sub sloganul

“Să protejăm Natura & Apa – indispensabile vieții pe Terra!”,

iar tema

“Natură nepoluată pentru apă de calitate”

își propune să analizeze modurile prin care protejând natura putem depăși dificultățile legate de apă în secolul XXI.

    Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea și calitatea apei necesare consumului uman, scopul WWD 2018 este de reducere a poluării mediului natural implicat esențial în calitatea apei.


Luni, 19 martie 2018

    Ziua Mondială a Sănătății Orale este marcată în calendarul sănătății pe data de 20 martie. Cu această ocazie se promovează importanța igienei orale pentru întregul organism și sunt menționate beneficiile unei sănătăți orale bune.





Vineri, 2 februarie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj, în colaborare cu Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă, Inspectoratul Şcolar Judetean Cluj şi Societatea Română de Cancer, celebrează în februarie 2018 Luna Națională de Prevenire a Cancerului.

 Scopul campaniei Luna Națională de prevenire a cancerului 2018 este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg și prin impulsionarea autorităților de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

 Sub sloganul ”Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului- 4 februarie 2018, explorează acțiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieți, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului și pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Așa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor și comunităților.

 De Ziua Internațională împotriva cancerului la copii- 15 februarie 2018, se recomandă decidenților din sistemele medicale, părinților, familiilor și comunităților să solicite guvernelor să colaboreze cu organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale, pentru a asigura tratament și îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer. Scopul campaniei este accesul universal mai bun la tratament pentru copiii și adolescenții cu cancer. Mesajul-cheie este “Copiii merită ce este mai BUN!”.

În România campania Luna Națională de Prevenire a Cancerului este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Împreună pentru un viitor mai bun.

Să facem mai mult. Să ne pese mai mult.


CAMPANIE CANCER 2018INFOGRAFIC CANCER 2018
DOWNLOAD PDFDOWNLOAD PDF

Vineri, 15 decembrie 2017

INFORMARE

Trichineloza – informații utile


Miercuri, 29 noiembrie 2017

1 decembrie 2017 - Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA

    Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se marchează la 1 decembrie începând cu anul 1988, ca oportunitate a tuturor să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala și să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

    În 2017, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este: 

„RIDICAȚI MÂINILE PENTRU PREVENIREA HIV”



Joi, 16 noiembrie 2017

16 noiembrie 2017 - Ziua Naţională fără Tutun

           Direcţia de Sănătate Publică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, Societatea de Cancer Cluj si Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj, marchează în data de 16 noiembrie 2017 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 16 noiembrie - 30 noiembrie 2017 campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!” .

           Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară - aşa numitul “fumat pasiv”

           Campania are ca obiective:  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor  asociat. consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat precum şi protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.

           În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, cu o  prevalenţa a fumatului de 28%  in randul celor cu varsta peste 15 ani, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. In România, morbiditatea atribuită exclusiv fumatului indică 43% dintre diagnosticele de boli respiratorii, 33% dintre diagnosticele de cancer şi 13% dintre diagnosticele de boli cardiovasculare.

Conform Eurobarometrului 2017  procentul tinerilor care se apucă de fumat, respectiv cei din categoria de vârsta 15 - 24 de ani, a crescut de la 25%, cât era în 2014, la 29% în 2017.  Datele arată că se fumatul este început  precoce, ceea ce se întâmpla si la adolescentii români

 Conform rezultatelor Eurobarometrului 2017, reducerea expunerii la fum de tutun este semnificativă în România în 2017 fată de 2014: în baruri a scăzut cu 69 de puncte procentuale (de la 80% la 11%), iar în restaurante a scăzut cu 53 de puncte procentuale (de la 59% la 6%).

Beneficiile renunțării la fumat :

·         ameliorarea frecventei cardiace şi a circulaţiei perferice

·         riscul de infarct miocardic scade

·         riscul de cancer pulmonar se reduce

·         crește speranța de viață

·         un mod de viață mult mai sănătos

·         mai mulți bani în buzunar

 

Activităţile desfasurate in aceasta campanie in Cluj-Napoca sunt: discuţii interactive cu elevi de liceu, afişarea de postere, distribuirea de fluturaşi şi pliante.

COMUNICAT DE PRESA

INFOGRAFIC


Joi, 12 mai 2016

INTOXICAȚIA CU CIUPERCI

Ciupercile au multe proprietăți benefice, dar există riscul să facem greșeli atât în alegerea cât și în păstrarea și prepararea lor, provocând uneori intoxicații grave. Desigur, cele mai grave intoxicații sunt acelea cu ciuperci otrăvitoare, dar sunt și intoxicații cu ciuperci comestibile care au crescut pe un sol poluat.

 Cauzele intoxicațiilor pot fi :

·         necunoașterea speciilor de ciuperci comestibile
·         culegerea din locuri poluate (de pe marginea drumurilor)
·         cumpărarea acestora în locuri neautorizate
·         necunoașterea speciilor de ciuperci comestibile
·         implicarea în culegere a copiilor care nu știu să diferențieze ciuperca otrăvitoare de cea comestibilă
·         prelucrarea termică deficitară (toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică)
·         folosirea ciupercilor crude în preparate culinare.

Substanţele toxice conţinute nu sunt anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior, dar nici prin preparare termică, congelare sau conservare şi, din păcate, nu există antidot împotriva lor, tratamentul rezumându-se la tratarea simptomelor.

 Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o problemă medicală de o deosebită importanță, pe de o parte din cauza incidenței ridicate a acestora (în special, primăvara și toamna) pe de altă parte din cauza gravității acestora.

Simptomele sunt foarte variate și se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci,cantitatea de toxină consumată, precum și cu vârsta persoanei.Acestea apar dupa câteva minute sau dupa 3-6 ore sau chiar mai mult Perioada de incubație depinde de specificul toxinei din ciupercile consumate.Toxinele produc tulburari ale tractului gastrointestinal,ulterior sunt implicate și alte organe: ficatul, rinichii și sistemul  nervos. În cele din urmă, se instalează insuficiența hepatică acută și insuficiența renală acută, cu consecinţe dramatice.

Intoxicația cu ciuperci este o urgență medicală majoră şi este obligatorie prezentarea la un serviciu medical de urgenţă.

Recomandăm insistent evitarea cumpărării ciupercilor din locurile neautorizate .



Joi, 28 aprilie 2016

    Referitor la aspectele apărute în presă cu referire la pacienții transplantați renal și care au decedat urmare unei infecții cu virus gripal, vă comunicăm că Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj a demarat o anchetă care este în derulare iar la finalizarea acesteia vom comunica concluziile și măsurile care se impun.


Joi, 28 aprilie 2016

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada Sărbătorilor Pascale 29 aprilie 2016 – 03 mai 2016 în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Miercuri, 6 aprilie 2016

7 APRILIE - ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII


    Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an, în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948, şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

    Anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consacră Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2016, diabetului zaharat.

    Argumentele OMS pentru care a fost ales diabetul zaharat dintre multele boli care ameninţă sănătatea populaţiei globului a fost faptul că în anul în 2012, diabetul a fost cauza directă a 1,5 milioane de decese, dintre care 80% s-au înregistrat în ţările cu venit mediu şi scăzut, în anul 2014, aproximativ 9% din populaţia adultă a globului erau diabetici şi OMS prognozează că, în anul 2030, diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume.

    În acest context, OMS doreşte să atragă atenţia asupra epidemiei de diabet care o tendinţă de progresare, dar care poate fi oprită prin măsuri ce ţin de stilul de viaţă. Menţinerea greutăţii normale a corpului, evitarea sedentarismului prin practicarea zilnică a unui set de exerciţii fizice şi alimentaţia echilibrată pot să reducă considerabil riscul de diabet. De asemenea, OMS subliniază că diabetul poate fi tratat, controlat şi pot fi evitate complicaţiile acestei boli.

    OMS va lansa, în 2016, primul raport asupra diabetului, în care va expune ce reprezintă diabetul la ora actuală, precum şi consecinţele asupra populaţiei globului, insistând asupra necesităţii unui sistem de sănătate publică mai puternic, mai performant, capabil să facă faţă realităţii evidenţiate de aceste statisticile medicale de la nivel mondial.

    Diabetul este o afecţiune cronică care  apare în contextul în care pancreasul secretă un nivel scăzut de insulină sau când organismul nu utilizează în mod corect insulina care se produce. Insulina este un hormon secretat de celulele pancreatice, care ajută celulele să preia glucoza din sânge şi să o transforme în energie. Producţia insuficientă de insulină sau utilizarea incorectă a acesteia duce la creşterea nivelului de glucoză în sânge – hiperglicemia – ceea ce poate afecta funcţionarea unor organe şi ţesuturi.

    Diabetul are mai multe tipuri de manifestare:

  • Diabetul de tip 1 – este o boală autoimună caracterizată prin  distrugerea celulelor pancreatice producătoare de insulină . Se mai numeşte diabet insulino-dependent. Producţia insuficientă de insulină, impune o administrare substitutiva zilnică. Diabetul de tip 1 este diagnosticat cel mai frecvent  la copii sau la adulţii tineri.
  • Diabetul de tip 2 – este caracterizat prin rezistenţa la insulină. Pacienţii cu acest tip de diabet nu pot utiliza corespunzător insulina, care se secretă normal.  Se mai numeşte diabet non-insulinodependent  sau diabetul de maturitate.
  • Diabetul gestaţional  este  creşterea glicemiei  apărută pentru prima dată în timpul sarcinii, la femei care nu au fost diagnosticate anterior cu diabet.

    Cel mai răspândit tip de diabet este diabetul de tip 2 cu o frecvenţă de 90%.

    Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot fi asimptomatice timp de mulţi ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate. Simptomele pot fi subtile. Creşterea volumului urinar şi senzaţia de sete sunt uşoare la început, agravându-se progresiv. În final, bolnavii prezintă oboseală extremă, vedere neclară şi deshidratare. Uneori, în stadiile precoce ale diabetului, glicemia scade anormal de mult, o manifestare denumită hipoglicemie.

    În Europa, în anul 2015 erau 60 milioane bolnavi, prevalenţa fiind în creştere la toate grupele de vârstă, afectand 10-15% din populaţia unor state europene. Creşterea numărului de îmbolnăviri se datorează în principal obezităţii, alimentaţiei nesănătoase, sedentarismului şi condiţiilor socio-economice.

    În România la populaţia adultă există o prevalenţă de 11,6% pacienţi cu diabet   zaharat, pericolul mai mare fiind reprezentat de prediabet cu o prevalenţă de 16%.

    În Judeţul Cluj prevalenţa diabetului înregistrează o valoare de 5,11% pacienţi cu diabet zaharat în anul 2015, în creştere faţă de 4,37% în anul 2014.

Diabetul nu este o povară doar pentru cei afectaţi, ci şi pentru sistemele de sănătate.




Miercuri, 23 martie 2016

24 MARTIE - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Ziua mondială a tuberculozei se sărbătoreşte anual pe 24 martie, dată la care, în urmă cu 123 de ani, Robert Koch prezenta comunităţii medicale din Berlin descoperirea sa: bacilul tuberculozei. Prin aceasta se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice şi sensibilizarea factorilor de decizie cu privire la importanţa acestei probleme de sănătate publică, cu multiple implicaţii de ordin medical, psihologic şi social.

Organizația Mondială a Sănătății face apel la solidaritate și acțiune pentru eradicarea tuberculozei la nivel global.

Pentru 2016, tema campaniei Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei “Uniţi pentru eradicarea tuberculozei” ("Unite to End TB”) promovează mobilizarea globală pentru a pune capăt tuberculozei.

Adunarea Mondială a Sănătății a adoptat o rezoluție, în mai 2014, de aprobare a Strategiei globale privind tuberculoza pentru următorii ani 2015-2020, care are drept scop stoparea epidemiei TBC la nivel mondial, reducerea numărului de decese din cauza TBC cu 95% și reducerea numărului de cazuri noi cu 90%, între anii 2015 și 2035.

În acest context, Ministerul Sănătăţii a adoptat o Strategie Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru anii 2015-2020, care are ca scop eliminarea TBC ca problemă de sănătate publică în România până în 2050. S-a considerat necesară adoptarea acestei strategii având in vedere că România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză. La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de persoane mor anual din cauza acestei boli; tuberculoza fiind a doua cauza de deces de natura infecțioasă din lume.

Tuberculoza este o boala infecţioasă provocată de bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis. Cea mai severa formă a acestei boli se numește tuberculoză pulmonară și afectează plămânii.

Manifestările principale ale bolii active sunt:

-        tuse persistentă de peste trei saptămâni;

-        durere în piept;

-        expectorație cu sânge;

-        febră și frisoane;

-        transpirații nocturne;

-        slabiciune și oboseală;

-        pierderea poftei de mâncare;

-        scădere în greutate.

Există două aspecte ale prevenirii tuberculozei:

-        evitarea transmiterii infecţiei la alte persoane

-        tratarea precoce a infecţiei latente, înainte de progresia către forma activă a bolii.

Aceste măsuri sunt deosebit de utile în comunităţile cu numeroase surse de infecție, cum ar fi: centrele pentru persoane fără adapost, închisori, spitale, săli de aşteptare.

Tuberculoza se poate trata cu condiţia ca bolnavii să se adreseze medicului la primele semne de îmbolnăvire şi să îşi ia toate medicamentele, prescrise de medicul curant, pe perioada întregului tratament ce dureaza intre 6 și 8 luni. De asemenea, în faza contagioasă a bolii este neapărat necesară izolarea bolnavului.

O altă modalitatea de prevenire a tuberculozei este vaccinare cu Bacil Calmette-Guerin sau BCG, care este un vaccin cu tulpini vii impotriva tuberculozei. Vaccinul a fost descoperit in 1920 si a ramas si in ziua de astazi singurul disponibil impotriva tuberculozei. Vaccinul este administrat la sugari pentru a preveni aparitia unor forme mai grave ale bolii. În majoritatea țărilor (inclusiv România), vaccinul BCG se face bebelușilor, încă din maternitate.

La nivelul Judeţului Cluj se derulează Programul Naţional de Sănătate de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile – Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei.

Scopul acestui program este protejarea sănătăţii populaţiei prin depistarea precoce şi asigurarea diagnosticului în vederea implementării măsurilor de limitare a răspândirii tuberculozei la nivelul judeţului.

Obiectivele programului sunt:

-        Reducerea prevalenţei şi a mortalităţii TBC

-        Menţinerea unei rate de depistare a cazurilor noi de TBC pulmonara pozitivă la microscopie;

-        Tratamentul bolnavilor cu tuberculoză

-        Menţinerea ratei de succes terapeutic la cazutrile noi pozitive de TBC pulmonar.

Indicatorii de rezultat înregistraţi la nivelul Judeţului Cluj în anul 2015 se przintă astfel:

Procentul cazurilor noi de tuberculoză cu anchetă epidemiologică din totalul cazurilor noi înregistrate

Obiectiv  propus prin PN

Obiectiv realizat 2014

Obiectiv realizat 2015

90%;

99,66 %

96,66 %

 

Procentul persoanelor cu chimioprofilaxie din cele cu indicaţie pentru chimioprofilaxie

Obiectiv  propus prin PN

Obiectiv realizat 2014

Obiectiv realizat 2015

90%;

99,66 %

96,66 %

Având în vedere aceste rezultate, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj îşi propune pentru anul 2016 menținerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TBC pulmonar peste 85%.


Joi, 4 februarie 2016

    Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj marchează în data de 4 februarie 2016, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, luna februarie  fiind declarată Luna de Luptă împotriva Cancerului.

    Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este un eveniment global, care are loc în fiecare an în data de 4 februarie și unește lumea sub o singură temă pentru a evidenția lupta dusă împotriva cancerului.

    Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creșterea gradului de conștientizare a cancerul în rândul publicului larg și prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

COMUNICATNoi putem să prevenim cancerulEu pot să îmi controlez boala

Vineri, 27 noiembrie 2015

Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA se celebrează la 1 decembrie începând din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni să se unească în lupta împotriva maladiei, să fie solidari cu cei care trăiesc cu boala şi să-i comemoreze pe cei care au decedat în urma acesteia.

Începând cu anul 2011, mesajul campaniei mondiale de luptă împotriva HIV/SIDA este

"ŢINTA ZERO: ZERO INFECŢII NOI CU HIV. ZERO DISCRIMINĂRI. ZERO DECESE PRIN SIDA".



Joi, 19 noiembrie 2015

    Ziua Națională fără Tutun, marcată în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie a fiecărui an, ofera cadrul informării și sensibilizării populației cu privire la riscurile generate de consumul de tutun sau expunerea la fumul de țigară - așa numitul „fumat pasiv”.

    Campania dedicată Zilei Naționale fără Tutun se desfășoară în perioada 23 - 30 noiembrie 2015 cu sloganul:

„Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”



Vineri, 13 noiembrie 2015

    În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentul are drept scop informarea populației cu privire la  manifestările și complicațiile diabetului zaharat și promovarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii.
    Pentru anul 2015 activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul:

 „Acţionează de azi, pentru sănătatea ta de mâine”.



Joi, 28 mai 2015

    În data de 31 mai se celebrează pe tot globul Ziua Mondială fără Tutun -  (World No Tobacco Day - WNTD).
    Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis pentru anul 2015 ca  această zi sa fie cu tema: Actualizarea politicilor globale, regionale şi naţionale împotriva comerţului ilicit cu tutun, iar sloganul campaniei este: “ Atenţie la tutunul netimbrat: vă pândeşte complicitatea la contrabandă!




Miercuri, 6 mai 2015

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj avertizează că odată cu încălzirea vremii se înregistrează o creştere semnificativă a numărului de persoane înţepate de căpuşe .
În cazul în care descoperiţi o căpuşa pe corpul dumneavoastră sau a copilului, cel mai indicat este să mergeţi de urgenţă la medic. Încercând să o înlaturaţi acasă, riscaţi să o rupeţi, partea cea mai dăunătoare rămânând sub piele.



Luni, 4 mai 2015

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Cluj anunță deschiderea unui nou centru de permanență în municipiul Cluj-Napoca, str. Horea nr. 78, care va asigura continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă zilnic, în intervalul 18:00-08:00, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale 24 din 24 de ore.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrului, se adresează oricărei persoane, indiferent de statutul de asigurat sau neasigurat.


COMUNICAT DE PRESĂ


Miercuri, 29 aprilie 2015
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada 1 - 3 Mai  in toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Joi, 9 aprilie 2015

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj vă face cunoscut faptul că asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească este asigurată în permanenţă în perioada Sărbătorilor Pascale 11-13 aprilie 2015 în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.


Luni, 6 aprilie 2015
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII - 7 APRILIE 2015

  • Începând cu anul 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) celebrează în fiecare , în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătăţii.
  • Tema pentru Ziua Mondială a Sănătății din anul 2015 este SIGURANȚA ALIMENTAŢIEI.
  • Sloganul acestei zile este: „De la fermă până în farfurie / Mâncarea sigură să fie”
  • Organizatia Mondiala a Sanatatii transmite cinci mesaje cheie pentru o alimentatie sigura:
1. Păstraţi curăţenia
2. Separaţi alimentele gătite de cele crude
3. Gătiţi cât mai bine alimentele
4. Păstraţi alimentele la temperaturi sigure
5. Folosiţi surse de apă şi materii prime sigure



Luni, 28 aprilie 2014

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 1 -  4 mai 2014


Joi, 17 aprilie 2014

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 19 -  21 aprilie 2014
Farmaciile cu program special in perioada 19-21 aprilie 2014


Luni, 14 aprilie 2014

.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile la adresa sănătăţii publice prin consumul de produse alimentare provenite din surse neautorizate sanitar


Marti, 8 aprilie 2014

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - aprilie 2014


Joi, 3 aprilie 2014

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2014


Miercuri, 2 aprilie 2014

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - aprilie 2014


Joi, 6 martie 2014

INFORMARE privind actiunea de deratizare a domeniului public al mun.Cluj-Napoca - martie 2014


Joi, 28 noiembrie 2013

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA SIDA  - 1 decembrie 2013


Marti, 26 noiembrie 2013

CE TREBUIE SA STIM DESPRE VIROZE SI GRIPA


Miercuri, 20 noiembrie 2013

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 21 noiembrie 2013


Miercuri, 13 noiembrie 2013

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA DIABETULUI  - 14 noiembrie 2013


Joi, 3 octombrie 2013

INFORMARE privind actiunea de vaccinare antirabica orala a vulpilor in lunile octombrie-noiembrie .2013



Luni, 30 septembrie 2013

LUNA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI DE SAN - 1-31 octombrie 2013


Vineri, 27 septembrie 2013

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie in perioada 01.10.2013 - 16.10.2013


Marti, 25 iunie 2013

ZIUA INTERNATIONALA DE LUPTA IMPOTRIVA ABUZULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 IUNIE 2013


Joi,  20 iunie 2013

In atentia medicilor de familie, din judetul Cluj

MASURI pentru perioada urmatoare, datorita avertizarilor meteorologice (temperaturi crescute de peste 35 grade C)


Marti, 18 iunie 2013

COMUNICAT DE PRESA privind recomandarile pentru prevenirea incidentelor si a efectelor negative asupra sanatatii populatiei, in timpul perioadelor de temperaturi ridicate


Marti, 11 iunie 2013

COMUNICAT DE PRESA privind regulile de sanatate publica la folosirea ciupercilor din flora spontana


Joi, 6 iunie 2013

INFORMARE privind actiunea de dezinsectie in perioada 07.06.2013 - 21.06.2013


Joi, 30 mai 2013

ZIUA MONDIALA FARA TUTUN - 31 MAI 2013


Marti, 30 aprilie 2013

Asigurarea asistentei medicale in  perioada 01 -  06 mai 2013


Miercuri, 7 aprilie 2013

Analiza epidemiologica a evolutiei infectiilor acute respiratorii, gripei si a pneumopatiilor in saptamana 1.-07.04.2013


 Vineri, 5 aprilie 2013

ZIUA MONDIALA A SANATATII - 7 APRILIE 2013

Vineri, 22 martie 2013

ZIUA MONDIALA A APEI - 22 MARTIE 2013


Marti, 19 martie 2013

Analiza epidemiologica a evolutiei infectiilor acute respiratorii, gripei si a pneumopatiilor in saptamana 11-17.03.2013


Vineri, 1 februarie 2013

ZIUA MONDIALA A CANCERULUI - 1 FEBRUARIE 2013


Luni, 14 ianuarie 2013

In atentia medicilor de familie
INFECTII RESPIRATORII CAUZATE DE VIRUSURILE GRIPALE

Marti, 18 decembrie 2012

INFORMARE - in atentia medicilor de familie si a unitatilor sanitate

Actiune de vaccinare  anirabica orala a vulpilor

Miercuri, 28 noiembrie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HIV/SIDA - 1 decembrie 2012


Marti, 13 noiembrie 2012

ZIUA NATIONALA FARA TUTUN - 15 noiembrie 2012

ZIUA MONDIALA A DIABETULUI - 14 noiembrie 2012


Miercuri, 3 octombrie 2012

COMUNICAT DE PRESA

Precizari despre achizitionarea vaccinurilor din calendarul obligatoriu de imunizare al MS



Vineri, 28 septembrie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA CANCERULUI DE SAN - OCTOMBRIE 2012
Marti, 25 septembrie 2012


Luni, 10 septembrie 2012



Miercuri, 1 august 2012

INFORMARE 

privind actiunea de dezinsectie in perioada 3 - 20 august 2012


Miercuri, 25 iulie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA HEPATITEI - 28 IULIE 2012

Vineri, 20 iulie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile asociate calitatii apei de imbaiere si masurile ce trebuie avute in vedere


Luni, 25 iunie 2012

ZIUA MONDIALA DE LUPTA IMPOTRIVA ABUZULUI SI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI - 26 iunie 2012


Miercuri, 20 iunie 2012
Prevenirea efectelor caniculei

Luni, 11 iunie 2012

INFORMARE - in atentia populatiei

Actiune de dezinsectie

Marţi, 5 iunie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Invitaţie la Conferinţa de presă -  "Tutunul ucide aproape jumătate din utilizatorii săi"


Miercuri, 23 mai 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Atenţie la ciupercile din flora spontană


Vineri, 11 mai 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Înţepăturile de căpuşe


Miercuri, 11 aprilie 2012
.COMUNICAT DE PRESA
Riscurile la adresa sănătăţii publice prin consumul de produse alimentare provenite din surse neautorizate sanitar


Asigurare asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească şi spitalicească în perioada Sărbătorilor Pascale


Miercuri, 4 aprilie 2012.

    ZIUA MONDIALA A SANATATII 7 APRILIE 2012 



Miercuri, 21 martie 2012.
        ZIUA MONDIALA A APEI 22 martie 2012
.


Luni, 12 martie 2012
INVITAŢIE
de participare la Congresul Internaţional pentru Studenţi si Tineri Medici - "MEDICALIS 2012", în perioada 10-13 mai 2012

.


Joi, 23 februarie 2012
COMUNICAT DE PRESA
Inaugurare CENTRU DE PERMANENŢĂ în municipiul TURDA


Luni, 30 ianuarie 2012
COMUNICAT DE PRESA
Cod portocaliu datorita scaderii temperaturii


Miercuri, 16 noiembrie 2011
 
Campania impotriva fumatului

Joi, 10 noiembrie 2011
     Ziua Mondiala de lupta impotriva Diabetului - 14 noiembrie 2011

Marti, 18 octombrie 2011
COMUNICAT DE PRESA
Campania de prevenire a cancerului



Luni, 3 octombrie 2011
ANUNT
privind actiunea de dezinsectie a domeniului public pe raza Municipiului Cluj-Napoca


Marti, 20 septembrie 2011
INFORMARE
focare de botulism


Vineri, 2 septembrie 2011
ANUNT
privind actiunea de dezinsectie a domeniului public pe raza Municipiului Cluj-Napoca

INFORMARE
privind prevenirea poliomielitei


In atentia cabinetelor medicale de medicina de familie

Vaccinare antipoliomielitica


Joi, 25 august 2011
In atentia cabinetelor internationale de vaccinologie
Prevenirea malariei Plasmodium vivax


Marti, 2 august 2011
INFORMARE
privind actiunea de dezinsectie si tratamente de deparazitare impotriva capuselor


Joi, 14 iulie 2011

Miercuri, 13 iulie 2011

Miercuri, 29 iunie 2011
In atentia furnizorilor de servicii medicale de stat si privati - Metodologia de supraveghere a infectiilor rubeolice congenitale

Miercuri, 15 iunie 2011
In atentia furnizorilor de servicii medicale de stat si privati - Definitia de caz pentru diaree si Sindromul hemolitic uremic {HUS} cauzat de tulpina epidemica de E.Coli (STEC)


Marti, 31 mai 2011
Raportare BDA
in atentia unitatilor sanitare si a medicilor de familie



Joi, 19 mai 2011
ZIUA EUROPEANA IMPOTRIVA OBEZITATII – 21 mai 2011

Luni, 15 mai 2011
ZIUA MONDIALA DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE” 17 MAI

Miercuri, 4 mai 2011
  Ziua Naţională a Inimii   4 mai 2011


marţi, 5 aprilie 2011
INVITAŢIE
Conferinţă de presă cu ocazia Zilei  Mondiale a  Sănătăţii, 7 aprilie 2011, orele 13:00

joi 24 martie 2011

     Ziua Mondială a de luptă împtriva tuberculozei - 24 martie 2011

luni, 21 martie 2011


21 martie -  Ziua Mondială a sindromului  Down

luni, 21 martie 2011
22 martie - Ziua Mondială a apei

marţi, 25 ianuarie 2011

Comunicat: Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, 23-29 ianuarie 2011
marţi, 30 noiembrie 2010
Miercuri, 1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA.
-Nimeni nu iubeşte pentru tine. Nimeni nu gândeşte pentru tine.

miercuri, 17 noiembrie 2010
Joi, 18 noiembrie, Ziua Naţională fără Tutun
- Fără tutun, pentru o viaţă mai lungă şi sănătoasă !.
miercuri, 17noiembrie 2010
EUJoi, 18 noiembrie, Ziua Europeană a Informării despre Antibiotice
- Utilizarea inadecvată a antibioticelor este cauza rezistenţei la antibiotice. Prescrieţi-le cu prudenţă pentru a le păstra eficacitatea".

vineri, 8 octombrie 2010

10 Octombrie - Ziua Mondială a sănătăţii mintale
vineri, 1 octombrie 2010
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

vineri, 1 octombrie 2010

Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului de sîn



miecuri, 8 septembrie 2010
12 septembrie 2010 - Ziua Mondiala a Sanatatii Orale


joi, 15 iulie 2010

Prevenirea efectelor caniculei


joi, 8 iulie 2010
Aspecte cuprinse în Legea nr. 30/2006 republicată privind regulile de sănătate publică la folosirea ciupercilor din flora spontană, respectiv o parte din aspectele pe care populaţia trebuie să le cunoască.

joi, 8 iulie 2010
Aspecte cuprinse în Ordinul nr. 1136/2007 pentru aprobarea Normelor de igienă pentru cabinetele de înfrumuseţare, respectiv o parte din cerinţele pe care operatorii (persoane instruite care execută operaţiunile de piercing, tatuaj) trebuie să le îndeplinească


vineri, 11 iunie 2010

Comunicat de presă:
PREVENIREA  EFECTELOR  CANICULEI


marti, 11 mai 2010
Comunicat de presă:
ZIUA MONDIALA FĂRĂ TUTUN - 31 MAI
A TRAI FARA TUTUN ESTE DREPTUL FIECAREI FEMEI !

miercuri, 28 aprilie 2010
28 aprilie ZIUA MONDIALĂ PENTRU SĂNĂTATE ŞI SECURITATE LA LOCUL DE MUNCĂ

joi, 1 aprilie 2010
Asigurarea asistenţei medicale în perioada sărbătorilor pascale şi programul farmaciilor de serviciu în această perioadă.

miercuri, 24 martie 2010
24 Martie 2010 - ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj a marcat această zi prin organizarea, azi dimineaţă la ora 9:30, unei conferinţe de presă la care au participat specialişti în domeniu.

marţi, 23 martie 2010
Comunicat de presa al EMA referitor la noi informatii despre Rotarix vaccin oral

luni, 22 martie 2010
Free Clip Art Picture of a Water Droplet
  22 MARTIE 2010, ZIUA  MONDIALĂ  A  APEI
   Vizualizare comunicat ....



joi, 21 ianuarie 2010
Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj aduce la cunoștința populației județului Cluj faptul că programul de funcţionare al punctului de vaccinare împotriva gripei A/H1N1 din cadrul Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca (fostul CDT) s-a modificat astfel:
  • de luni până vineri,
  • între orele 11:00 - 14:00

marţi, 12 ianuarie 2010
Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj aduce la cunoștința populației județului Cluj următoarele:
vaccinarea împotriva gripei A/H1N1 se efectuează în cabinetul medicului de familie, care are obligația să efectueze vaccinarea, indiferent de statutul de asigurat/neasigurat a celui care solicită vaccinarea.
vaccinul precum și manopera de vaccinare efectuată de medicul de familie sau medicul vaccinator din punctele de vaccinare este GRATUITĂ (consult medical, administrarea vaccinului și supravegherea post vaccinare).
reamintim populației că orice refuz sau condiționare a actului medical de vaccinare trebuie sesizată imediat la Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, str. Constanta nr. 5, în scris, pentru a se aplica măsurile legale care se impun.
menționăm că cele două puncte de vaccinare din municipiului Cluj – Napoca sunt organizate în:
  • Ambulatoriului integrat de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca  (fostul CDT) de pe strada Moţilor nr. 19 (program de funcționare zilnic de luni – vineri orele 07 – 21) şi
  • al doilea centru de vaccinare este la nivelul Mall-ului din cartierul Gheorgheni - cabinetul medical Promedical Center (orar luni – vineri orele 09 – 18).

Puncte de vaccinare la Centrul Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj şi în cadrul hipermarketului Iulius Mall

În municipiul Cluj-Napoca s-au deschis două puncte de vaccinare unde vor fi vaccinaţi gratuit împotriva virusului AH1N1 urmatoarele categorii:
  • elevii, studenţi,
  • farmacişti, angajaţi ai farmaciilor,
  • medici stomatologi,
  • lucrătorii din mass media, precum şi
  • populaţia care nu este înscrisă la medic de familie.
Primul punct de vaccinare s-a deschis vineri, 18 decembrie 2009, la nivelul Centrului Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj

Al doilea punct de vaccinare s-a deschis, miercuri, 23 decembrie 2009, la nivelul cabinetului Promedical Center din cadrul Iulius Mall
situat pe str. Moţilor nr. 19.

In atenţia posturilor de radio şi televiziune - prezentare gripa AH1N1

joi, 17 decembrie 2009
Ministerul Sănătăţii
Masuri in urma avertizarii de Cod Galben

Ministerul Sănătăţii a dispus ca, în această seară, să fie evacuaţi toţi pacienţii care necesită imediat dializă şi care se află în localităţile cu risc de a fi izolate sau greu accesibile, în urma alertei de cod galben

Astăzi a fost emisă o nouă atenţionare Cod Galben de ninsoare şi viscol  în 14 judeţe ale ţării -Ilfov, Prahova, Buzău, Galaţi, Brăila, Vrancea, Vaslui, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Constanţa.

În acest context, ca o măsură de protejare a pacienţilor care necesită dializă, Ministerul Sănătăţii a dispus direcţiilor de sănătate publică din aceste judeţe să evacueze în cursul acestei seri toţi  bolnavii care, mâine şi poimâine, necesitau tratament şi să îi interneze în centrele medicale din reşedinţele de judeţ.

Pacienţii vor rămâne internaţi şi după încetarea alertei de cod galben dacă drumurile rămân impracticabile şi nu pot fi transportaţi în siguranţă.

Ministerul Sănătăţii - comunicat de presă:
Ministerul Sănătății demarează campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1

În atenţia reprezentanţilor mass-media: Mesajul Ministerului Sănătăţii pentru populaţie
daţi CLICK aici pentru a descărca materialul (în format power point)

joi, 17 decembrie 2009
Ministerul Sănătății a decis extinderea campaniei gratuite de vaccinare pentru prevenirea cancerului de col uterin.
Începând de astăzi, Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 la întreaga populaţie.
Punct de vaccinare la Centrul Clinic de Diagnostic şi Tratament Cluj

miercuri, 30 septembrie 2009
CANCERUL DE SÎN


miercuri, 30 septembrie 2009
ZIUA INTERNAŢIONALĂ A VÂRSTNICILOR

miercuri, 23 septembrie 2009
Măsuri privind prevenirea apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1,
în rândul studenţilor la începerea anului universitar 2009 – 2010


luni, 20 iulie 2009
Măsuri privind prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme

marţi, 28 aprilie 2009
Între 20 şi 26 aprilie, SPUNEM "DA" VACCINĂRII

marţi, 14 aprilie 2009
Asigurarea asistenţei medicale de urgenţă prespitalicească şi spitalicească în perioada sărbătorilor


vineri, 10 aprilie 2009
Atenţionarea populaţiei cu privire la posibilele riscuri la adresa sănătăţii publice
SUS
acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj