Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj
Acasă

SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE PREVENIRE A CANCERULUI DE COL UTERIN

  23 – 29 ianuarie 2011
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului.Cluj, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, medicii de medicină şcolară şi medicii de familie din judeţul Cluj, organizează în perioada 23 – 29 ianuarie 2011, Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa cât şi în România. Pe continentul european, 60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual ca urmare a cancerului de col uterin.

În ceea ce priveşte situaţia la noi în ţară, România se află pe primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii Europene din punct de vedere al ratei mortalităţii prin cancer de col uterin (13,73/100000 locuitori în anul 2008), iar din punct de vedere al incidenţei, România este depăşită doar de Bulgaria şi Lituania (26,33 de cazuri noi la 100 000 locuitori în anul 2007) conform ultimelor date disponibile din baza de date a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

La nivelul judeţului Cluj în anul 2010 au fost diagnosticate 158 de cazuri noi de îmbolnăvire prin cancer de col uterin, din care 105 paciente din mediul urban şi 53 din mediul rural.

În ceea ce priveşte programul de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, în anul 2010 în judeţul Cluj au fost vaccinate 627 eleve, din care 348 la grupa de vârstă 12-14 ani şi 279 la grupa de vârstă 15-19 ani.


În prezent, Direcţia de Sănătate Publica a Judeţului Cluj distribuie gratuit acest vaccin. Persoanele interesate să se vaccineze se pot adresa medicului de familie, medicului de medicină şcolară sau medicului ginecolog care va solicita Direcţiei de Sănătate Publică eliberarea vaccinului.

S-a demonstrat că aceste vaccinuri asigură protecţie împotriva infecţiei cu virusul HPV, care este mai mare, dacă se administrează fetelor înaintea debutului activi tatii sexuale.

În scopul conştientizării acestei problematici de sănătate publică şi de îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenit cancerul de col uterin, a fost lansată începând cu anul 2007 Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin.

La nivel naţional se derulează în perioada 23-29 ianuarie 2011, campania cu sloganul: “Împreună Pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin”.

Prin activităţile derulate în scoli, cabinete şcolare şi cabinetele medicilor de familie, dorim să încurajam fetele şi femeile  să acceseze metodele de prevenire, prin participarea la programe de vaccinare şi/sau depistare timpurie a bolii.




Director executiv,
Dr. Dorina Duma

SUS

acasă© 2010 Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj