DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: www.dspcluj.ro; E-mail: dspj.clujdspcluj.ro; dspj.clujwavenet.ro


 



Comunicat de presă:

CANCERUL DE SÂN

Ţinând cont de speranţa actuala de viaţă, s-a determinat că aproximativ una din nouă femei va suferi de cancer de sân.

Frecvenţa cancerului de sân este în continuă creştere în ţările dezvoltate, acest tip de cancer fiind de departe cel mai frecvent cancer al femeii. In fiecare an, cancerul de sân este responsabil de 77.000 de decese in Europa, dintre care 40% la femeile sub 65 de ani. Incidenta acestui cancer, adica numărul de cazuri noi în cursul unui an, creşte, dar mortalitatea a atins un nivel de platou, ceea ce ne îndreptăţeşte să afirmăm că speranţa de supravieţuire este în creştere.

La femei, cancerul de sân reprezintă a doua cauză de mortalitate prin cancer. Depistarea precoce şi instituirea unui tratament eficient este de aşteptat să reducă numărul deceselor la femeile cu cancer de sân, iar la ora actuală se dezvolta şi se testează metode noi de prevenire a acestuia.

Factorii de risc sunt:

  1. de ordin personal: precocitatea menstruaţiilor, absenţa naşterilor (nuliparitate), o primă sarcină tardivă (după 35 de ani), menopauza tardivă;

  2. de ordin familial: antecedente de cancer de sân la membri apropiaţi din familie, sugerând implicarea unor factori genetici.

De asemenea, vârsta este şi ea un factor de risc. 7% din cancerele de sân afectează femeile sub 40 de ani, acest procent crescând odata cu vârsta: 18% la 40-50 de ani, 32% la 50-60 de ani si 43% la peste 65 de ani.

Mai multe cercetări au subliniat influenţa alimentaţiei prea bogate în grăsimi de origine animală asupra apariţiei acestui tip de cancer. Excesul ponderal este un factor favorizant.

Femeilor nu le place să se gândească la cancerul de sân, în special atunci când se simt sănătoase. Cancerul de sân nu poate fi prevenit, poate fi în schimb depistat precoce şi astfel cresc şansele de vindecare. Cancerul de sân are, dintre toate formele acestei boli, impactul maxim asupra populaţiei feminine.

Recomandări privind depistarea cancerului de sân:

Grupul de vârstă cel mai afectat este cel intre 50 si 65 de ani; femeile sub 30 de ani sunt rar afectate. Aceasta nu exclude însă supravegherea regulată (autoexaminarea sânilor, controalele medicale regulate) la toate femeile tinere.

In majoritatea cazurilor, prima manifestare a cancerului de sân este un nodul descoperit de femeie sau de medic. Acest nodul este cel mai frecvent situat în porţiunea superioara a sânului, în apropierea axilei. Celelalte simptome sunt secreţia mamelonară şi deformarea areolei sau a mamelonului (retractie). Uneori, cancerul de sân nu prezintă nici un semn.

Nu orice nodul de sân este obligatoriu canceros. Poate fi vorba de un chist, de o congestie dureroasă legată de perioada premenstruală, sau de un adenofibrom, o tumoră benignă frecventă.

Alegerea metodei de tratament ţine cont de factori multipli, cum sunt vârsta pacientei şi stadiul de evoluţie a tumorii. Pot fi efectuate patru tratamente, asociate sau izolate: intervenţia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia.

În tradiţia anilor precedenţi Directia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi Societatea Română de Cancer organizează în luna octombrie programul lunii de luptă împotriva cancerului de sân.

Luna octombrie are ca şi scop principal reunirea şi conştientizarea tuturor persoanelor asupra pericolului acestei boli, care neglijată conduce la deznodământul tragic, respectiv pierderea mamei, soţiei sau fiicei.

Cu toţii dorim reducerea riscului apariţiei acestei boli printr-un mod de viaţă sănătos, participarea regulata la examene medicale, depistarea devreme a oricărei anomalii a sânilor pentru că această boală nu face excepţii nici pe considerente maternale, nici morale, de vârstă, sex sau etnie.

Directia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj invită întreaga populaţie să se alăture acestor programe naţionale de sănătate prin respectarea măsurilor de prevenţie şi profilaxie, ştiut fiind că „este mai uşor să previi decât să vindeci”.

Iata cateva date statistice pentru judeţul Cluj, care oferă o imagine de ansamblu asupra gravităţii problemei cancerului de sân:

In anul 2008 in judetul Cluj, incidenta cancerului de sân, respectiv numarul cazurilor nou depistate anual, prezinta o tendinta constanta de crestere. In anul 2008 au fost depistate si luate in evidenta un numar de 303 cazuri noi de cancer de sân, din care doar 65 cazuri nou depistate au fost in stadii curabile, respectiv 21% din totalul cazurilor nou depistate.

Incidenta morbiditatii prin cancerul de sân a cunoscut in ultimii 5 ani o crestere de aproximativ 15% iar rata deceselor a inregistrat o scadere de aproximativ 13,2%.

Progresele cercetării medicale din ultimii ani au demonstrat că această boală poate fi învinsă prin depistarea precoce şi prin programe de prevenţie. În ultimii ani graţie programelor naţionale de prevenţie numărul femeilor care participă anual la programele de control mamografic preventiv s-a triplat. Aceste programe sunt derulate de către Institutul Oncologic, Directia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj în parteneriat cu organizaţii neguvernamentale cum sunt: Societatea Română de Cancer Cluj-Napoca, Fundaţia „Renaşterea” pentru Educaţie, Cultură şi Sănătate Bucureşti, Asociaţia Bolnavilor de Cancer din Braşov şi Bucureşti, „Oncologic Rom” Constanţa, etc.


DIRECTOR COORDONATOR

DR. DORINA DUMA