DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: ; E-mail: dspj.cluj@dspcluj.ro; dspj.cluj@wawenet.ro
COMPARTIMENTUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE
Cam. 116; Tel. 0264-433-645 (interior 34); E-mail: relatiipublice@dspcluj.ro

 



Cluj-Napoca, marţi 28 aprilie 2009
Comunicat de presă:

ÎNTRE 20 ŞI 26 APRILIE, SPUNEM "DA" VACCINĂRII



Între 20 şi 26 aprilie, întreaga Europă înţelege, o dată în plus, avantajele vaccinării, în cadrul Săptămânii Europene a Vaccinării iniţiate dÎn 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) – Biroul pentru Europa. În ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieţi omeneşti decât oricare altă intervenţie de sănătate. În lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.

În ciuda tuturor datelor ştiinţifice care arată valoarea extraordinară a vaccinarii, numeroase mituri circulă încă în rândul populaţiei din ţările dezvoltate sau mai puţin dezvoltate, punând sub semnul întrebării, în mod fals, valoarea acestui act medical. În Romania, aşa cum arată un studiu realizat în luna martie la nivel naţional, 1 din 3 persoane are puţină încredere în vaccinare, iar 1 din 10 persoane nu are deloc încredere în acest act medical. „Este aşadar datoria noastră, a tuturor celor care avem drept obiect de activitate sănătatea publică, să reamintim populaţiei că vaccinarea este un gest extrem de important şi lipsit de riscuri, mai mult decât necesar pentru sănătatea fiecarui om şi mai ales a copiilor, un gest care, mai presus de orice dubiu, salvează vieţi” – declara Dr. Geza Molnar, consilier al Ministrului Sănătăţii.

Vaccinarea reprezintă o modalitate de stimulare a sistemului imunitar pentru a lupta specific cu anumite boli. Marea majoritate a persoanelor care nu sunt vaccinate se va imbolnăvi grav la contactul cu microbul care determină acea boală infecţioasă, iar forma de boală are risc mare de complicaţii şi chiar deces. Dintre persoanele vaccinate, foarte puţine se îmbolnavesc, iar îmbolnăvirea va îmbrăca o formă uşoară, cu risc foarte mic de complicaţii.

În perioada 22-29 aprilie, în România vor avea loc activităţi de promovare a vaccinării şi a calendarului vaccinărilor la copii, iniţiate de Ministerul Sănătăţii şi Organizatia Mondială a Sănătăţii – Biroul din România şi derulate prin Direcţiile de Sănătate Publica şi alti parteneri locali. Activităţile vor include conferinţe de presă locale şi activităţi în comunitate şi în unităţile sanitare, în cadrul cărora se vor distribui materialele informative realizate în acest scop.

În Romania exista Programul National de Vaccinare a copiilor, care prevede începerea vaccinărilor încă din maternitate şi realizarea în perioada urmatoare a tuturor vaccinurilor disponibile care protejează împotriva unor boli grave. Toate vaccinurile perevăzute în programul naţional de imunizare sunt gratuite şi se realizează prin cabinetele medicilor de familie.



Director executiv,

Dr. DORINA DUMA