DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: www.dspcluj.ro; E-mail: dspj.cluj@dspcluj.ro; dspj.cluj@wawenet.ro


 

 

 

Pagina principală

Legislaţie


ORDIN   Nr. 574/591 din  7 mai 2009
privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate īn anul 2009

EMITENT:         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII - Nr. 574

                           CASA NAŢIONALĂ DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE - Nr. 591
PUBLICAT  ĪN: MONITORUL OFICIAL  NR. 313 din 12 mai 2009

    Văzānd Referatul de aprobare nr. IB/4.552 din 7 mai 2009 al Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe din cadrul Ministerului Sănătăţii şi nr. IP/2.404/2009 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,
    avānd īn vedere art. 48 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi Hotărārea Guvernului nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate īn anul 2009, cu modificările şi completările ulterioare,
    īn temeiul art. 281 alin. (2) din Legea nr. 95/2006, cu modificările şi completările ulterioare, al art. 7 alin. (4) din Hotărārea Guvernului nr. 1.718/2008 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 17 alin. (5) din Statutul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aprobat prin Hotărārea Guvernului nr. 972/2006, cu modificările şi completările ulterioare,

    ministrul sănătăţii şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate emit următorul ordin:

    ART. I
    Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 417/431/2009 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate īn anul 2009, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 211 şi 211 bis din 1 aprilie 2009, se modifică şi se completează după cum urmează:
    1. Īn anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 4, punctul 1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1) Programul naţional de boli cardiovasculare - Subprogramul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovasculari şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare;".
    2. Īn anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 15 alineatul (1), după litera d) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
    "e) manuale de prim ajutor utilizate īn formarea medicală continuă a paramedicilor şi ambulanţierilor."
    3. Īn anexa nr. 1, la secţiunea A, articolul 15, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "(2) Ca urmare a licitaţiilor naţionale organizate de Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea produselor, bunurilor şi serviciilor prevăzute la alin. (1), contractele de furnizare se īncheie astfel:
    a) pentru lit. a) - d) - īntre Ministerul Sănătăţii şi furnizorii adjudecaţi;
    b) pentru lit. e) - īntre unităţi sanitare şi furnizorii adjudecaţi."
    4. Īn anexa nr. 1, secţiunea A, la articolul 15, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins:
    "(3) Pentru achiziţia de medicamente antivirale necesare chimioprofilaxiei şi tratamentului infecţiei umane cu noul virus gripal A/H1/N1, Ministerul Sănătăţii organizează procedură de negociere fără publicarea unui anunţ prealabil, conform prevederilor art. 122 alin. (1) lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările şi completările ulterioare."
    5. Īn anexa nr. 1, secţiunea B, titlul capitolului 1 "Programele naţionale de sănătate cu scop curativ" se elimină.
    6. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 1 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 1
    Programele naţionale de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, finanţate prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii şi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, au ca scop depistarea unor boli īn stadiul presimptomatic īn vederea instituirii precoce a tratamentului adecvat, īmbunătăţirea stării de sănătate şi creşterea speranţei de viaţă a pacienţilor cu boli cu impact major asupra stării de sănătate."
    7. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 3 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 3
    Programele naţionale de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ se derulează prin furnizori de servicii medicale, farmacii cu circuit deschis, furnizori autorizaţi şi evaluaţi, īn relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate sau cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, inclusiv unităţi sanitare aflate īn subordinea ministerelor cu reţea sanitară proprie, la propunerea acestora, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii."
    8. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera A, articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 12
    Īn vederea derulării īn bune condiţii a programelor naţionale de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ, īn urma evaluărilor trimestriale ale indicatorilor specifici şi īn funcţie de realizarea obiectivelor şi activităţilor propuse, se stabileşte modul de alocare a resurselor rămase neutilizate."
    9. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera B, articolul 13 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 13
    Īn anul 2009, programele naţionale de evaluare, profilactice şi cu scop curativ sunt finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate din bugetul aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2009 nr. 18/2009, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prin transferuri din bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate."
    10. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera B, articolul 17 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 17
    Sumele aferente programelor sunt prevăzute īn bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la capitolul 66.05 <<Sănătate>>, titlul 20 <<Bunuri şi servicii>>".
    11. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera C, articolul 22 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 22
    (1) Achiziţia medicamentelor pentru tratamentul pe perioada spitalizării ce se acordă bolnavilor beneficiari ai programului naţional de oncologie şi ai programului naţional de diabet zaharat se face, īn condiţiile legii, de către unităţile sanitare care derulează programele respective, la un preţ care nu poate depăşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (2) Pentru medicamentele care se eliberează īn cadrul acestor programe şi prin farmacii cu circuit deschis, achiziţia acestora de către unităţile sanitare se face la un preţ care nu poate depăşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii.
    (3) Achiziţia dispozitivelor medicale specifice, utilizate pentru bolnavii beneficiari ai Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, se face, īn condiţiile legii, de către furnizorii de servicii medicale, aflaţi īn relaţie contractuală pentru derularea subprogramului cu unităţile sanitare de specialitate care derulează subprogramul, de la furnizorii de dispozitive medicale specifice care īndeplinesc condiţiile stabilite de Ministerul Sănătăţii şi prevăzute īn Normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice subprogramului, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la un preţ ce nu poate depăşi preţul de decontare aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii."
    12. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera D, după articolul 23 se introduce un nou articol, articolul 23^1, cu următorul cuprins:
    "ART. 23^1
    Decontarea serviciilor medicale din cadrul Subprogramului de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, furnizate de unităţile sanitare care derulează subprogramul, se realizează lunar, din fondurile aprobate cu această destinaţie, de către casele de asigurări de sănătate, la tarifele şi īn condiţiile prevăzute īn Normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice subprogramului."
    13. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera D, articolul 24 se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "ART. 24
    Decontarea serviciilor de hemodializă şi dializă peritoneală īn sistem ambulatoriu, furnizate de unităţile sanitare care derulează Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, cuprinse īn anexa nr. 2 lit. B pct. 10, se realizează īn conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 560/2009 pentru aprobarea Normelor privind condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializă şi dializă peritoneală īn sistem ambulatoriu, contractate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu furnizorii din sectorul privat, cāştigători ai licitaţiei naţionale pentru centrele-pilot şi alţi furnizori privaţi de servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală autorizaţi şi evaluaţi īn condiţiile legii, la un tarif de 472 lei pentru şedinţa de hemodializă şi la tariful de 50.800 lei/an pentru un bolnav cu dializă peritoneală. Contractarea cu furnizorii privaţi de servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală, autorizaţi şi evaluaţi īn condiţiile legii, se realizează pe baza modelului de contract īncheiat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu centrele-pilot, adaptat."
    14. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera E, articolul 31, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) Tiazolidindionele şi combinaţiile acestora, eliberate la preţ de decontare, se aprobă de către comisia de la nivelul caselor de asigurări de sănătate, la propunerea medicului diabetolog sau a medicului cu competenţă/atestat īn diabet, conform protocoalelor terapeutice elaborate de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Iniţierea tratamentului cu tiazolidindione şi combinaţiile acestora pentru pacienţii care īndeplinesc criteriile de eligibilitate se face numai cu īncadrarea īn sumele alocate īn acest sens."
    15. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera E, articolul 31, litera h) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "h) comisia de la nivelul casei de asigurări de sănătate care aprobă iniţierea şi continuarea tratamentului cu medicamentele prevăzute la lit. f) este formată din: un reprezentant al direcţiei de sănătate publică, un reprezentant al casei de asigurări de sănătate şi medicul coordonator al programului;".
    16. Īn anexa nr. 1, la secţiunea B, litera F, articolul 34, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "e) transmite lunar, īn primele 10 zile ale lunii īn curs pentru luna precedentă, Direcţiei generale de sănătate publică, asistenţă medicală şi programe din cadrul Ministerului Sănătăţii, indicatorii fizici şi de eficienţă realizaţi pentru fiecare program de sănătate de evaluare, profilactice şi cu scop curativ;".
    17. Īn anexa nr. 2, secţiunea A se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "A. PROGRAME NAŢIONALE DE SĂNĂTATE DE EVALUARE, PROFILACTICE ŞI CU SCOP CURATIV, FINANŢATE DIN BUGETUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII

                                                                        mii lei
 ______________________________________________________________________________
|               DENUMIRE PROGRAM          |Buget  |Venituri|  Buget  |Din care:|
|                                         |de stat|proprii |  total  |transfer |
|                                         |       |        |         |FNUASS   |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| I. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE  |       |        |         |         |
|    TRANSMISIBILE, din care:             |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|  9.944| 174.596|  184.540|         |
|                    Credite bugetare     |  9.944| 174.596|  184.540|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| II. PROGRAMELE NAŢIONALE PRIVIND BOLILE |       |        |         |         |
|     NETRANSMISIBILE, din care:          |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|299.027| 417.916|  716.943| 560.754 |
|                    Credite bugetare     |299.027| 417.916|  716.943| 560.754 |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| III. PROGRAMUL NAŢIONAL DE DEPISTARE    |       |        |         |         |
|      PRECOCE ACTIVĂ A AFECŢIUNILOR      |       |        |         |         |
|      ONCOLOGICE, din care:              |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|       |  56.134|   56.134|  54.134 |
|                    Credite bugetare     |       |  56.134|   56.134|  54.134 |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| IV. PROGRAMUL NAŢIONAL DE PROMOVARE A   |       |        |         |         |
|     SĂNĂTĂŢII ŞI EDUCAŢIE PENTRU        |       |        |         |         |
|     SĂNĂTATE, din care:                 |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament| 15.000|        |   15.000|         |
|                    Credite bugetare     | 15.000|        |   15.000|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| V. PROGRAMUL NAŢIONAL DE SĂNĂTATE A     |       |        |         |         |
|    FEMEII ŞI COPILULUI, din care:       |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament| 26.393|   7.907|   34.300|         |
|                    Credite bugetare     | 26.393|   7.907|   34.300|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| VI. PROGRAM NAŢIONAL DE ADMINISTRAŢIE   |       |        |         |         |
|     SANITARĂ, din care:                 |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|    200|   2.300|    2.500|         |
|                    Credite bugetare     |    200|   2.300|    2.500|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| VII. PROGRAMUL NAŢIONAL DE TRATAMENT ĪN |       |        |         |         |
|      STRĂINĂTATE, din care:             |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament| 19.036|        |   19.036|         |
|                    Credite bugetare     | 19.036|        |   19.036|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| VIII. PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU   |       |        |         |         |
|       90% A PREŢULUI DE REFERINŢĂ AL    |       |        |         |         |
|       MEDICAMENTELOR, din care:         |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|       | 255.000|  255.000| 255.000 |
|                    Credite bugetare     |       | 255.000|  255.000| 255.000 |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| IX. PROGRAMUL NAŢIONAL DE ASISTENŢĂ     |       |        |         |         |
|     MEDICALĂ COMUNITARĂ ŞI ACŢIUNI      |       |        |         |         |
|     PENTRU SĂNĂTATE, din care:          |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament| 13.593|     593|   14.186|         |
|                    Credite bugetare     | 13.593|     593|   14.186|         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| X. PROGRAMUL NAŢIONAL PRIVIND EVALUAREA |       |        |         |         |
|    STĂRII DE SĂNĂTATE A POPULAŢIEI ĪN   |       |        |         |         |
|    ASISTENŢA MEDICALĂ PRIMARĂ, din care:|       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|       |  13.088|   13.088|  13.088 |
|                    Credite bugetare     |       |  13.088|   13.088|  13.088 |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| DATORII 2008                            | 19.520|        |         |         |
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|
| TOTAL PROGRAME NAŢIONALE DE SĂNĂTATE,   |       |        |         |         |
| din care:                               |       |        |         |         |
|                    Credite de angajament|402.713| 927.534|1.330.247| 882.976 |
|                    Credite bugetare     |402.713| 927.534|1.330.247| 882.976"|
|_________________________________________|_______|________|_________|_________|

    18. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) Activităţi la nivelul Ministerului Sănătăţii: Direcţia Generală de Sănătate Publică, Asistenţă Medicală şi Programe (DG - SPAMP) coordonează activităţile de achiziţionare, depozitare şi distribuire a vaccinurilor prevăzute īn calendarul de vaccinare aprobat."
    19. La anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", titlul "Indicatori de evaluare", la "Indicatori fizici-trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    20. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare", titlul "Indicatori de evaluare", la "Indicatori de eficienţă-trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    21. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 1 "Programul naţional de imunizare (PNI)", Calendarul de vaccinare 2009 se modifică şi va avea următorul cuprins:

    "Calendarul de vaccinare 2009

 ________________________________________________________________
|     Vārsta recomandată    |      Vaccin     |   Comentarii     |
|___________________________|_________________|__________________|
| Primele 24 de ore         | HEP B           | Īn maternitate   |
| 2 - 7 zile                | BCG             |                  |
|___________________________|_________________|__________________|
| 2 luni                    | DTPa-VPI, HEP B | Simultan         |
|___________________________|_________________|__________________|
| 4 luni                    | DTPa-VPI        | Simultan         |
|___________________________|_________________|__________________|
| 6 luni                    | DTPa-VPI, HEP B | Simultan         |
|___________________________|_________________|__________________|
| 12 luni                   | DTPa-VPI, RRO   | Simultan         |
|___________________________|_________________|__________________|
| 4 ani                     | DTPa*           |                  |
|___________________________|_________________|__________________|
| 7 ani (īn clasa I)        | RRO             | Campanii şcolare |
|___________________________|_________________|__________________|
| 9 ani (īn clasa a III-a)  | VPI             | Campanii şcolare |
|___________________________|_________________|__________________|
| 14 ani (īn clasa a VIII-a)| dT              | Campanii şcolare |
|___________________________|_________________|__________________|
  
 * Pentru cohortele de copii de 30 - 35 de luni care nu au primit DTP doza a 5-a pānă la data de 30 septembrie 2008, precum şi cohorta de copii care īmplinesc 30 de luni īn luna octombrie 2008 se va realiza vaccinarea cu DTPa la īmplinirea vārstei de 4 ani, īncepānd din anul 2010.


    Abrevieri:
    DTPa = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular
    VPO = vaccin polio inactivat (se va utiliza VPI = Vaccin polio inactivat sau combinat DTPa-VPI)
    Hep B = vaccin hepatitic B
    DTPa-VPI = vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic
    RRO = vaccin rujeolic-rubeolic-oreion
    BCG = vaccin de tip Calmette Guerrin
    dT = vaccin diftero-tetanic pentru adulţi"

    22. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", īnainte de titlul "Obiectiv" se completează cu un nou titlu, "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "2.1. Coordonarea tehnică: Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) şi Biroul Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce".
    23. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 7 "supravegherea bolilor transmisibile considerate probleme de sănătate publică locală, cu colaborarea institutului de sănătate publică, inclusive imunizări īn situaţii epidemiologice deosebite" se renumerotează şi devine punctul 5.
    24. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 8 "instituirea şi aplicarea măsurilor de prevenire şi control al focarului de boală transmisibilă (depistarea, tratamentul profilactic şi/sau vaccinarea contacţilor, notificare şi raportare, dezinfecţie, dezinsecţie, deratizare, anchetă epidemiologică etc.), īn colaborare cu reţeaua de asistenţă primară şi, după caz, īn colaborare cu institutul de sănătate publică" se renumerotează şi devine punctul 6.
    25. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 9 "asigurarea activităţii epidemiologice īn situaţii de urgenţă provocate de calamităţi naturale (inundaţii, cutremure etc.), īn colaborare cu reţeaua de asistenţă medicală primară şi de specialitate şi cu administraţia publică locală, conform practicilor epidemiologice curente" se renumerotează şi devine punctul 7.
    26. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 10 "acţiuni speciale de depistare activă şi prevenire a bolilor transmisibile īn comunităţi la risc, după caz, cu colaborarea institutului de sănătate publică" se renumerotează şi devine punctul 8.
    27. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 11 "organizarea de instruiri ale personalului medico-sanitar şi ale mediatorilor sanitari cu privire la prevenirea, depistarea, raportarea şi controlul bolilor transmisibile, precum şi cu privire la vaccinarea populaţiei din grupele expuse la risc sau din comunităţi greu accesibile" se renumerotează şi devine punctul 9.
    28. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 12 "asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare, echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţie īn caz de focar/epidemie de boală transmisibilă sau situaţii de risc epidemiologic, prin reīntregirea rezervei antiepidemice" se renumerotează şi devine punctul 10.
    29. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 13 "participarea la supravegherea rezistenţei la antibiotice" se renumerotează şi devine punctul 11.
    30. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 14 "asigurarea funcţionării optime a sistemului de alertă precoce şi răspuns rapid" se renumerotează şi devine punctul 12.
    31. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 15 "participă la realizarea de studii de seroprevalenţă organizate de CNSCBT şi/sau institutele de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara" se renumerotează şi devine punctul 13.
    32. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 16 "supraveghează şi participă la implementarea măsurilor de sănătate īn porturi, aeroporturi internaţionale şi puncte de frontieră, īn conformitate cu prevederile Regulamentului Sanitar Internaţional 2005" se renumerotează şi devine punctul 14.
    33. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 17 "asigură schimbul de informaţii specifice şi colaborarea interjudeţeană īn probleme de epidemiologie" se renumerotează şi devine punctul 15.
    34. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", litera d), punctul 18 "organizează şi participă la derularea unor activităţi antiepidemice solicitate de CNSCBT sau dispuse de către MS-DGSPAMP" se renumerotează şi devine punctul 16.
    35. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", după litera e) se adaugă o nouă literă, litera f) "Activităţi desfăşurate de Ministerul Sănătăţii", cu următorul cuprins:
    "f) Activităţi desfăşurate de Ministerul Sănătăţii:
    1. asigurarea medicamentelor, vaccinurilor, dezinfectantelor, materialelor sanitare şi echipamentelor de protecţie necesare pentru intervenţia īn caz de focar/epidemie/pandemie de boală transmisibilă sau situaţii de risc epidemiologic;
    2. asigurarea sumelor necesare realizării activităţilor prevăzute la pct. 1 prin redistribuirea fondurilor alocate īn cadrul programelor naţionale privind bolile transmisibile."
    36. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori fizici-trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    37. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori de eficienţă - anual" se elimină sintagma "anual".
    38. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.1 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de rezultat - anual" se elimină sintagma "anual".
    39. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I "Programe naţionale privind bolile transmisibile", subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", punctul IV "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti:" se renumerotează şi devine litera d) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti:".
    40. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori de rezultat (anuali)" se elimină sintagma "(anuali)".
    41. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori fizici anuali cu raportare trimestrială" se elimină sintagma "anuali cu raportare trimestrială".
    42. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de eficienţă (trimestriali)" se elimină sintagma "(trimestriali)".
    43. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.2 "Subprogramul de supraveghere şi control al infecţiei HIV", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Institutul Naţional de Boli Infecţioase <<Prof. Dr. Matei Balş>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale <<Dr. V. Babeş>> Bucureşti - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul de Boli Infecţioase Braşov - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase <<Dr. V. Babeş>> Craiova - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase <<Sf. Paraschieva>> Iaşi - centru regional HIV/SIDA;
    - Secţia de Boli Infecţioase nr. 1 - Spitalul Clinic Judeţean Mureş - centru regional HIV/SIDA;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase <<Dr. V. Babeş>> Timişoara - centru regional HIV/SIDA;
    - direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    - institutele de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara;
    - spitalele cu secţii de obstetrică-ginecologie (maternităţile);
    - spitalele/secţiile judeţene de boli infecţioase."
    44. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "indicatori fizici-trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    45. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "indicatori de eficienţă - trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    46. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.3 "Subprogramul de supraveghere şi control al tuberculozei", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "indicatori de rezultat - anual" se elimină sintagma "anual".
    47. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", litera d) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 6 "Direcţiile de sănătate publică judeţene desemnate ca sentinelă organizează şi coordonează serviciile de dermatovenerologie din teritoriu pentru efectuarea investigaţiile necesare diagnosticului infecţiei gonococice şi cu Chlamydia pentru persoanele neasigurate şi testarea rezistenţei la antibiotice pentru tulpinile de gonococ izolate" se modifică, se renumerotează şi devine punctul 7 "Direcţiile de sănătate publică judeţene desemnate ca sentinelă organizează şi coordonează serviciile de dermatovenerologie din teritoriu pentru efectuarea investigaţiilor necesare diagnosticului infecţiei gonococice şi cu Chlamydia pentru persoanele neasigurate şi testarea rezistenţei la antibiotice pentru tulpinile de gonococ izolate".
    48. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", litera d) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 7 "monitorizează şi evaluează la nivel judeţean desfăşurarea programului" se renumerotează şi devine punctul 8.
    49. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", litera d) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 8 "raportează institutelor de sănătate publică indicatorii trimestriali şi anuali şi fac propuneri de īmbunătăţire a derulării programului" se modifică, se renumerotează şi devine punctul 9 "raportează institutelor de sănătate publică indicatorii şi fac propuneri de īmbunătăţire a derulării programului".
    50. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", litera d) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti", punctul 9 "trimit lunar fişele de supraveghere a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) la ISP coordonator" se renumerotează şi devine punctul 10.
    51. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici-trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    52. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţă - anual" se elimină sintagma "anual".
    53. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 2 "Programul naţional de boli transmisibile (infecţie HIV, tuberculoză, infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", 2.4 "Subprogramul de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "Indicatori de rezultat - anual" se elimină sintagma "anual".
    54. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", partea introductivă a titlului "Obiectiv specific: standardizarea metodelor de supraveghere clinico-epidemiologică la nivel naţional şi implementarea strategiei de control, īn conformitate cu legislaţia īn vigoare (Legea nr. 95/2006 şi Ordinul M.S. nr. 916/2006), prin:" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Obiectiv specific: standardizarea metodelor de supraveghere clinico-epidemiologică la nivel naţional şi implementarea strategiei de control, īn conformitate cu legislaţia īn vigoare (Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi Ordinul ministrului sănătăţii publice nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale īn unităţile sanitare, prin:".
    55. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", la titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutină", la litera a) "Indicatori fizici (trimestrial)" se elimină sintagma "trimestrial".
    56. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutină", la litera b) "Indicatori de eficienţă (trimestrial)" se elimină sintagma "trimestrial".
    57. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 1 "Indicatori pentru sistemul de supraveghere de rutină", la litera c) "Indicatori de rezultat (trimestrial)" se elimină sintagma "trimestrial".
    58. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 2 "Indicatori pentru unităţile selectate īn sistem sentinelă", la litera a) "Indicatori fizici (trimestrial)" se elimină sintagma "trimestrial".
    59. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 3 "Programul naţional de supraveghere şi control al infecţiilor nosocomiale (IN)", titlul "Indicatori", punctul 2 "Indicatori pentru unităţile selectate īn sistem sentinelă", la litera b) "Indicatori de eficienţă (trimestrial)" se elimină sintagma "trimestrial".
    60. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 1 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 1. Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă".
    61. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 2: "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 2. Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante".
    62. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 2: "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante", punctul 2.1. "Elaborarea metodologiilor de supraveghere a sănătăţii īn relaţie cu radiaţiile ionizante privind:", după subpunctul 2.1.3 se introduce un nou subpunct, subpunctul 2.1.4, cu următorul cuprins:
    "2.1.4. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului īn procedurile cu radiaţii ionizante - ISP Bucureşti".
    63. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu, obiectivul 3 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentari", la punctul 3.1 "Elaborarea metodologiilor de supraveghere la nivel naţional a sănătăţii īn relaţie cu alimentul privind:", după subpunctul 3.1.8 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.1.9, cu următorul cuprins:
    "3.1.9. Evaluarea concentraţiei de iod din sarea iodată pentru consumatorii umani īn scopul profilaxiei deficitului de iod - ISP Bucureşti."
    64. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu" domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 4. Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate".
    65. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate", după subpunctul 4.3 "Asigurarea calităţii: avizarea mobilierului şcolar" se introduce un nou subpunct, subpunctul 4.4, cu următorul cuprins:
    "4.4. Monitorizarea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor prin examene de bilanţ şi dispensarizare - ISP Bucureşti".
    66. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate", subpunctul 4.7 "Elaborarea de proiecte de acte normative īn domeniul igienei şcolare şi medicinei şcolare" se renumerotează şi devine subpunctul 4.5.
    67. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate", subpunctul 4.8 "Elaborarea de materiale pentru intervenţii educative īn unităţile de īnvăţămānt vizānd corectarea comportamentelor cu risc şi formarea unui stil de viaţă sănătos" se renumerotează şi devine subpunctul 4.6.
    68. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 5 "Activităţi de protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 5. Activităţi de protejare a sănătăţii şi prevenire a īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali".
    69. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera A "Acţiuni derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi a centrelor de sănătate publică Tārgu Mureş şi Sibiu", domeniul 6 "Monitorizarea stării de sănătate a populaţiei" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 6. Monitorizarea stării de sănătate a populaţiei".
    70. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 1 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 1. Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă".
    71. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 1 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc din mediul de viaţă", după subpunctul 1.10 se introduc 3 noi subpuncte, subpunctele 1.11, 1.12 şi 1.13, cu următorul cuprins:
    "1.11. Supravegherea produselor cosmetice;
    1.12. Monitorizarea intoxicaţiilor neprofesionale cu pesticide;
    1.13. Alte acţiuni destinate rezolvării priorităţilor locale."
    72. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 2 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 2. Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)".
    73. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 2 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate radiaţiilor ionizante (derulat prin Laboratoarele de Igiena Radiaţiilor Ionizante)", după subpunctul 2.4 se introduce un nou subpunct, subpunctul 2.5, cu următorul cuprins:
    "2.5. Monitorizarea protecţiei radiologice a pacientului īn procedurile cu radiaţii ionizante - ISP Bucureşti".
    74. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", obiectivul 3 "Protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc alimentari", după subpunctul 3.8 se introduce un nou subpunct, subpunctul 3.9, cu următorul cuprins:
    "3.9. alte acţiuni destinate rezolvării priorităţilor locale".
    75. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 4: Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate".
    76. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 4 "Evaluarea şi supravegherea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi īn relaţie cu factorii din mediul de viaţă şi activitate", după subpunctul 4.4 se introduc două noi subpuncte, subpunctele 4.5 şi 4.6, cu următorul cuprins:
    "4.5. Evaluarea stării de sănătate a copiilor şi tinerilor pe baza examenelor de bilanţ şi dispensarizării prin cabinetele medicale şcolare şi studenţeşti
    4.6. Alte acţiuni destinate rezolvării priorităţilor locale".
    77. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", domeniul 5 "Activităţi de protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Obiectivul 5: Activităţi de protejare a sănătăţii şi prevenire a īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali".
    78. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 4 "Programul naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă", litera B "Acţiuni derulate la nivelul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti", la domeniul 5 "Activităţi de protejarea sănătăţii şi prevenirea īmbolnăvirilor asociate factorilor de risc ocupaţionali", după subpunctul 5.6 se introduce un nou subpunct, subpunctul 5.7, cu următorul cuprins:
    "5.7. Supravegherea expunerii la azbest şi monitorizarea măsurilor pentru protejarea sănătăţii faţă de acest risc".
    79. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 5 "Programul naţional de hematologie şi securitate transfuzională", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori fizici - trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    80. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 5 "Programul naţional de hematologie şi securitate transfuzională", titlul "Indicatori de evaluare", la litera c) "Indicatori de eficienţă - trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    81. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", "Coordonarea tehnică: Ministerul Sănătăţii - DG-SPAMP" se modifică şi va avea următorul cuprins: "Coordonarea tehnică: Ministerul Sănătăţii - Direcţia Generală de Sănătate Publică, Asistenţă Medicală şi Programe (DG-SPAMP)".
    82. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activităţi derulate la nivelul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizări şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 6 "acordă asistenţă tehnică la solicitare" se renumerotează şi devine punctul 5.
    83. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile," litera b) "Activităţi derulate la nivelul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizări şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 7 "realizează coordonarea tehnică, monitorizarea şi evaluarea activităţilor aferente implementării HG 589/2007" se renumerotează şi devine punctul 6.
    84. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activităţi derulate la nivelul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizări şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 8 "monitorizează şi evaluează modul de răspuns la alertele naţionale şi internaţionale" se renumerotează şi devine punctul 7.
    85. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera b) "Activităţi derulate la nivelul Institutului de Sănătate Publică Bucureşti - CNSCBT şi BESAP - pentru programul naţional de imunizări şi subprogramul de supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare", punctul 9 "editează buletine informative lunar, trimestrial sau anual, după caz." se renumerotează şi devine punctul 8.
    86. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activităţi derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 4 "organizează instruiri metodologice pentru programul naţional de imunizare şi programele de boli transmisibile" se renumerotează şi devine punctul 3.
    87. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activităţi derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 5 "evaluează trimestrial şi anual stadiul de realizare a obiectivelor propuse" se renumerotează şi devine punctul 5.
    88. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera c) "Activităţi derulate la nivelul institutelor de sănătate publică Bucureşti (CEBTIN), Cluj, Iaşi, Timişoara pentru programul naţional de imunizare şi programul naţional de boli transmisibile (infecţii cu transmitere sexuală şi alte boli transmisibile prioritare)", punctul 6 "acordă asistenţă tehnică la solicitarea DSPJ-urile arondate" se renumerotează şi devine punctul 5.
    89. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene, punctul 3 "raportează indicatorii fizici, de eficienţă şi de rezultate către ISP Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, inclusiv dificultăţile identificate īn derularea programului la nivel judeţean şi propune/implementează măsuri de īnlăturare a acestora" se renumerotează şi devine punctul 2.
    90. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene", punctul 4 "organizează instruiri metodologice cu furnizorii de servicii medicale" se renumerotează şi devine punctul 3.
    91. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene", punctul 5 "evaluează trimestrial şi anual stadiul de realizare a obiectivelor propuse" se renumerotează şi devine punctul 4.
    92. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", litera e) "Activităţi derulate la nivelul direcţiilor de sănătate publică judeţene", punctul 7 "acordă asistenţă tehnică la solicitare furnizorilor de servicii medicale" se renumerotează şi devine punctul 5.
    93. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici - trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    94. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul I, subpunctul 6 "Programul de management al programelor naţionale privind bolile transmisibile", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţă - trimestrial" se elimină sintagma "trimestrial".
    95. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Coordonare tehnică" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică:
    - Institutul Oncologic <<Prof. Dr. Al. Trestioreanu>> Bucureşti [obiectivele prevăzute la lit. a) - c)]
    - Institutul de Sănătate Publică Bucureşti - Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile [obiectivul prevăzut la lit. a), activităţile 1) şi 3)]."
    96. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Activităţi" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Activităţi:
    1) campanie de informare, educare şi comunicare cu privire la vaccinarea HPV şi profilaxia cancerului de col uterin;
    2) finalizarea vaccinării HPV cu 3 doze a fetelor cu vārsta de 10 ani īn vederea prevenirii cancerului de col uterin, realizată īn cadrul unităţilor de īnvăţămānt de către personalul medical responsabil de asigurarea asistenţei medicale preventive la nivelul acestora;
    3) vaccinarea HPV a populaţiei feminine eligibile cu vārsta cuprinsă īntre 12 şi 15 ani, realizată īn cadrul unităţilor de īnvăţămānt de către personalul medical responsabil de asigurarea asistenţei medicale preventive la nivelul acestora. Selectarea cohortelor se face īn funcţie de rezultatele campaniei de informare, educare şi comunicare;
    4) realizarea, implementarea şi managementul Registrului naţional de cancer prin dezvoltarea celor 8 registre regionale de cancer."
    97. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 2 "Programul naţional de oncologie", titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr fete vaccinate: 2.700;
    - număr doze vaccin administrate: 5.400;
    - număr de registre: 8.
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/fată vaccinată: 838,14 lei;
    - cost mediu/doză vaccin: 279,38 lei.
    3) Indicatori de rezultat:
    - acoperirea vaccinală de 95 - 99% a cohortei de fete cu vārsta de 10 ani la care s-a administrat prima doză īn anul 2008, īn scopul prevenirii cancerului de col uterin."
    98. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 4 "Programul naţional de diabet zaharat", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul "Indicatori de eficienţă" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "3) Indicatori de rezultat:
    - tratamentul prin perfuzie subcutanată continuă cu insulină la 330 persoane cu diabet;
    - informatizarea evidenţelor centrelor judeţene de diabet pe baza unor programe unitare;
    - finalizarea Registrului naţional de diabet."
    99. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 4 "Programul naţional de diabet zaharat", titlul "Unităţi care derulează programul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează programul:
    - Institutul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice <<Prof. Dr. N. Paulescu>> Bucureşti;
    - Centrul Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Tineri <<Cristian Şerban Buziaş>> - pentru activitatea 6;
    - centre şi unităţi sanitare cu secţii/compartimente de profil, cabinete medicale de specialitate autorizate şi evaluate īn condiţiile legii;
    - unităţi sanitare aparţinānd ministerelor cu reţea sanitară proprie;
    - direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti;
    - furnizori de servicii medicale paraclinice aflaţi īn relaţie contractuală cu casa de asigurări pentru furnizarea serviciilor medicale paraclinice īn ambulatoriu, pe baza actelor adiţionale īncheiate īn acest sens;
    - farmacii cu circuit deschis aflate īn relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate."
    100. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 5 "Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană", la titlul "Unităţi care derulează programul" se elimină ultima liniuţă "- Institutul Naţional de Medicină Legală <<Mina Minovici>> - Laboratorul de Genetică Medicală".
    101. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "6. Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă".
    102. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.1 "Subprogramul de tratament chirurgical al unor afecţiuni complexe prin chirurgie minim invazivă asistată robotic" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Institutul Clinic Fundeni Bucureşti".
    103. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţională" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti".
    104. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţională", titlul "Indicatori de evaluare", punctul 2) "indicatori de eficienţă" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "2) indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/pacient cu afecţiuni cerebrovasculare tratat: 7.873 lei;
    - cost mediu/tratament Gamma-Knife: 15.725 lei;
    - cost mediu/stimulator cerebral: 64.750 lei;
    - cost mediu/pompă implantabilă: 37.000 lei;
    - cost mediu/pacient cu afecţiuni vasculare periferice tratat: 3.006 lei;
    - cost mediu/pacient cu afecţiuni ale coloanei vertebrale tratat: 1.263 lei;
    - cost mediu/pacient cu afecţiuni oncologice tratat: 1.042 lei;
    - cost mediu/pacient cu hemoragii acute sau cronice tratat: 1.249 lei;
    - cost mediu/pacient cu infertilitate tratat: 1.249 lei;
    - cost mediu/embolizare fibrom uterin: 925 lei."
    105. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.2 "Subprogramul de radiologie intervenţională", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Bagdasar-Arseni>> Bucureşti (activităţile: 1, 2, 3, 5);
    - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (activităţile: 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
    - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (activităţile: 1, 4, 6, 7);
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă <<Sf. Spiridon>> Iaşi (activităţile: 4, 6, 7);
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tārgu Mureş (activităţile: 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova (activităţile: 1, 4, 5, 6, 7, 8, 9);
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Prof. Dr. N. Oblu>> (activitatea 1);
    - Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare <<Prof. dr. C.C. Iliescu>> Bucureşti (activitatea 4)".
    106. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.3 "Subprogramul de utilizare a suturilor mecanice īn chirurgia generală", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
    - Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Sf. Pantelimon>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Bagdasar-Arseni>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Colentina Bucureşti".
    107. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice īn chirurgia parietală abdominală deschisă şi laparoscopică", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul 1) "Indicatori fizici" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1) Indicatori fizici:
    a) număr bolnavi cu hernie inghinală, femurală sau ombilicală care vor beneficia de chirurgie parietală abdominală cu plasă sintetică: 22.500 de adulţi, din care:
    - 20.500 operaţi clasic;
    - 2.000 laparoscopic, din care:
        - 1.000 cu dispozitive de fixare;
        - 1.000 fără dispozitive de fixare;
    b) număr de bolnavi cu eventraţii: 9.000, din care:
    - 8.000 operaţi clasic;
    - 1.000 operaţi laparoscopic, cu dispozitive de fixare."
    108. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice īn chirurgia parietală abdominală deschisă şi laparoscopică", titlul "Indicatori de evaluare", subtitlul "c) Indicatori de rezultat:" se modifică şi devine subtitlul "3) Indicatori de rezultat:".
    109. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.4 "Subprogram de utilizare a plaselor sintetice īn chirurgia parietală abdominală deschisă şi laparoscopică", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
    - Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Sf. Pantelimon>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Bagdasar-Arseni>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Colentina Bucureşti."
    110. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 6 "Programul de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de īnaltă performanţă", la 6.5 "Subprogramul de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive)" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociotă" Bucureşti".
    111. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 7 "Programul naţional de boli endocrine", titlul "Unităţi care derulează programul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează programul:
    - Institutul de Endocrinologie <<Prof. dr. C.I. Parhon>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă <<Sf. Spiridon>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;
    - Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov;
    - Spitalul Judeţean Piteşti;
    - Spitalul Clinic Judeţean Sibiu;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa;
    - Spitalul Clinic Judeţean Oradea;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă Rāmnicu Vālcea;
    - Spitalul Judeţean <<Sf. Gheorghe>>;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă <<Sf. Ioan cel Nou>> Suceava;
    - Spitalul Judeţean Tārgovişte;
    - Spitalul Judeţean Tārgu Jiu;
    - Spitalul Judeţean Zalău;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă <<Mavromati>> Botoşani;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă <<Sf. Apostol Andrei>> Galaţi;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău;
    - Spitalul Judeţean Baia Mare;
    - Spitalul Municipal Cāmpulung Muscel;
    - Spitalul de Cardiologie Covasna;
    - Spitalul Judeţean Deva;
    - Spitalul Judeţean Ploieşti;
    - Spitalul Judeţean Miercurea-Ciuc."
    112. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever" se renumerotează şi devine subpunctul 8.
    113. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la titlul "Activităţi", activitatea 5) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "5) asigurarea īn spital a medicamentului specific Proteina C activată (DCI Drotrecoginum alfa), precum şi a materialelor sanitare, consumabilelor, kiturilor pentru monitorizare şi testelor de laborator necesare īngrijirilor intensive ale bolnavilor cu sepsis sever;".
    114. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", după titlul "Activităţi" se introduce un nou titlu, titlul "Structura".
    115. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 1) "Hipertensiune arterială pulmonară (HTAP)" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Institutul de Pneumoftiziologie <<Prof. dr. Marius Nasta>> Bucureşti".
    116. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 1) "Hipertensiune arterială pulmonară (HTAP)", titlul "Unităţi prin care se derulează", litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) pentru copii:
    - Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tārgu Mureş;
    - Institutul Inimii de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare <<Nicolae Stăncioiu>> Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Louis Ţurcanu>> Timişoara;
    - Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare <<Prof. dr. C.C. Iliescu>> Bucureşti."
    117. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 2) "Boli neurologice degenerative/inflamatorii" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti".
    118. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Institutul Clinic Fundeni Bucureşti".
    119. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis", titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr de bolnavi cu crize miastenice: 45
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/bolnav cu crize miastenice/an: 39.000 lei."
    120. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 3) "Miastenia gravis", titlul "Unităţi prin care se derulează" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi prin care se derulează:
    Secţii/compartimente de specialitate neurologie din:
    - Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti;
    - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Colentina Bucureşti;
    - Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă <<Prof. Dr. N. Oblu>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tārgu Mureş."
    121. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 4) "Osteogeneza imperfectă", titlul "Unităţi care derulează" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează:
    - unităţi sanitare care au īn evidenţă şi tratament bolnavi cu osteogeneză imperfectă."
    122. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 5) "Sindrom Prader Willi", titlul "Unităţi care derulează" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează:
    - unităţi sanitare care au īn evidenţă şi tratament bolnavi Sindrom Prader Willi."
    123. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 6) "Boala Fabry", titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr bolnavi cu boala Fabry: 4;
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/bolnav cu boala Fabry/an: 350.000 lei."
    124. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 6) "Boala Fabry", titlul "Unităţi prin care se derulează" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi prin care se derulează:
    - unităţi sanitare din Iaşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Bucureşti care au īn evidenţă şi tratament bolnavi cărora li s-a stabilit diagnosticul de boala Fabry".
    125. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Spitalul Clinic de Psihiatrie <<Prof. dr. Al. Obregia>> Bucureşti, Secţia clinică de neurologie pediatrică".
    126. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker", titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr de copii diagnosticaţi cu DMD/DMB clinic şi paraclinic: 50;
    - număr de copii diagnosticaţi precoce cu DMD/DMB prin test genetic: 50;
    - numărul rudelor pacienţilor la care se stabileşte clinic şi paraclinic diagnosticul de purtător DMD/DMB: 150;
    - numărul rudelor pacienţilor la care se stabileşte diagnosticul de purtător al mutaţiei genice: 150;
    - număr de sarcini cu risc de transmitere a bolii DMD/DMB investigate genetic: 50;
    - număr de familii la care s-a acordat sfat genetic: 50.
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/copil diagnosticat clinic, paraclinic: 250 lei;
    - cost mediu/copil diagnosticat genetic prin investigaţii moleculare (screeningul molecular al mutaţiilor majore şi teste aprofundate): 1.000 lei;
    - cost mediu/rudă pacient diagnosticată clinic, paraclinic: 250 lei;
    - cost mediu/rudă pacient diagnosticată genetic prin teste moleculare: 500 lei;
    - cost mediu/diagnostic prenatal (screening molecular al sexului fetal, identificare status mutant mama şi fetus): 2.000 lei.
    3) Indicatori de rezultat:
    - creşterea numărului de copii diagnosticaţi precoce şi corect cu DMD/DMB cu 30%;
    - scăderea cu pānă la 100% a transmiterii ereditare a bolii īn familiile pacienţilor cu DMD/DMB prin consiliere preconcepţională şi diagnostic prenatal sistematic al sexului fetal şi al statusului mutant la fetuşii de sex masculin;
    - scăderea cu 10% a morbidităţii la pacienţii diagnosticaţi precoce prin aplicarea tratamentelor de susţinere;
    - selectarea, īn funcţie de tipul mutaţiei genetice, a celor 10% dintre pacienţi care pot beneficia de terapii moderne īn cadrul unor trialuri clinice derulate la nivel european, prin proiectul administrarea de modulatori ai transcripţiei şi expresiei genei distrofinei de tipul gentamicinei, PTC124."
    127. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", la punctul 9) "Distrofii musculare de tip Duchenne şi Becker", titlul "Unităţi prin care se derulează" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi prin care se derulează:
    - Spitalul Clinic de Psihiatrie <<Prof. dr. Al. Obregia>> Bucureşti, Secţia clinică de neurologie pediatrică;
    - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Copii <<Dr. V. Gomoiu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Copii <<Grigore Alexandrescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Copii <<M. S. Curie>> Bucureşti - Secţia recuperare copii;
    - Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinică de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj;
    - Spitalul Clinic Judeţean Mureş - Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă;
    - Spitalul Clinic de Copii <<Louis Ţurcanu>> Timişoara - Secţia clinică de Neuropsihiatrie Infantilă."
    128. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever", punctul 10) "Sepsis sever" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "10) Sepsis sever
    Coordonare tehnică: Comisia de anestezie şi terapie intensivă
    Criterii de eligibilitate:
    Pacienţi adulţi care īndeplinesc criteriile de diagnostic pentru sepsis sever conform ghidurilor internaţionale (Surviving Sepsis Campaign: International guidelines for management of severe sepsis and shock 2008, International Surviving Sepsis Campaign Guidelines Comitee), adaptate de Societatea Romānă de ATI şi Societatea Romānă de Sepsis după cum urmează:
    a) criterii de diagnostic de sepsis:
    - prezenţa unei surse de infecţie, documentată sau suspectată; şi
    - prezenţa mai multor modificări dintre următoarele:
    - febră (temperatura > 38 grade C);
    - hipotermie (temperatura centrală < 36 grade C);
    - tahicardie (alură ventriculară > 90 bătăi/min. sau > 2 SD pentru valoarea normală pentru vārstă);
    - tahipnee;
    - alterarea statusului mental;
    - edeme semnificative sau balanţa hidrică pozitivă (> 20 ml/kg/24 h);
    - hiperglicemie (glicemie > 140 mg% īn absenţa diabetului zaharat);
    - leucocitoză (> 12.000 leucocite/microlitri);
    - leucopenie (< 4.000 leucocite/microlitri);
    - leucocite normale ca număr, dar > 10% forme imature;
    - proteina C reactivă > 2 SD peste limita normală;
    - procalcitonina plasmatică > 2 SD peste limita normală.
    b) criterii de diagnostic de sepsis sever: sepsis asociat cu hipoperfuzie tisulară sau disfuncţie de organ, respectiv:
    - hipotensiune indusă de sepsis;
    - şoc septic (hipotensiune indusă de sepsis care nu răspunde la umplere volemică adecvată);
    - lactat seric crescut peste limitele normale;
    - diureza < 0,5 ml./kg. pentru > 2 h, īn condiţiile resuscitării volemice adecvate;
    - ALI cu PaO2 < 250 īn absenţa pneumoniei ca sursă de infecţie;
    - ALI cu PaO2/FiO2 < 200 īn prezenţa pneumoniei ca sursă de infecţie;
    - creatinină sanguină > 2 mg./dl.;
    - trombocite < 100.000/mm^3;
    - bilirubina > 2 mg./dl.;
    - coagulopatie (INR > 1,5).
    Administrarea medicamentului specific Drotrecoginum alfa se realizează conform recomandărilor ghidurilor internaţionale, la bolnavii adulţi cu sepsis sever, cu disfuncţii de organe şi risc crescut de mortalitate evaluat clinic, incluzānd bolnavii cu disfuncţii multiple de organe sau cu scor APACHE II > 25, la care nu există contraindicaţii specifice administrării medicamentului.
    Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr bolnavi cu sepsis sever trataţi īn secţii/compartimente de ATI: 240
    - număr de secţii/compartimente de ATI: 15
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/bolnav cu sepsis sever: 28.000 lei
    - cost mediu/secţie sau compartiment de ATI: 448.000 lei
    Unităţi prin care se derulează:
    Secţii/compartimente de terapie intensivă din structura spitalelor următoare:
    - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale <<Dr. V. Babeş>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tārgu Mureş;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă <<Sf. Spiridon>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa;
    - Spitalul Judeţean <<Sf. Apostol Andrei>> Galaţi;
    - Institutul Clinic Fundeni Bucureşti;
    - Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare <<Prof. dr. C.C. Iliescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea."
    129. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, subpunctul 1 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis sever, după punctul 10) "Sepsis sever" se introduce un nou punct, punctul 11), cu următorul cuprins:
    "11) Fenilcetonuria
    Coordonator tehnic: Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti
    Criterii de eligibilitate:
    - bolnavi cu diagnostic de fenilcetonurie
    Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr bolnavi cu fenilcetonurie: 1;
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/bolnav cu fenilcetonurie/an: 20.000 lei.
    Unităţi prin care se derulează:
    - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti".
    130. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul II, la subpunctul 9 "Programul naţional de urgenţă prespitalicească" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Comisia de medicină de urgenţă şi dezastre".
    131. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Direcţia generală pentru politici de sănătate şi resurse umane".
    132. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare", punctul 1 de la titlul "Activităţi" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1) Dezvoltarea strategiei naţionale privind educaţia pentru sănătate privind bolile cardiovasculare:
    1.1. Dezvoltarea campaniei de informare, educare, comunicare despre bolile cardiovasculare;
    1.2. Realizarea conceptului creativ pentru spoturile TV şi radio;
    1.3. Creaţie mesaje publicitare pentru mediul on-line (site-uri web, comunicare directă: newsletter-uri, prezentări, alerte);
    1.4. Creaţie şi dezvoltare vizuală pentru conferinţe de presă şi evenimente publice;
    1.5. Creaţie grafică pentru materiale tipărite (machete pentru presă, materiale pentru corespondenţă directă;
    1.6. Tipărirea materialelor de informare, educare, comunicare privind bolile cardiovasculare."
    133. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 1 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea bolilor cardiovasculare", după titlul "Activităţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - kitul medicului de familie: 1;
    - soft pentru prelucrarea şi centralizarea datelor: 1;
    - īntruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilităţii programului: 2;
    - 1 curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară;
    - număr de instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi: 30;
    - număr medici de familie instruiţi: 250;
    - materiale IEC elaborate, tipărite şi distribuite;
    - 1 spot de promovare a subprogramului.
    2) Indicatori de rezultat:
    - kitul medicului de familie;
    - soft pentru prelucrarea şi centralizarea datelor;
    - īntruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilităţii programului;
    - curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară;
    - instructori formatori formaţi;
    - medicii de familie instruiţi;
    - materiale IEC elaborate, tipărite şi distribuite;
    - spot de promovare a subprogramului."
    134. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin" se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Direcţia generală pentru politici de sănătate şi resurse umane".
    135. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, şi comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin", punctul 1 de la titlul "Activităţi" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "1) Dezvoltarea strategiei naţionale privind educaţia pentru sănătate īn domeniul prevenirii cancerului de col uterin:
    1.1. Dezvoltarea campaniei de informare, educare, comunicare īn domeniul prevenirii cancerului de col uterin;
    1.2. Realizarea conceptului creativ pentru spoturile TV şi radio;
    1.3. Creaţie mesaje publicitare pentru mediul on-line (site-uri web, comunicare directă: newsletter-uri, prezentări, alerte);
    1.4. Creaţie şi dezvoltare vizuală pentru conferinţe de presă şi evenimente publice;
    1.5. Creaţie grafică pentru materiale tipărite (machete pentru presă, materiale pentru corespondenţă directă;
    1.6. Tipărirea materialelor de informare, educare, comunicare īn domeniul prevenirii cancerului de col uterin.
    1.7. Dezvoltarea unui soft pentru managementul de caz şi monitorizarea femeilor participante la screeningul organizat pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin."
    136. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, la subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin, după titlul "Activităţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - soft pentru managementul de caz şi monitorizarea pacientelor cu cancer de col uterin: 1;
    - īntruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilităţii programului: 2;
    - 1 curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară;
    - număr de instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi: 30;
    - număr de medici de familie instruiţi: 250;
    - materiale IEC elaborate, tipărite şi distribuite;
    - 1 spot de promovare a subprogramului.
    2) Indicatori de rezultat:
    - soft pentru managementul de caz şi monitorizarea pacientelor cu cancer de col uterin;
    - īntruniri şi conferinţe de diseminare şi creştere a vizibilităţii programului;
    - curriculum de curs pentru furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară;
    - instructori formatori pentru medicii de familie instruiţi;
    - medici de familie instruiţi: 250;
    - materiale IEC elaborate, tipărite şi distribuite;
    - spot de promovare a subprogramului."
    137. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin", punctul 3) "Īntărirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi aptitudinilor furnizorilor de servicii medicale pentru a comunica şi a sprijini pacientele cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin", subpunctul 3.5 "Organizarea unui program de instruire a furnizorilor de servicii medicale" se renumerotează şi devine subpunctul 3.6.
    138. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 2 "Subprogramul de informare, educare, comunicare pentru prevenirea cancerului de col uterin, punctul 3) "Īntărirea şi dezvoltarea cunoştinţelor şi aptitudinilor furnizorilor de servicii medicale pentru a comunica şi a sprijini pacientele cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin", subpunctul 3.6 "Evaluarea cunoştinţelor cursanţilor după absolvirea programului de instruire" se renumerotează şi devine subpunctul 3.7.
    139. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţă sănătos" se renumerotează şi devine subpunctul 3.
    140. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţă sănătos", titlul "Indicatori de evaluare", la litera a) "Indicatori fizici - raportare trimestrială" se elimină sintagma "raportare trimestrială".
    141. Īn anexa nr. 2, la secţiunea A, punctul IV, subpunctul 10 "Subprogramul de promovare a unui stil de viaţă sănătos", titlul "Indicatori de evaluare", la litera b) "Indicatori de eficienţă: raportare anuală" se elimină sintagma "raportare anuală".
    142. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 1 "Subprogramul de profilaxie şi diagnostic pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice" se renumerotează şi devine subpunctul 3.
    143. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 1, "Subprogramul de profilaxie şi diagnostic pre- şi postnatal al malformaţiilor şi/sau al unor afecţiuni genetice", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
    - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. Dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov - Secţia de obstetrică-ginecologie nr. 2 - Compartimentul de Medicină Materno-Fetală;
    - Spitalul Clinic de Copii Oradea;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sfānta Maria>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tārgu Mureş;
    - Spitalul Clinic Judeţean Mureş;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa;
    - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie <<Cuza Vodă>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie <<Dumitru Popescu>> Timişoara;
    - Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie <<Filantropia>> Bucureşti;
    - Centrul de Patologie Neuro-Musculară <<Dr. Radu Horia>> Vālcele."
    144. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 2 "Subprogramul de profilaxie a sindromului de izoimunizare Rh" se renumerotează şi devine subpunctul 4.
    145. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 6 "Subprogramul de screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, precum şi confirmarea diagnosticului şi tratamentul specific al cazurilor depistate", titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr nou-născuţi testaţi pentru fenilcetonurie: cel puţin 63.450/an;
    - număr nou-născuţi testaţi pentru hipotiroidism congenital: cel puţin 63.450/an;
    - număr nou-născuţi trataţi pentru fenilcetonurie: 50/an;
    - număr nou-născuţi trataţi pentru hipotiroidism congenital: 50/an;
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/screening pentru fenilcetonurie: 10 lei;
    - cost mediu/screening pentru hipotiroidism congenital: 10 lei;
    - cost mediu/copil tratat pentru fenilcetonurie: 8.000 lei;
    - cost mediu/copil tratat pentru hipotiroidism congenital: 120 lei.
    3) Indicatori de rezultat:
    - creşterea numărului de judeţe incluse īn screening la 22."
    146. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 6 "Subprogramul de screening neonatal pentru depistarea fenilcetonuriei şi hipotiroidismului congenital, precum şi confirmarea diagnosticului şi tratamentul specific al cazurilor depistate", titlul "Unităţi care derulează intervenţia" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. Dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sf. Maria>> Iaşi;
    - Spitalul Clinic de Copii III Timişoara;
    - secţiile, compartimentele de nou-născuţi din judeţele īn care se efectuează screeningul neonatal arondate la centrele regionale după cum urmează:
    - Centrul regional Bucureşti din structura Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. Dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti are arondate unităţile sanitare din municipiul Bucureşti, judeţele: Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Vālcea, Argeş, Braşov, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Dāmboviţa, Mureş;
    - Centrul regional Cluj din structura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca are arondate unităţile sanitare din judeţele Cluj, Maramureş, Bihor, Sibiu;
    - Centrul regional Iaşi din structura Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sf. Maria>> Iaşi are arondate unităţile sanitare din judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava;
    - Centrul regional Timişoara din structura Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Louis Ţurcanu>> Timişoara are arondate unităţile sanitare din judeţele Timiş şi Hunedoara."
    147. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V., subpunctul 1 "Subprogramul de promovare a alăptării" se renumerotează şi devine subpunctul 9.
    148. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 2 "Subprogramul de profilaxie a distrofiei la copiii cu vārstă cuprinsă īntre 0 - 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern prin administrare de lapte praf" se renumerotează şi devine subpunctul 10.
    149. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 3 "Subprogramul de profilaxie a malnutriţiei la copii cu greutate mică la naştere" se renumerotează şi devine subpunctul 11.
    150. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 4 "Subprogramul de profilaxie a anemiei feriprive la gravidă" se renumerotează şi devine subpunctul 12.
    151. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul V, subpunctul 16 "Subprogramul de prevenire a complicaţiilor, prin diagnostic precoce tratament medicamentos specific şi recuperare neuropsihomotorie a următoarelor afecţiuni: epilepsia, paraliziile cerebrale, īntārzierile neuropsihomotorii de cauze multifactoriale", titlul "Unităţi care derulează subprogramul" se modifică după cum urmează:
    "Unităţi care derulează subprogramul:
    - Spitalul Clinic de Psihiatrie <<Prof. Dr. Al. Obregia>>, Bucureşti - Clinica de Neurologie Pediatrică;
    - Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului <<Prof. Dr. Alfred Rusescu>> Bucureşti;
    - Spitalul de Pediatrie Piteşti;
    - Spitalul Clinic de Copii Oradea;
    - Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca - Secţia Clinică de Neuropsihiatrie a Copilului şi Adolescentului Cluj;
    - Spitalul Clinic Judeţean Mureş - Clinica de Neuropsihiatrie Infantilă;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Dr. V. Gomoiu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Grigore Alexandrescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<M. S. Curie>> Bucureşti - Secţia recuperare copii;
    - Spitalul Clinic de Copii <<Louis Ţurcanu>> Timişoara - Secţia clinică de neuropsihiatrie infantilă;
    - Spitalul de Copii Botoşani;
    - Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix Bihor - Secţia recuperare copii <<1 Mai>>;
    - Sanatoriul Balnear Techirghiol - Secţia recuperare copii;
    - Centrul Medical Clinic de Evaluare şi Recuperare pentru Copii şi Adolescenţi <<Cristian Şerban>> Buziaş, judeţul Timiş;
    - Spitalul de Recuperare Borşa - Maramureş;
    - Sanatoriul Balneoclimateric de Copii Buşteni;
    - Centrul de Patologie Neuromusculară <<Dr. Radu Horia>> Vālcele;
    - Spitalul de Copii Braşov;
    - Spitalul de Urgenţă pentru Copii <<Sf. Ioan>> Galaţi;
    - Spitalul de Copii <<Petru şi Pavel>> Ploieşti;
    - Spitalul de Psihiatrie <<Dr. G. Preda>> Sibiu;
    - Centrul Naţional Medical de Recuperare Neuropsihomotorie Copii <<Dr. N. Robănescu>> Bucureşti;
    - Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi - Clinica neurologie şi recuperare neurologică;
    - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii <<Sf. Maria>> Iaşi - Secţia clinică de neurologie pediatrică."
    152. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI se introduce un prim titlu, titlul "Coordonare tehnică", cu următorul cuprins:
    "Coordonare tehnică: Direcţia generală pentru politici de sănătate şi resurse umane".
    153. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 1 "Subprogramul de descentralizare a sistemului sanitar", după titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    - elaborarea unui raport privind bune practici de management şi planificarea de servicii medicale ale structurilor de la nivel judeţean care se vor īnfiinţa şi vor coordona activitatea medicală īn urma procesului de descentralizare;
    - elaborarea unui raport conţinānd opţiuni şi recomandări pentru grupul de lucru privind strategia sectorială organizat la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru descentralizarea sistemului sanitar;
    - elaborarea rapoartelor de monitorizare a fazelor-pilot ale procesului de descentralizare sectorială, aflate īn desfăşurare īn 2009;
    - elaborarea raportului de evaluare a nevoilor de formare a personalului;
    - realizarea tematicii de curs şi materiale de curs;
    - elaborarea unui raport de evaluare a programelor de formare."
    154. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 2 "Subprogramul de evaluare a performanţei spitalelor", după titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    - up-gradarea aplicaţiei DRG Naţional;
    - realizarea unei baze de date pentru monitorizarea trimestrială a activităţii de spitalizare continuă şi de zi īn Romānia;
    - elaborarea rapoartelor trimestriale de analiză privind erori īn calitatea datelor transmise de unităţile spitaliceşti;
    - elaborarea raportului anual privind furnizarea de cursuri la spitalele cu probleme;
    - publicarea pe internet (pagina www.drg.ro) a unor rapoarte privind performanţele spitalelor;
    - elaborarea, editarea şi distribuirea revistei trimestriale <<Management īn sănătate>>;
    - elaborarea rapoartelor trimestriale privind performanţa managerilor unităţilor;
    - elaborarea raportului anual privind ierarhizarea spitalelor; publicarea pe internet, pagina www.drg.ro".
    155. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 3 "Subprogramul de dezvoltare a ghidurilor clinice", după titlul "Activitate" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    - elaborarea unui document īn baza căruia se va elabora proiectul de act normativ de constituire a Centrului de resurse pentru dezvoltarea ghidurilor clinice;
    - crearea unui site internet dedicat ghidurilor clinice;
    - elaborarea unui protocol administrativ de aprobare şi utilizare a ghidurilor şi protocoalelor;
    - asigurarea suportului logistic şi metodologic necesar realizării ghidurilor de practică prevăzute de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 276/2009 privind aprobarea īnfiinţării Comisiei naţionale pentru elaborarea ghidurilor de practică medicală şi a responsabililor pentru acestea;
    - publicarea īn format electronic a ghidurilor de practică medicală elaborate īn baza prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 276/2009 privind aprobarea īnfiinţării Comisiei naţionale pentru elaborarea ghidurilor de practică medicală şi a responsabililor pentru acestea;
    - elaborarea raportului final al proiectului."
    156. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 4 "Subprogramul de evaluare şi īmbunătăţire a managementului programelor naţionale de sănătate", titlul "Activităţi" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Activităţi:
    Asigurarea fondurilor necesare pentru:
    - evaluarea performanţei Programului de management al registrelor naţionale desfăşurat īn anul 2008;
    - identificarea de modalităţi de īmbunătăţire a managementului registrelor naţionale de boli cronice;
    - monitorizarea unor programe naţionale de sănătate care se vor derula īn anul 2009."
    157. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul VI, punctul 4 "Subprogramul de evaluare şi īmbunătăţire a managementului programelor naţionale de sănătate", după titlul "Activităţi" se introduce un nou titlu, titlul "Indicatori de evaluare", cu următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    - elaborarea unui raport preliminar (modele de bună practică, metodologie şi instrumente de lucru);
    - elaborarea unui raport de analiză a capacităţii de programare, management şi implementare a Programului de management al registrelor naţionale de boli cronice;
    - elaborarea rapoartelor trimestriale de monitorizare a unor programe naţionale de sănătate;
    - elaborarea raportului final conţinānd propuneri de īmbunătăţire a modului de concepere şi a structurii de management şi implementare a unui program naţional, precum şi recomandări privind elaborarea unui model informatic pentru registre naţionale de boli cronice."
    158. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IX, litera b) de la titlul "Obiective" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) constituirea echipelor multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară care se vor implica īn desfăşurarea activităţilor din domeniul asistenţei medicale comunitare; dezvoltarea şi perfecţionarea pregătirii profesionale a membrilor echipelor multidisciplinare constituite;".
    159. Īn anexa nr. 2, la litera A, punctul IX, titlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    1) Indicatori fizici:
    - număr de asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari romi şi consilieri HIV/SIDA angajaţi: 1.800;
    - număr de comunităţi deservite de asistenţi medicali comunitari şi mediatori sanitari romi: 5.000;
    - 1 curriculum de curs pentru echipele multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară;
    - elaborarea şi tipărirea a 300 de manuale de asistenţă medicală comunitară;
    - elaborarea protocoalelor de colaborare interdisciplinară īn asistenţa medicală comunitară;
    - elaborarea modelului fişelor de post pentru membrii echipelor multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară;
    - elaborarea criteriilor şi indicatorilor de evaluare pentru membrii echipelor multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară;
    - formarea a 80 de echipe multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară.
    2) Indicatori de eficienţă:
    - cost mediu persoană angajată (drepturi salariale şi cheltuieli de funcţionare): 1.125 lei/lună.
    3) Indicatori de rezultat:
    - cursuri de formare pentru echipele multidisciplinare din AMC (asistenţii medicali comunitari, mediatorii sanitari rroma, asistenţi sociali, medici de familie);
    - echipe multidisciplinare de asistenţă medicală comunitară formate;
    - manual de asistenţă medicală comunitară."
    160. Īn anexa nr. 2, la litera B, tabelul se modifică şi va avea următorul cuprins:
 ______________________________________________________________________________
|                                                     |           |    "mii lei|
|_____________________________________________________|___________|____________|
|               Denumire program                      | Program   |Transferuri |
|                                                     | an 2009,  |din bugetul |
|                                                     | din care  |Ministerului|
|                                                     |           |Sănătăţii   |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| I. PROGRAMUL NAŢIONAL CU SCOP CURATIV, din care:    | 1.920.554 |    556.254 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de boli transmisibile, din care: |   155.000 |          0 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| - Subprogramul de tratament şi monitorizare a       |           |            |
| persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul     |           |            |
| postexpunere                                        |   140.071 |            |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| - Subprogramul de tratament al bolnavilor cu        |           |            |
| tuberculoză                                         |    14.929 |            |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de boli cardiovasculare          |    51.500 |      1.500 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de oncologie                     |   596.645 |    143.545 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de boli neurologice              |    58.587 |      6.587 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de diabet zaharat                |   340.408 |    322.408 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru|           |            |
| boli rare şi sepsis sever                           |    30.791 |     30.791 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de boli endocrine                |     5.610 |            |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de ortopedie                     |    33.200 |            |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de transplant de organe, ţesuturi|           |            |
| şi celule de origine umană                          |    55.913 |     51.423 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| Programul naţional de supleere a funcţiei renale la |           |            |
| bolnavii cu insuficienţă renală cronică             |   592.900 |            |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| II. PROGRAMUL NAŢIONAL PRIVIND EVALUAREA STĂRII DE  |           |            |
| SĂNĂTATE A POPULAŢIEI ĪN ASISTENŢA MEDICALĂ PRIMARĂ |    13.088 |     13.088 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| III. PROGRAMELE NAŢIONALE DE SĂNĂTATE PROFILACTICE  |    58.634 |     58.634 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| 1. Programul naţional de prevenţie a bolilor        |           |            |
| cardiovasculare:                                    |     4.500 |      4.500 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| 1.1. Subprogramul de screening pentru identificarea |           |            |
| pacienţilor cu factori de risc cardiovasculari      |     4.500 |      4.500 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| 2. Programul naţional de depistare precoce activă a |           |            |
| afecţiunilor oncologice, din care:                  |    54.134 |     54.134 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| 2.1. Subprogramul de screening pentru depistarea    |           |            |
| precoce activă a cancerului de col uterin           |    53.134 |     53.134 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| 2.2. Subprogramul de screening pentru depistarea    |           |            |
| precoce activă a cancerului mamar                   |     1.000 |      1.000 |
|_____________________________________________________|___________|____________|
| PROGRAMUL PENTRU COMPENSAREA CU 90% A PREŢULUI DE   |           |            |
| REFERINŢĂ AL MEDICAMENTELOR                         |   255.000*|    255.000*|
|_____________________________________________________|___________|____________|
| TOTAL:                                              | 2.247.276 |    882.976 |
|_____________________________________________________|___________|____________|

    * Suma de 255.000 mii lei care este aferentă compensării diferenţei dintre cuantumul de 90% şi 50% din preţul de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de pānă la 600 lei/lună şi prevăzută a fi finanţată prin transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, la paragraful <<medicamente cu şi fără contribuţie personală>>, este monitorizată ca program derulat de Ministerul Sănătăţii conform lit. A pct. VIII din Hotărārea Guvernului nr. 367/2009 pentru aprobarea programelor naţionale de sănătate pe anul 2009."


    161. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera a) a subtitlului "Unităţi care derulează programul" se elimină "Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca".
    162. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera b) a subtitlului "Unităţi care derulează programul", "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca".
    163. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera d) a subtitlului "Unităţi care derulează programul", "Centrul de Recuperare Cluj" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca".
    164. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 2 "Programul naţional de boli cardiovasculare", la litera e) a subtitlului "Unităţi care derulează programul", "Centrul de Recuperare Cluj" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca", se elimină ultima liniuţă "Spitalul Clinic Caritas Bucureşti".
    165. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 6 "Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare şi sepsis", subtitlul "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "Indicatori de evaluare:
    a) indicatori fizici:
    - număr de bolnavi cu hemofilie fără intervenţie chirurgicală majoră - 1.030;
    - număr de bolnavi cu hemofilie care necesită intervenţii chirurgicale majore pentru artropatii invalidante - 15;
    - număr de bolnavi cu talasemie - 240;
    - nr. de bolnavi cu mucoviscidoză (adulţi) - 24;
    - nr. de bolnavi cu mucoviscidoză (copii) - 147;
    - nr. de bolnavi cu epidermoliză buloasă - 15;
    - număr de bolnavi cu scleroză laterală amiotrofică - 90;
    b) indicatori de eficienţă:
    - cost mediu/bolnav cu hemofilie fără intervenţie chirurgicală majoră/an - 12.507,69 lei;
    - cost mediu/bolnav cu hemofilie cu intervenţie chirurgicală majoră/an - 60.000 lei;
    - cost mediu/bolnav cu talasemie/an - 21.667 lei;
    - cost mediu/bolnav cu mucoviscidoză (copii)/an - 41.212,27 lei;
    - cost mediu/bolnav cu mucoviscidoză (adulţi)/an - 88.800 lei;
    - cost mediu/bolnav cu epidermoliză buloasă/an - 12.000 lei;
    - cost mediu/bolnav cu scleroză laterală amiotrofică/an - 31.200 lei."
    166. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 7 "Programul naţional de boli endocrine", la subtitlul "Unităţi care derulează programul", "Spitalul Clinic Judeţean Tārgu Mureş" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic Judeţean Mureş", "Spitalul Municipal Cāmpulung" se īnlocuieşte cu "Spitalul Municipal Cāmpulung Muscel" şi se elimină "Spitalul Judeţean Prahova".
    167. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", litera a) a subtitlului "Indicatori de evaluare" se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "a) indicatori fizici:
    "- număr bolnavi cu afecţiuni articulare endoprotezaţi - 10.565
    - număr bolnavi cu endoprotezare articulară tumorală - 23
    - număr bolnavi cu implant segmentar de coloană - 520".
    168. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", subtitlul "Unităţi care derulează programul", la punctul 2 "Tratamentul bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală prin endoprotezare articulară tumorală", "Spitalul Judeţean Cluj" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic de Urgenţă <<Prof. dr. Octavian Fodor>> - Cluj-Napoca" şi "Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tārgu Mureş" se īnlocuieşte cu "Spitalul Clinic Judeţean Mureş".
    169. Īn anexa nr. 2, la litera B, punctul 8 "Programul naţional de ortopedie", subtitlul "Unităţi care derulează programul", punctul 3 "Tratamentul prin implant segmentar de coloană" se completează cu o nouă liniuţă, cu următorul cuprins:
    "- Spitalul Clinic de Urgenţă <<Prof. dr. Octavian Fodor>> - Cluj-Napoca".
    170. Īn anexa nr. 2, la litera B, după punctul II "Programul naţional privind evaluarea stării de sănătate īn asistenţă medicală primară" se introduce un nou punct, punctul III, cu următorul cuprins:
    "III. Programele naţionale de sănătate profilactice
    1. Programul naţional de prevenţie a bolilor cardiovasculare
    Obiectiv:
    Prevenţia bolilor cardiovasculare
    Structură:
    Subprogramul de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovasculari
    2. Programul naţional de depistare precoce activă a afecţiunilor oncologice
    Obiectiv:
    Diagnosticarea īn stadii incipiente a afecţiunilor oncologice (cancer de col uterin, mamar)
    Structură:
    2.1. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin;
    2.2. Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului mamar.
    Activităţile, indicatorii de evaluare şi normele metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice se aprobă prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate."
    171. Īn anexa nr. 3B, la articolul 6, litera f) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "f) să factureze lunar, īn vederea decontării de către casele de asigurări de sănătate, activitatea realizată conform contractului de furnizare de servicii de dializă; factura va fi īnsoţită de desfăşurătoarele/documentele justificative privind activităţile realizate, separat pentru asiguraţi, pentru cetăţenii titulari ai cardului european de asigurări sociale de sănătate şi pentru cetăţenii statelor cu care Romānia a īncheiat acorduri, īnţelegeri, convenţii sau protocoale internaţionale cu prevederi īn domeniul sănătăţii, care beneficiază de servicii medicale pe teritoriul Romāniei de la furnizori aflaţi īn relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, atāt pe suport hārtie, cāt şi īn format electronic, īn formatul prevăzut īn anexa B la Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 560/2009 pentru aprobarea Normelor privind condiţiile şi modalitatea de decontare a serviciilor de hemodializă şi dializă peritoneală īn sistem ambulatoriu, contractate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu furnizorii din sectorul privat, cāştigători ai licitaţiei naţionale pentru centrele-pilot, şi alţi furnizori privaţi de servicii medicale de hemodializă şi dializă peritoneală autorizaţi şi evaluaţi īn condiţiile legii. Nerespectarea termenelor de depunere a facturii pentru o perioadă de maximum două luni consecutive īn cadrul unui trimestru, respectiv 3 luni īntr-un an, conduce la măsuri mergānd pānă la rezilierea contractului de furnizare de servicii de dializă;".
    172. Īn anexa nr. 3B, la articolul 8 alin. (1), litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:
    "b) suma aferentă serviciilor de dializă peritoneală, a căror plată se face pe tarif/pacient/an, care se stabileşte astfel:
 _____________________________________________
| Serviciu    | Număr   | Tarif |    Total    |
| de dializă  | bolnavi | (lei) |    (lei)    |
| peritoneală |         |       |             |
|_____________|_________|_______|_____________|
|     C1      |    C2   |   C3  |C4 = C2 * C3"|
|_____________|_________|_______|_____________|

    ART. II
    Prezentul ordin se publică īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

                            Ministrul sănătăţii,
                                 Ion Bazac

                       Preşedintele Casei Naţionale de
                           Asigurări de Sănătate,
                              Irinel Popescu

                              ---------------

SUS

Pagina principală

Legislaţie