DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ A JUDEŢULUI CLUJ
Cluj-Napoca, 400158, Str. Constanţa nr. 5, etaj I; Telefon: 0264-433-645; Fax: 0264-530-388
Web: ; E-mail: dspj.cluj@dspcluj.ro; dspj.cluj@wawenet.ro
COMPARTIMENTUL RELAŢII CU PUBLICUL ŞI COMUNICARE
Cam. 116; Tel. 0264-433-645 (interior 34); E-mail: relatiipublice@dspcluj.ro

 



Cluj-Napoca, joi, 30 aprilie 2009
Comunicat de presă:


Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă cu noua tulpină

Măsuri generale

Deoarece gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse) cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene, pentru a se evita îmbolnăvirea vă recomandăm respectarea următoarelor măsuri:


Infecție cu virus gripal nou AH1N1 - Întrebări frecvente

pentru a vedea, direct subiectul, dați click pe titlul subliniat preferat

  1. Ce este gripa porcina?

  2. Care sunt implicațiile pentru sănătatea umana?

  3. Unde au apărut cazuri la om?

  4. Cum se infectează oamenii?

  5. Consumul de carne de porc și produse în carne de porc reprezinta un factor de risc de îmbolnăvire prin gripa cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1?

  6. Este acest virus contagios?

  7. Care sunt simptomele?

  8. Care este diferența intre gripa sezonieră , gripa aviara, gripa porcina și gripa pandemica?

  9. Exista risc de pandemie?

  10. Exista vaccin care să prevină apariția bolii la om?

  11. Ce medicamente sunt disponibile pentru tratamentul bolii?

  12. Ce măsuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii?

  13. Dacă cineva care a călătorit în zonele afectate și se simte rău, ce trebuie să facă?

1. Ce este gripa porcina?

Gripa porcina este o afecțiune respiratorie acuta a porcilor, cu contagiozitate ridicata, cauzata de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A. Morbiditatea tinde să fie ridicata, iar mortalitatea scăzută (1-4%). Virusul se transmite în rândul porcilor prin aerosoli, prin contact direct sau indirect și de la purtători asimptomatici. Epizootii în rândul porcilor pot surveni pe tot parcursul anului, cu incidenta crescuta în perioada de toamna și iarna în zonele temperate. Multe tari vaccinează de rutina populațiile porcine pentru a preveni boala.

Virusurile gripei porcine aparțin de obicei subtipului H1N1, dar exista și alte subtipuri circulante la porci (de ex. H1N2, H3N1, H3N2). Porcii se pot infecta, de asemenea, cu virusurile gripei aviare și cu virusurile gripei sezoniere umane. Inițial se credea ca virusul gripei porcine H3N2 a fost introdus în populația porcina de către om.

Uneori porcii se pot infecta cu mai mult de un virus la un moment dat, ceea ce permite genelor acestor virusuri să se combine. Astfel poate rezulta un virus care conține gene de la mai multe surse, numit virus “reasortant”.

Deși virusurile gripe porcine afectează de obicei porcii, pot depăși uneori bariera speciei și cauza boala la oameni.

Înapoi la CUPRINS

 

2. Care sunt implicațiile pentru sănătatea umana?

Izbucniri epidemice și cazuri sporadice umane de gripa cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 au fost raportate ocazional.

În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putând varia de la infecție asimptomatica la pneumonie severa, soldata cu deces.

Din aceasta cauza, marea majoritate a cazurilor au fost depistate întâmplător, în cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevărata extindere a bolii în rândul oamenilor este necunoscuta, deoarece cazurile ușoare sau asimptomatice puteau rămâne nedepistate.

Înapoi la CUPRINS

 

3. Unde au apărut cazuri la om?

De la implementarea Regulamentului Sanitar Internațional 2005 (IHR) în 2007, la Organizația Mondiala a Sănătății au fost notificate cazuri de gripă cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 provenind din USA și Spania.

Înapoi la CUPRINS

 

4. Cum se infectează oamenii?

La oameni virusul se transmite de obicei de la porci. Totuși, pentru unele cazuri lipsește istoricul de contact cu porci sau deplasarea în arii în care au fost localizați porci.

Transmiterea de la om la om a survenit în câteva situații, dar a fost limitată la contacţi apropiați și grupuri “închise” de oameni.

Înapoi la CUPRINS

 

5. Este sigur să mâncăm carne sau produse din carne de porc?

Da. Nu exista evidente ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 700C.

Înapoi la CUPRINS

 

6. Este acest virus contagios?

A fost dovedit ca acest virus este contagios și se transmite de la om la om. Totuși, în acest moment, nu este cunoscut cât de ușor se răspândește în populațiile umane.

Înapoi la CUPRINS

 

7. Care sunt simptomele gripei cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1?

Simptomele infecției cu gripă cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 la oameni sunt similare cu simptomele gripei sezoniere și includ febra, oboseala, inapetență, tuse, durere în gat. Unele persoane infectate cu gripă cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 au prezentat stări de voma și diaree.

Înapoi la CUPRINS

 

8. Care este diferența intre gripa sezonieră , gripa aviara, gripa porcina și gripa pandemica?

Virusurile gripale circula în mod obișnuit în mediul uman și animal. Tulpini diferite pot cauza boala la oameni, păsări și porci.

Gripa sezonieră este cauzata de virusuri gripale care sunt adaptate să se răspândească în populația umana (gripa umana). Oamenii prezintă imunitate naturala la tulpinile care se afla în circulație, și aceasta imunitate poate fi crescuta în urma vaccinării cu vaccin gripal sezonier.

Gripa aviara este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infecția la păsări În mod similar gripa porcina este cauzata de virusuri gripale adaptate pentru infecția la porci. Toate aceste îmbolnăviri prezintă aceleași simptome la gazdele lor. Uneori, oamenii și animalele pot schimba intre ele tulpini de virus gripal, cum ar fi persoane infectate cu virus gripal aviar sau porcin, în mod uzual după contact direct cu animalele bolnave.

Amestecarea virusurilor gripale umane și animale poate duce la dezvoltarea unui virus gripal schimbat care are abilitatea de a infecta și a se transmite în populația umana. În acest caz, populația umana poate să nu aibă deloc imunitate fata de acest virus nou.

Gripa pandemica este definita ca fiind apariția unui nou virus gripal care se răspândește cu ușurință în populația umana. Când apare acest nou virus, oamenii nu au imunitate naturala pentru a fi protejați împotriva lui. Ca urmare, exista riscul ca aceste virusuri gripale noi să determine apariția unei pandemii de gripă dacă virusul se transmite cu ușurință de la om la om.

Înapoi la CUPRINS

 

9. Care este riscul pandemic?

Majoritatea persoanelor, în special cele care nu au contact cu porcii în mod obișnuit, nu au imunitate împotriva virusului gripei porcine, care ar putea preveni infecția Dacă virusul gripei porcine s-ar transmite de la om la om, ar declanșa pandemia. Este dificil de prevazut impactul unei pandemii cauzate de acest tip de virus: aceasta depinde de virulenta virusului, existenta imunității populației, protecția data de anticorpii dezvoltați în urma gripei sezoniere și alți factori ce țin de gazda.

Înapoi la CUPRINS

 

10. Exista vaccin care să protejeze împotriva gripei cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 la om?

Nu exista vaccinuri împotriva virusului gripei cu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 la om. Nu se cunoaște dacă vaccinul împotriva gripei umane sezoniere asigura protecție Virusurile gripale se modifica foarte repede.

Este important să se producă vaccin împotriva tulpinilor circulante pentru a asigura protecție maxima persoanelor vaccinate.

Înapoi la CUPRINS

 

11. Ce medicamente sunt disponibile pentru tratament?

În unele tari sunt disponibile medicamente antivirale pentru gripa sezonieră care previn și tratează eficient îmbolnăvirea Exista doua clase de antivirale: 1) amantadine (amantadină și remantadină) și 2) inhibitori de neuraminidază (oseltamivir și zanamivir).

Unele virusuri gripale dezvolta rezistenta la medicația antivirala, limitând eficacitatea chimioprofilaxiei și tratamentului. Virusurile obținute de la cazurile recente de îmbolnăviri umane cu gripă cuu o noua tulpină de virus gripal A/H1N1 din SUA sunt sensibile la oseltamivir și zanamivir, dar rezistente la amantadină și remantadină).


Înapoi la CUPRINS

 

12. Ce măsuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea îmbolnăvirii?

  • În lipsa unui vaccin împotriva gripei cu virus gripal nou AH1N1, următoarele acțiuni pot preveni răspândirea virusului:

  • Acoperiți gura și nasul cu o batista atunci când tușiți sau strănutați și aruncați batista la gunoi după utilizare;

  • Spălați frecvent mâinile cu apa și săpun, în special după ce strănutați sau tușiți; soluțiile pe bază de alcool pentru spălarea mâinilor pot fi utile;

  • Evitați atingerea ochilor, nasului și gurii deoarece virusul se poate răspândi pe aceasta cale;

  • Încercați să evitați contactul strâns cu persoane bolnave;

  • Dacă va îmbolnăviți de gripa, stați acasă și nu mergeți la servici sau scoală, limitând astfel contactul cu alte persoane bolnave

Înapoi la CUPRINS

 

13. Dacă cineva care a fost în zonele afectate din Mexic, SUA și Canada și se simte rău, ce trebuie să facă?

Oricine care a călătorit recent (în ultimele 7 zile) în zonele afectate și prezintă simptome de gripă trebuie să se adreseze de urgenta serviciului medical cel mai apropiat.

Înapoi la CUPRINS

 

dr. Mihai Moisescu