ORDIN Nr. 431 din 17 iunie 2002
privind înfiintarea, organizarea si functionarea centrelor de referinta de diagnostic imagistic
EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 436 din 21 iunie 2002

Ministrul sanatatii si familiei,
în temeiul prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
vazând Referatul de aprobare nr. DB/7.124/2002 al Directiei generale de asistenta medicala, programe si servicii integrate, Directiei management, salarizare si structuri unitati sanitare si Directiei generale a bugetului,
emite urmatorul ordin:

ART. 1
(1) Se aproba înfiintarea centrelor de referinta de diagnostic imagistic, organizate ca unitati sanitare publice sau private, cu sau fara personalitate juridica, având dotare tehnico-medicala de înalta performanta si personal medical specializat.
(2) Centrele de referinta de diagnostic imagistic furnizeaza servicii medicale de specialitate, de înalta performanta, în sistem ambulatoriu, în conditii de maxima eficienta în folosirea resurselor materiale, umane si de timp.
(3) Centrele de referinta de diagnostic imagistic, organizate ca unitati sanitare publice cu personalitate juridica, se subordoneaza directiilor de sanatate publica teritoriale, iar cele fara personalitate juridica functioneaza în structura unitatilor sanitare respective.
ART. 2
Centrele de referinta de diagnostic imagistic din sistemul public se înfiinteaza prin ordin al ministrului sanatatii si familiei, iar cele private se înfiinteaza în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile ulterioare, pe baza îndeplinirii criteriilor prevazute în anexele nr. 1 si 2 care fac parte integranta din prezentul ordin.
ART. 3
Evaluarea îndeplinirii criteriilor prevazute la art. 2 se face la înfiintare si anual de catre directiile de sanatate publica teritoriale si se aproba prin ordin al ministrului sanatatii si familiei.
ART. 4
Organizarea si functionarea centrelor de referinta de diagnostic imagistic se stabilesc prin regulament/act constitutiv de organizare si functionare.
ART. 5
Directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si directiile de sanatate publica teritoriale vor aduce la îndeplinire dispozitiile prezentului ordin.
ART. 6
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos

ANEXA 1

CRITERIILE
pe baza carora o unitate sanitara de tip ambulatoriu poate fi declarata centru de referinta de diagnostic imagistic

1. Centrul de referinta de diagnostic imagistic este o unitate sanitara publica sau privata, cu sau fara personalitate juridica, autorizata si/sau acreditata conform dispozitiilor legale în vigoare pentru desfasurarea de activitati medicale de specialitate în sistem ambulatoriu.
2. Pentru a dobândi calitatea de centru de referinta de diagnostic imagistic o unitate sanitara trebuie sa îndeplineasca anumite criterii privind structura, dotarea si personalul, precum si un program de activitate permanent, dupa cum urmeaza:
a) sistemul de management al calitatii sa fie certificat conform standardului ISO 9002;
b) sa organizeze laboratoare de imagistica si explorari functionale cu echipamente de înalta performanta;
c) echipamentele medicale utilizate sa fie de ultima generatie, noi la momentul începerii activitatii si sa fie în mod continuu actualizate (3 - 5 ani, în functie de tipul aparatului);
d) activitatile sa fie prestate de medici specialisti cu competente si/sau supraspecializari în domeniile respective, abilitati sa utilizeze aparatura din dotare, precum si de personal medical mediu specializat;
e) sa fie disponibila si accesibila cu prioritate persoanelor asigurate în sistemul asigurarilor sociale de sanatate, timp de 24 de ore din 24 de ore, 7 zile pe saptamâna.
3. Centrul de referinta de diagnostic imagistic trebuie sa fie echipat cu tehnica de calcul performanta si sa dispuna de conexiune informatica cu alte centre medicale similare din strainatate, pentru facilitarea schimbului de informatii în domeniul sau de activitate.

ANEXA 2

LISTA
cuprinzând dotarea minima cu aparatura de înalta performanta

1. MRI
2. CT
3. Echipament de medicina nucleara
4. Mamograf
5. Osteodensitometru
6. Echipament radiologie
7. Ecograf, ecocardiograf Doppler
8. Monitor Holter
9. Echipament de testare în conditii de efort.

---------------