În temeiul art. 107 din Constitutie si al art. 37 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2002,
Guvernul României adopta prezenta hotarâre.
ART. 1
Se aproba Normele de igiena a produselor alimentare, prevazute în anexa
care face parte integranta din prezenta hotarâre.
ART. 2
Pentru unele categorii de produse alimentare dintre cele prevazute în
anexa se aplica norme microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.
ART. 3
Autoritatile competente din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei si al
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, precum si Autoritatea
Nationala pentru Protectia Consumatorilor vor controla modul de îndeplinire
a prevederilor prezentei hotarâri de catre persoanele juridice si fizice
autorizate care produc, ambaleaza, depoziteaza, transporta sau comercializeaza
alimente.
ART. 4
Pe data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri se abroga art.
6 alin. (1), art. 7 alin. (1) si (2), art. 8 alin. (1) si (2), art. 10 alin.
(2), art. 11 alin. (1), (2) si (5), art. 13 alin. (1), art. 15 alin. (1), art.
21 alin. (1), art. 22, art. 29 alin. (1) si (2), art. 40, art. 41 alin. (2)
si (3), art. 49, art. 70, art. 71, art. 85, art. 87 lit. a), art. 88, precum
si alin. 4 al cap. VIII "Dispozitii finale" din Normele de igiena
privind productia, prelucrarea, depozitarea, pastrarea, transportul si desfacerea
alimentelor, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii nr. 976/1998, publicat
în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 268 din 11 iunie
1999.
ART. 5
Prezenta hotarâre va intra în vigoare la 180 de zile de la data
publicarii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sârbu
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Rovana Plumb,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME DE IGIENA A PRODUSELOR ALIMENTARE
CAP. 1
Dispozitii generale
ART. 1
Obiectul prezentelor norme de igiena a produselor alimentare, denumite în
continuare norme, se refera la regulile generale de igiena a produselor alimentare
si la procedurile de verificare a respectarii acestor reguli.
ART. 2
Pentru aplicarea prezentelor norme termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele
semnificatii:
a) alimente - produse în stare naturala sau prelucrate, destinate consumului
uman, inclusiv apa minerala si guma de mestecat, din care se exclud tutunul,
produsele medicinale si substantele narcotice si psihotrope;
b) alimentele conforme regulilor de salubritate - alimentele proprii consumului
uman, din punctul de vedere al igienei;
c) igiena produselor alimentare, denumita în continuare igiena - toate
masurile necesare pentru garantarea securitatii si salubritatii produselor alimentare,
care acopera toate etapele ulterioare productiei primare, incluzând recoltarea,
sacrificarea si mulsul, adica cele din cursul pregatirii, prelucrarii, fabricatiei,
ambalarii, depozitarii, transportului, distributiei, manipularii, vânzarii
sau punerii la dispozitia consumatorului;
d) sector alimentar - orice unitate profit sau nonprofit care exercita una ori
toate activitatile urmatoare: preparare, prelucrare, fabricare, ambalare, depozitare,
transport, distributie, manipulare, comercializare, punere la dispozitia consumatorilor;
e) spatii alimentare - componente ale unei unitati în care se efectueaza
una sau mai multe operatiuni de preparare, prelucrare, fabricare, ambalare,
depozitare, transport, distributie, manipulare, comercializare, punere la dispozitia
consumatorului a produselor alimentare.
CAP. 2
Conditii generale de igiena a produselor alimentare
ART. 3
Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, distributia,
manipularea, comercializarea si punerea la dispozitia consumatorilor a produselor
alimentare trebuie sa se desfasoare în conditii igienice.
ART. 4
Unitatile din sectorul alimentar trebuie sa identifice activitatile care sunt
determinante pentru securitatea alimentara si trebuie sa garanteze ca procedurile
de securitate corespunzatoare sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite
pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiza a riscurilor si
punctelor critice de control, abreviat HACCP:
a) analiza riscurilor alimentare potentiale ale unei operatiuni din cadrul activitatii
unei unitati din sectorul alimentar;
b) identificarea punctelor din cadrul acestor operatiuni unde pot aparea riscuri
alimentare;
c) stabilirea punctelor identificate ca fiind critice pentru securitatea alimentelor,
denumite puncte critice;
d) identificarea si implementarea procedurilor de control efective si de monitorizare
în aceste puncte;
e) revizia periodica si ori de câte ori apare o modificare în sectorul
alimentar a analizei riscurilor alimentare, a punctelor critice si a procedurilor
de monitorizare.
ART. 5
Unitatile din sectorul alimentar trebuie sa respecte regulile de igiena prevazute
în prezentele norme.
ART. 6
(1) Autoritatile competente încurajeaza elaborarea unor ghiduri de buna
practica a igienei, care pot fi utilizate voluntar de unitatile din sectorul
alimentar drept ghid pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 si 5.
(2) Ghidurile prevazute la alin. (1) sunt elaborate de sectoarele din domeniul
alimentar si de reprezentantii altor parti interesate, cum ar fi autoritatile
în domeniu si asociatiile de consumatori, dupa consultarea grupurilor
ale caror interese risca sa fie atinse într-un mod sensibil, inclusiv
a autoritatilor competente.
(3) La elaborarea ghidurilor de buna practica a igienei trebuie sa fie luate
în considerare, dupa caz, principiile generale de igiena alimentara, codurile
recomandate si utilizate pe scara mondiala în domeniul igienei, principiile
generale de igiena alimentara din Codex alimentarius.
(4) Ghidurile de buna practica a igienei sunt avizate de institutii desemnate
de Ministerul Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei
si Padurilor.
ART. 7
(1) Autoritatile competente efectueaza controale pentru a se asigura de respectarea
prevederilor art. 3 si, acolo unde este cazul, a prevederilor art. 5.
(2) În cadrul controalelor efectuate de autoritatile competente trebuie
sa se tina seama de ghidurile pentru o buna practica a igienei, avizate de Ministerul
Sanatatii si Familiei si de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
în situatia în care acestea exista.
(3) Controalele prevazute la alin. (1) trebuie sa cuprinda o evaluare generala
a riscurilor potentiale în domeniul securitatii alimentelor, asociate
activitatilor respectivului sector alimentar, acordându-se o atentie deosebita
punctelor critice identificate de sectorul alimentar, pentru a se estima daca
se efectueaza în mod corespunzator operatiunile de monitorizare si verificare.
(4) Inspectia tuturor spatiilor alimentare trebuie sa fie efectuata cu o frecventa
corespunzatoare riscului asociat cu locul respectiv.
(5) Autoritatile competente trebuie sa se asigure ca asupra produselor alimentare
importate se efectueaza un control în conformitate cu reglementarile legale
în vigoare pentru respectarea prevederilor art. 3, 4 si 5 si ale normelor
microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.
(6) În cazul în care se constata ca nerespectarea prevederilor prezentelor
norme ar putea determina aparitia unor riscuri legate de securitatea sau salubritatea
alimentelor, autoritatile competente vor aplica masuri care se pot extinde pâna
la retragerea si/sau distrugerea produselor alimentare sau la închiderea
întregii unitati ori doar a unei parti din aceasta pe durata corespunzatoare
remedierii deficientelor constatate.
(7) În vederea determinarii riscurilor legate de securitatea produselor
alimentare sau de salubritatea acestora se tine seama de natura produselor alimentare,
de modul în care acestea sunt manipulate si ambalate, de conditiile în
care sunt depozitate si prezentate si de orice interventie la care sunt supuse
înainte de livrarea lor catre consumatori.
(8) Orice persoana fizica sau juridica supusa controlului efectuat de autoritatile
competente are, în conditiile legii, dreptul la contestarea masurilor
aplicate conform prevederilor legale în vigoare.
ART. 8
În cazul în care pe teritoriul unei tari terte apare o problema
de igiena care constituie un risc grav pentru sanatatea publica, sunt aplicate,
în functie de gravitatea situatiei, urmatoarele masuri imediate:
a) suspendarea importurilor provenite din toata tara sau dintr-o regiune a acesteia
si, dupa caz, din tara terta de tranzit;
b) stabilirea unor conditii speciale pentru produsele alimentare provenite din
tara implicata sau dintr-o regiune a acesteia;
c) initierea si aplicarea, în conditiile legii, a unor masuri temporare
de protectie privind produsele alimentare în cauza.
CAP. 3
Norme generale de igiena pentru spatiile alimentare
ART. 9
Expresia dupa caz este utilizata în aceste capitole în sensul garantarii
securitatii si salubritatii produselor alimentare.
ART. 10
Spatiile alimentare trebuie sa fie în permanenta curate si bine întretinute.
ART. 11
Spatiile alimentare trebuie sa fie proiectate, amplasate, construite si dimensionate
astfel încât sa îndeplineasca urmatoarele cerinte:
a) sa permita curatenia si, dupa caz, dezinfectia corecta si eficienta;
b) sa ofere protectie împotriva acumularii de deseuri, a contactului cu
produse toxice, a patrunderii impuritatilor în produsele alimentare si
a formarii condensului sau a igrasiei pe suprafete;
c) sa permita o buna practica a igienei produselor alimentare, inclusiv protectie
împotriva contaminarii încrucisate între operatiuni si în
timpul operatiunilor efectuate asupra produselor alimentare, echipamentelor,
materialelor, surselor de aer si apa sau a personalului, precum si împotriva
surselor externe de contaminare, ca, de exemplu, insectele si animalele daunatoare;
d) sa asigure, dupa caz, conditiile corespunzatoare de temperatura pentru prelucrarea
si depozitarea în conditii igienice a produselor alimentare.
ART. 12
(1) Spatiile alimentare trebuie sa dispuna de chiuvete destinate spalarii mâinilor
si de grupuri sanitare racordate la un sistem eficient de evacuare.
(2) Numarul si amplasarea chiuvetelor si grupurilor sanitare trebuie sa fie
corespunzatoare cifrei personalului si amplasarii locurilor de munca.
(3) Chiuvetele pentru spalarea mâinilor trebuie sa fie separate de bazinele
pentru spalarea produselor alimentare.
(4) Chiuvetele trebuie sa dispuna de alimentare cu apa curenta, calda si rece
si de mijloace pentru spalarea si uscarea igienica a mâinilor.
(5) Grupurile sanitare nu trebuie sa aiba iesire directa în încaperile
în care se manipuleaza produse alimentare.
ART. 13
(1) Ventilarea naturala sau mecanica a spatiilor alimentare trebuie sa fie asigurata
prin mijloace suficiente si eficiente, evitându-se patrunderea fluxului
de aer dintr-un spatiu contaminat într-un spatiu curat.
(2) Sistemele de ventilatie trebuie sa fie astfel proiectate încât
sa permita cu usurinta accesul la filtrele sau la piesele care necesita curatare
sau înlocuire.
(3) În toate anexele sociale ale spatiilor alimentare se va asigura ventilatia
naturala sau artificiala, suficienta si eficienta.
ART. 14
Spatiile alimentare trebuie sa fie dotate cu sisteme de iluminare naturala si/sau
artificiala suficienta.
ART. 15
Instalatiile de evacuare a apelor uzate trebuie sa fie proiectate si construite
în asa fel încât sa se evite riscul contaminarii produselor
alimentare.
ART. 16
Pentru personalul care îsi desfasoara activitatea în spatiile alimentare
trebuie sa fie asigurate vestiare amplasate în afara spatiilor de productie
sau de prelucrare a alimentelor.
CAP. 4
Norme specifice de igiena pentru spatiile în care se prepara, se trateaza
sau se prelucreaza produsele alimentare
ART. 17
(1) Suprafata pavimentului trebuie sa fie întretinuta în conditii
igienice si trebuie sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat.
(2) Dupa caz, se va asigura si o evacuare de suprafata adecvata spre sistemele
de colectare si evacuare a apelor uzate.
(3) Cerintele prevazute la alin. (1) se realizeaza prin utilizarea pentru suprafata
respectiva a unor materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice si lavabile,
cu exceptia situatiilor în care unitatile din sectorul alimentar pot convinge
autoritatile competente ca pot fi utilizate si alte materiale.
ART. 18
(1) Suprafata peretilor trebuie sa fie întretinuta în conditii igienice
si sa fie usor de curatat si, dupa caz, de dezinfectat.
(2) Suprafata prevazuta la alin. (1) trebuie sa fie neteda si sa aiba înaltimea
potrivita pentru a permite cu usurinta realizarea operatiunilor prevazute la
acelasi alineat.
(3) Cerintele prevazute la alin. (1) si (2) se vor realiza prin utilizarea unor
materiale impermeabile, nonabsorbante, netoxice si lavabile, cu exceptia situatiilor
în care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente
ca pot fi utilizate si alte materiale.
ART. 19
Tavanele, tavanele false si alte echipamente suspendate trebuie sa fie proiectate,
construite si finisate astfel încât sa se previna acumularea murdariei
si sa se reduca fenomenul de condens, formarea igrasiei si acumularea prafului.
ART. 20
(1) Ferestrele si celelalte spatii de aerisire trebuie sa fie construite astfel
încât sa se evite acumularea murdariei.
(2) Ferestrele si spatiile de aerisire care se deschid spre spatiile exterioare
trebuie sa fie echipate, dupa caz, cu plase de protectie împotriva insectelor,
usor de îndepartat pentru efectuarea curateniei.
(3) În situatiile în care ferestrele deschise pot conduce la contaminarea
produselor alimentare, în timpul activitatii ele vor fi închise
si fixate.
ART. 21
(1) Usile trebuie sa fie usor de curatat si, dupa caz, usor de dezinfectat.
(2) Cerinta prevazuta la alin. (1) se va realiza prin utilizarea de suprafete
netede, fabricate din materiale nonabsorbante, cu exceptia situatiilor în
care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente ca
pot fi utilizate si alte materiale.
ART. 22
(1) Suprafetele, inclusiv suprafetele echipamentelor, care intra în contact
cu produsele alimentare trebuie sa fie bine întretinute si usor de curatat
si, dupa caz, usor de dezinfectat.
(2) Cerintele prevazute la alin. (1) se vor realiza prin utilizarea de materiale
netede, netoxice si lavabile, cu exceptia situatiilor în care unitatile
din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente ca pot fi utilizate
si alte materiale.
ART. 23
(1) Pentru curatarea si dezinfectia instrumentelor si echipamentelor de lucru
spatiile în care se prepara, se trateaza si se prelucreaza produse alimentare
trebuie sa fie dotate, dupa caz, cu sisteme si instalatii fabricate din materiale
rezistente la coroziune si usor de curatat.
(2) Pentru realizarea operatiunilor prevazute la alin. (1) spatiile respective
vor dispune de alimentare curenta cu apa potabila, calda si rece.
ART. 24
(1) Dupa caz, trebuie sa se stabileasca conditii corespunzatoare pentru spalarea
alimentelor.
(2) Chiuvetele, bazinele si orice alte instalatii pentru spalarea alimentelor
trebuie sa fie racordate la alimentarea curenta cu apa potabila, calda si rece,
si mentinute permanent în stare de curatenie.
CAP. 5
Norme specifice de igiena pentru spatiile mobile si/sau provizorii, corturi,
tarabe, rulote, piete agroalimentare, spatii cu destinatie initiala de locuinta
particulara, spatii utilizate ocazional pentru alimentatie publica si distribuitoarele
automate
ART. 25
Spatiile prevazute în prezentul capitol si distribuitoarele automate trebuie
sa fie proiectate, amplasate, construite si mentinute în stare de curatenie
si în buna stare de functionare, astfel încât sa se evite
riscul contaminarii produselor alimentare si patrunderea insectelor si animalelor
daunatoare.
ART. 26
Pentru spatiile alimentare prevazute în prezentul capitol se vor asigura,
dupa caz, urmatoarele dotari:
a) instalatii corespunzatoare pentru spalarea si uscarea igienica a mâinilor,
grupuri sanitare, bai si vestiare;
b) instalatii si materiale necesare pentru curatarea si, dupa caz, dezinfectia
ustensilelor si a echipamentelor de lucru, precum si pentru curatarea alimentelor;
c) sursa de apa potabila, calda si rece, în cantitate suficienta;
d) amenajari si/sau spatii adecvate pentru depozitarea igienica si evacuarea
substantelor periculoase si/sau necomestibile, precum si a deseurilor lichide
si solide;
e) instalatii si/sau dispozitive corespunzatoare pentru mentinerea si monitorizarea
temperaturii produselor alimentare.
ART. 27
(1) Suprafetele de contact cu alimentele vor fi realizate din materiale netede,
netoxice si lavabile, cu exceptia situatiilor în care unitatile din sectorul
alimentar pot convinge autoritatile competente ca pot fi utilizate si alte materiale.
(2) Suprafetele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie bine întretinute
si sa permita cu usurinta curatarea si, dupa caz, dezinfectia.
(3) Alimentele trebuie sa fie astfel asezate încât sa se evite riscul
contaminarii.
ART. 28
(1) Pietele agroalimentare sunt destinate numai comercializarii produselor agroalimentare
si de uz gospodaresc.
(2) Administratia pietelor trebuie sa permita activitatea comerciala libera
a producatorilor numai în limita posibilitatilor de asigurare a spatiului
de vânzare.
ART. 29
Pietele agroalimentare din localitatile care dispun de retele publice de apa
si canalizare trebuie sa fie prevazute cu:
a) platou impermeabilizat, dotat cu fântâni arteziene, hidranti
si guri de canalizare;
b) W.C. public cu compartimente separate pentru femei si barbati;
c) boxa cu paviment si cu pereti din ciment sclivisit, racordata la reteaua
de apa si canalizare, pentru pastrarea recipientelor în care se colecteaza
deseuri solide;
d) bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si fructelor;
e) chioscuri, baraci sau pavilioane compartimentate;
f) vitrine, mese fixe, grupate pe categorii de alimente, prevazute cu acoperisuri;
g) gratare sau suprafete din lemn, cu o înaltime de 10 - 15 cm de la sol,
pentru depozitarea alimentelor, nefiind permisa asezarea acestora direct pe
sol sau pe platou, chiar daca sunt ambalate;
h) loc de stationare a vehiculelor pentru aprovizionarea cu alimente, impermeabilizat,
amplasat la cel putin 20 m distanta de ultimul loc de desfacere a alimentelor
si supus aceluiasi regim de întretinere si curatenie ca si restul pietei.
ART. 30
Alimentarea cu apa si eliminarea reziduurilor lichide din pietele agroalimentare
aflate în localitatile fara retele publice de apa potabila si fara canalizare
trebuie sa fie efectuate în conformitate cu prescriptiile autoritatilor
locale de sanatate publica.
ART. 31
(1) Chioscurile si rulotele de desfacere a alimentelor din pietele agroalimentare
trebuie sa fie dotate cu chiuvete, sifoane de scurgere, recipiente pentru colectarea
deseurilor solide, dulapuri sau vestiare pentru îmbracamintea de protectie
sanitara a alimentelor si pentru cea individuala, precum si cu materialul necesar
pentru întretinerea curateniei.
(2) Unitatile în care se comercializeaza produse alimentare de origine
animala usor perisabile trebuie sa fie dotate cu utilaje frigorifice.
ART. 32
(1) Mesele de prezentare si de comercializare a produselor agroalimentare din
pietele agroalimentare trebuie sa fie fabricate din beton sclivisit, mozaic
sau alte materiale care permit igienizarea corecta.
(2) Mesele amplasate în exteriorul cladirilor trebuie sa aiba acoperisuri
care sa depaseasca marginile meselor astfel încât sa se asigure
evitarea riscului contaminarii produselor alimentare.
ART. 33
În pietele agroalimentare trebuie sa fie amenajate dormitoare speciale,
fiind interzis oricarei persoane particulare sau oricarui angajat al pietei
sa locuiasca ori sa doarma în încaperile ori pe mesele din piata,
care sunt folosite pentru comercializarea produselor agroalimentare.
ART. 34
(1) Vânzatorii si producatorii din pietele agroalimentare trebuie sa asigure
întretinerea curateniei, evitându-se împrastierea deseurilor,
a furajelor pentru animale si raspândirea de ape uzate.
(2) Deseurile rezultate din activitatea comerciala trebuie sa fie colectate
în recipiente cu capac, care sa fie evacuate de catre angajatii administratiei
pietei, pe masura umplerii lor, în spatiile de colectare a gunoiului pietei.
(3) Administratia pietelor trebuie sa asigure îndepartarea deseurilor
solide din zona pietei cel putin o data la 24 de ore si sa asigure totodata
functionarea în bune conditii a instalatiilor de apa curenta si de canalizare,
combaterea si distrugerea insectelor si a rozatoarelor.
ART. 35
Locul de comercializare a carnii crude si a produselor de macelarie din pietele
agroalimentare trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba paviment impermeabilizat, usor lavabil, prevazut cu sifoane de pardoseala;
b) sa aiba pereti impermeabilizati pâna la înaltimea de 1,80 m;
c) sa aiba racord la apa rece curenta si la apa calda curenta;
d) sa aiba racord la canalizare;
e) sa aiba dotare cu camere sau dulapuri frigorifice;
f) sa aiba dotare cu butuci pentru transare, spalati si dezinfectati dupa încetarea
vânzarii;
g) sa fie asigurat de catre administratia pietelor echipamentul de protectie
pentru producatori;
h) sa asigure prezentarea de catre producatori a dovezii controlului sanitar-veterinar
pentru toate produsele, incluzând carne cruda si produse de macelarie,
înainte de comercializare.
ART. 36
Locul de comercializare a pestelui proaspat din pietele agroalimentare trebuie
sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa aiba amenajat un spatiu separat cu paviment din material impermeabil si
usor lavabil, prevazut cu sifon de pardoseala;
b) sa aiba pereti impermeabilizati pâna la înaltimea de 1,80 m;
c) sa aiba racord la apa rece curenta si la apa calda curenta;
d) sa aiba racord la canalizare;
e) sa asigure pastrarea pestelui în vase din material usor lavabil, inox,
material plastic alimentar, acoperit cu bucati de gheata;
f) sa asigure prezentarea pentru controlul autoritatilor sanitar-veterinare
din piete a pestelui adus spre comercializare;
g) sa fie asigurat de catre administratia pietelor echipamentul de protectie
pentru vânzatori.
ART. 37
Locul de desfacere a laptelui si a derivatelor din lapte din pietele agroalimentare
trebuie sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) comercializarea laptelui si a produselor lactate sa fie facuta în locuri
speciale, pe mese acoperite cu material impermeabil, usor lavabil, si prevazute
cu vitrine;
b) ambalajele produselor lactate sa fie acoperite cu tifon curat, hârtie
alba, capac din metal;
c) sa se asigure prezenta asupra producatorilor a dovezii efectuarii controlului
sanitar-veterinar si a carnetului de sanatate întocmit în conformitate
cu reglementarile Ministerului Sanatatii si Familiei, înainte de comercializare.
ART. 38
Comercializarea legumelor si fructelor în vrac, în pietele agroalimentare,
trebuie sa se faca în spatii separate, curate, în lazi sau în
navete.
ART. 39
(1) Comercializarea animalelor si a pasarilor vii în pietele agroalimentare
trebuie sa se faca numai în zone special amenajate din teritoriul pietei,
separate de locul de desfacere a celorlalte produse alimentare.
(2) Zonele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie amenajate si dotate astfel:
a) solul sa fie impermeabilizat si prevazut cu gura de captare a apelor de spalare;
b) sa fie asigurata o sursa de apa rece;
c) sa existe pubele pentru colectarea deseurilor si a dejectiilor.
ART. 40
Patrunderea vehiculelor cu tractiune animala în zona de comercializare
a pasarilor si animalelor vii din pietele agroalimentare este permisa cu conditia
sa li se asigure o zona impermeabilizata, cu posibilitati de spalare, la o distanta
de cel putin 20 m de locuinte sau de alte locuri de vânzare.
CAP. 6
Norme specifice de igiena pentru transportul produselor alimentare
ART. 41
(1) Recipientele din vehiculele si/sau containerele utilizate pentru transportul
alimentelor trebuie sa fie mentinute curate si în buna stare, în
scopul evitarii contaminarii alimentelor.
(2) Pentru eliminarea oricarei posibilitati de contaminare a alimentelor recipientele
prevazute la alin. (1) vor fi, dupa caz, proiectate si construite astfel încât
sa permita curatarea si/sau dezinfectia corecta si eficienta si vor fi utilizate
numai pentru transportul alimentelor.
(3) Alimentele în vrac sub forma solida, granulara sau pudra trebuie sa
fie transportate în recipiente si/sau containere/rezervoare speciale,
marcate vizibil si lizibil în limba româna sau în una ori
mai multe limbi comunitare, pentru a se arata ca sunt utilizate pentru transportul
produselor alimentare, sau pot fi marcate cu mentiunea "doar pentru alimente".
(4) În cazul în care recipientele din vehicule sunt utilizate si
pentru transportul altor produse sau pentru transportul mai multor alimente
în acelasi timp trebuie sa fie efectuata o separare eficienta a produselor
în vederea evitarii riscului contaminarii.
(5) În cazul în care recipientele din vehicule si/sau containere
au fost utilizate pentru transportul unor alimente diferite, acestea trebuie
sa fie riguros igienizate între doua transporturi.
(6) Produsele alimentare din recipiente si/sau containere trebuie sa fie astfel
asezate si protejate încât sa se evite riscul contaminarii.
(7) Recipientele din vehicule si/sau containerele utilizate la transportul produselor
alimentare trebuie sa fie dotate, dupa caz, cu instalatiile necesare mentinerii
acestora la temperaturile recomandate si înscrise pe eticheta sau/si pe
documentele de însotire a produselor alimentare, precum si cu sisteme
de monitorizare a temperaturii.
(8) Temperatura alimentelor congelate trebuie sa fie stabila si va fi mentinuta
în timpul transportului în toate punctele în care se afla
produsul la valoarea de -18 grade C sau mai mica, cu posibile variatii ascendente
de scurta durata de maximum 3 grade C.
(9) Produsele alimentare care sunt refrigerate trebuie sa fie transportate cu
vehicule capabile sa mentina alimentele la o temperatura situata între
0 grade C si +4 grade C. Temperatura interioara a vehiculelor, monitorizata
în tot timpul transportului, trebuie sa fie situata între 0 grade
C si +8 grade C, în conformitate cu documentele de însotire corespunzatoare
si în conditiile dispozitiilor legale.
CAP. 7
Norme specifice de igiena pentru articolele, instalatiile si echipamentele care
vin în contact cu alimentele
ART. 42
Articolele, instalatiile si echipamentele care vin în contact cu alimentele
trebuie sa fie mentinute curate si sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa fie construite si sa aiba în componenta lor materiale care sa permita
mentinerea în stare de functionare, în ordine si în buna stare,
astfel încât sa se minimalizeze riscul contaminarii alimentelor;
b) sa fie astfel construite si din astfel de materiale încât sa
poata fi pastrate curate în întregime si, dupa caz, dezinfectate,
în masura scopurilor predestinate;
c) sa fie instalate astfel încât sa permita curatarea corespunzatoare
a spatiilor din vecinatate.
CAP. 8
Norme specifice de igiena privind deseurile alimentare
ART. 43
(1) În spatiile alimentare nu este permisa acumularea deseurilor alimentare
si a altor deseuri, cu exceptia celor care nu pot fi evitate pentru functionarea
unitatii.
(2) Deseurile alimentare si alte deseuri trebuie sa fie colectate si depozitate
temporar în containere închise ermetic, cu exceptia situatiilor
în care unitatile din sectorul alimentar pot convinge autoritatile competente
ca pot fi utilizate si alte tipuri de containere.
(3) Containerele prevazute la alin. (2) trebuie sa fie mentinute în buna
stare de functionare si sa permita cu usurinta igienizarea si dezinfectia.
(4) Spatiile pentru colectarea si depozitarea temporara a deseurilor trebuie
sa fie proiectate si administrate astfel încât sa poata fi mentinute
curate si sa fie protejate împotriva insectelor si animalelor daunatoare,
precum si împotriva contaminarii alimentelor, apei potabile, echipamentelor
si spatiilor alimentare.
CAP. 9
Norme specifice de igiena privind alimentarea cu apa în sectorul alimentar
ART. 44
(1) În unitatile din sectorul alimentar trebuie sa se asigure o sursa
de apa potabila în cantitate suficienta si conform prevederilor legislatiei
în vigoare privind calitatea apei.
(2) Apa potabila provenita din sursa prevazuta la alin. (1) va fi utilizata
ori de câte ori va fi necesar, în scopul evitarii contaminarii alimentelor.
(3) Apa potabila poate fi transformata, în functie de necesitati, în
gheata si utilizata ori de câte ori este nevoie pentru a se asigura necontaminarea
alimentelor.
(4) Gheata trebuie sa fie fabricata, manipulata si depozitata în conditii
care sa îi asigure protectia fata de sursele de contaminare.
(5) Aburul care intra în contact direct cu alimentele nu trebuie sa contina
substante care reprezinta un pericol pentru sanatate sau care pot contamina
produsele alimentare.
ART. 45
Apa nepotabila utilizata pentru producerea aburului, refrigerare si controlul
incendiilor, precum si în alte scopuri nealimentare trebuie dirijata prin
sisteme separate, usor identificabile si prin care sa fie evitata patrunderea
în circuitul de apa potabila.
CAP. 10
Norme specifice privind igiena individuala a personalului unitatilor din sectorul
alimentar
ART. 46
(1) Toate persoanele care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente trebuie sa efectueze în mod obligatoriu controlul medical, la
angajare si periodic, stabilit prin reglementarile Ministerului Sanatatii si
Familiei.
(2) Persoanele care prezinta o boala sau suspiciunea unei boli ce poate fi transmisa
prin alimente, care sunt purtatoare de agenti patogeni sau care prezinta plagi
infectate, infectii cutanate, eczeme sau boala diareica acuta nu vor fi autorizate
pentru activitate în spatii în care se manipuleaza alimente, datorita
riscului ridicat de contaminare directa sau indirecta a produselor alimentare.
(3) Toate persoanele care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente trebuie sa se prezinte la medicul de familie sau la medicul care asigura
asistenta medicala a unitatii în care lucreaza, pentru orice afectiune
digestiva sau cutanata.
(4) Conducatorii unitatilor din sectorul alimentar trebuie sa asigure prezentarea
persoanelor care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente la controlul medical periodic si trebuie sa organizeze zilnic, la începerea
programului, controlul starii de sanatate si de igiena personala.
(5) Toate persoanele care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente, inclusiv studentii si elevii care efectueaza orele de practica, trebuie
sa utilizeze, în functie de specificul locului de munca, echipament de
protectie sanitara a alimentelor, care sa îndeplineasca urmatoarele conditii:
a) sa acopere îmbracamintea si parul capului;
b) sa fie confectionat din material alb sau de culoare deschisa;
c) sa fie impermeabil în partile care vin în contact cu umezeala.
(6) Toate persoanele care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente trebuie sa aiba unghiile taiate, sa nu poarte bijuterii pe degete,
exclusiv verigheta, sa aiba parul strâns sub boneta, sa îsi spele
mâinile cu apa si sapun înainte de începerea programului si
ori de câte ori este nevoie si sa respecte un nivel ridicat de igiena
personala.
(7) Toate persoanele care lucreaza într-un spatiu în care se manipuleaza
alimente sunt obligate sa îsi însuseasca notiuni de igiena individuala
si a locului de munca.
(8) În unitatile din sectorul alimentar trebuie sa se asigure supravegherea
si instruirea si/sau perfectionarea în materie de igiena a persoanelor
care manipuleaza alimentele, în functie de activitatea pe care acestea
o desfasoara.
CAP. 11
Norme specifice de igiena aplicabile produselor alimentare
ART. 47
(1) Unitatile din sectorul alimentar nu trebuie sa accepte materii prime sau
ingrediente care sunt contaminate sau suspecte de contaminare cu microorganisme
patogene, paraziti si oua de paraziti, substante toxice sau substante straine
descompuse, produse care, chiar dupa sortarea normala si/sau dupa preparare
ori prelucrare în conditii igienice în sectorul alimentar, ramân
improprii pentru consumul uman.
(2) Conditiile de pastrare a materiilor prime si a ingredientelor depozitate
în spatiile alimentare trebuie sa fie astfel create încât
sa previna alterarea, sa protejeze aceste produse împotriva contaminarii
si sa asigure pastrarea si comercializarea lor în conditiile de temperatura
recomandate si înscrise pe eticheta sau pe documentele de însotire
a produsului.
(3) Toate produsele alimentare manipulate, depozitate, ambalate, expuse si transportate
trebuie sa fie protejate împotriva oricarei forme de contaminare susceptibila
de a le face improprii pentru consumul uman si periculoase pentru sanatatea
umana sau împotriva contaminarilor care conduc la imposibilitatea consumarii
alimentelor aflate în acea stare.
(4) În mod special, produsele alimentare trebuie sa fie astfel amplasate
si/sau protejate încât sa reduca la minimum orice risc de contaminare,
impunându-se totodata procedurile necesare pentru asigurarea combaterii
daunatorilor.
(5) Materiile prime, ingredientele, produsele semifabricate si finite care pot
favoriza dezvoltarea microorganismelor patogene sau formarea toxinelor vor fi
pastrate la temperaturi adecvate astfel încât sa se evite riscul
îmbolnavirilor.
(6) În ceea ce priveste securitatea alimentara se permite ca pe anumite
perioade limitate sa fie anulat controlul temperaturii, si anume atunci când
se desfasoara activitatile practice de manipulare din timpul prepararii, transportului,
depozitarii, expunerii si servirii alimentelor.
(7) În cazul în care produsele alimentare urmeaza sa fie pastrate
sau servite la temperaturi scazute, acestea trebuie sa fie racite cât
mai repede posibil, la o temperatura care nu prezinta nici un risc pentru sanatate,
dupa ultimul tratament termic sau, în lipsa tratamentului termic, dupa
faza finala de preparare.
ART. 48
Substantele periculoase si/sau necomestibile, inclusiv produsele alimentare
pentru animale, trebuie sa fie etichetate în conformitate cu reglementarile
legale în vigoare si sa fie depozitate separat în containere separate
si sigure.
CAP. 12
Norme specifice de igiena privind transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor
lichide în vrac
ART. 49
(1) Transportul maritim al uleiurilor sau grasimilor lichide în vrac care
trebuie sa fie supuse prelucrarii si care sunt destinate consumului uman sau
pot fi utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care
nu sunt destinate în exclusivitate transportului produselor alimentare,
în urmatoarele conditii:
a) în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta într-un
rezervor de otel inoxidabil sau într-un rezervor captusit cu rasini epoxidice
ori cu un echivalent tehnic al acestora, încarcatura imediat anterioara
transportata în acel rezervor trebuie sa fie un produs alimentar care
sa faca parte din lista de încarcaturi anterioare acceptate, dupa cum
urmeaza:
________________________________________________________________________________
Substanta Nr. C.A.S.
________________________________________________________________________________
Acid acetic 64-19-7
Acetona-acetona; 2-propanona 67-64-1
Uleiuri acide si acizi grasi distilati - din uleiuri
si grasimi vegetale si/sau amestecuri ale acestora si 1336-21-6
din grasimi si uleiuri animale si marine
Hidroxid de amoniu - (hidrat de amoniu; solutie de
amoniac; amoniac apos)
Uleiuri si grasimi animale, marine si vegetale (cu
exceptia anacardului si a uleiului de tal brut)
Ceara de albine 8012-89-3
Alcool benzilic (doar NF si reactivi) 100-51-6
Acetat de butil (n-; sec-; tert-;) 123-86-4
105-46-4
540-88-5
Solutie de clorura de calciu 10043-52-4
Lignosulfonat de calciu
Ceara de candelilla 8006-44-8
Ceara de Carnauba (Ceara de Brazilia) 8015-86-9
Ciclohexan - (hexametilena; hexanaftena;
hexahidrobenzen) 110-82-7
Ciclohexanol (hexahidrofenol) 108-93-0
Ulei de soia epoxidat (cu un continut de minimum 7% 8013-07-8
de oxigen oxiran)
Etanol (alcool etilic) 64-17-5
Acetat de etil - (eter acetic, ester acetic, nafta de
otet) 141-78-6
2-Etil hexanol - (2-etilhexil alcool) 104-76-7
Acizi grasi:
Acid butiric - (n acid butiric normal; acid butanoic; 107-92-6
acid etil acetic; acid propil-formic)
Acid valeric (acid n-pentanoic; acid valerianic) 109-52-4
Acid caproic (acid n-hexanoic) 142-62-1
Acid heptoic (acid n-heptanoic) 11-14-8
Acid caprilic - (acid n-octanoic) 124-07-2
Acid pelargonic (acid n-nonanoic) 112-05-0
Acid capric (acid n-decanoic) 334-48-5
Acid lauric (acid n-dodecanoic) 143-07-7
Acid lauroleic (acid dodecanoic) 4998-71-4
Acid miristic (acid n-tetradecanoic) 544-63-8
Acid miristotelic (acid n-tetradecenoic) 544-64-9
Acid palmitic (acid n-hexadecanoic) 57-10-3
Acid palmitotelic (acid cis-9-hexadecenoic) 373-49-9
Acid stearic (acid n-octadecanoic) 57-11-4
Acid ricinoleic (acid cis-12-hidroxi octadec-9 enoic;
acid din ulei de ricin) 141-22-0
Acid oleic - (acid n-octadecenoic) 112-80-1
Acid linoleic (9, 12-acid octadecadienoic) 60-33-3
Acid linoleic (9, 12, 15-acid octadecatrienoic) 463-40-1
Acid arahidic (acid eicosanoic) 506-30-9
Acid behenic (acid docosanoic) 112-85-6
Acid erucic (acid cis 13-docosenoic) 112-86-7
Alcooli grasi - alcooli naturali
Alcool butilic - (1- butanol; alcool butiric) 71-36-3
Alcool caproil - (l-hexanol; hexil alcool) 111-27-3
Alcool enantil - (l-heptanol; heptil alcool) 110-70-6
Alcool capril - (l-n-octanol) 111-87-5
Nonil alcool - (l-nonanol; alcool pelargonic; octil
carbinol) 143-08-8
Decil alcool - (l-decanol) 112-30-1
Alcool lauril - (n-dodecanol; dodecil alcool) 112-53-8
Tridecil alcool - (1-tridecanol) 27458-92-0
Miristil alcool - (tetradecanol; tetradecanol) 112-72-1
Alcool cetilic - (alcool C-16 1-hexadecanol; alcool
cetilic;
Alcool palmitil: alcool n-primar hexadecil) 36653-82-4
Alcool stearic - (1-octadecanol) 112-92-5
Alcool oleic - (octadecenol) 143-28-2
Alcool lauril miristilic - (amestec C12-C14)
Alcool cetil-stearic - (amestec C16-C18)
Esterii acizilor grasi - orice ester obtinut prin
combinarea oricaruia dintre acizii grasi listati cu
oricare dintre alcoolii grasi listati mai sus
(Exemple: miristat butil, palmitat oleic si stearatul
cetilic)
Acid gras - esteri metilici
Laurat metilic (dodecanoat metilic) 111-82-0
Palmitat metilic - (hexadecanoat metilic) 112-39-0
Stearat metilic - (octadecanoat metilic) 112-61-8
Oleat metilic - (octadecenoat metilic) 112-62-9
Acid formic - (acid metanoic; acid carboxilic
hidrogenat) 64-18-6
Glicerina - (glicerina; glicerin) 56-81-5
Glicoli
Butanediol - (1,3-butilen-glicol; 1,3-butanediol;
1,4-butilen-glicol; 107-88-0
1,4-butanediol; 2,3-butilen glicol; 2,3-butanediol; 110-63-4
butile-glicol) 513-85-9
Polipropilen-glicol - (greutatea moleculara mai mare
de 400) 25322-69-4
Propilen glicol - (1,2 propilen glicol;
1,2-propanediol; 57-55-6
1,2-dihidroxipropan; monopropilen glicol (MPG); metil
glicol)
1,3-propilen glicol - (trimetilen glicol;
1,3 propanediol) 504-63-2
n-heptan- 142-82-5
n-hexan (tehnic) 110-54-3
64742-49-0
Izo-butanol - (2-metil-1-propanol;) 78-83-1
Acetat izo-butilic 110-19-0
Izo-decanol (alcool izodecilic) 25339-17-7
Izo-nonal (alcool izononilic) 27458-94-2
Izo-octanol (alcool izooctilic) 26952-21-6
Izo-propanol - (alcool izopropilic; IPA) 67-63-0
Limonene-(dipenten) 138-86-3
Solutie de clorura de magneziu 7786-30-3
Metanol- (alcool metilic) 67-56-1
Cetona metil-etilica - (2-butanon) 78-93-3
Cetona metilizobutilica - (4-metil-2-pentanon) 108-10-1
Eter metil tertiar butilic (MTBE) 1634-04-4
Micro silica 7631-86-9
Melasa 57-50-1
Ceara montana 8002-53-7
Nonan 111-84-2
Parafina (sorturi comestibile)
Pentan- 109-66-0
Acid fosforic - (acid orto fosforic) 7664-38-2
Apa potabila este acceptata ca încarcatura anterioara
doar daca încarcatura imediat anterioara apei se afla
în aceasta lista
Hidroxid de potasiu (carbonat de potasiu caustic) 1310-58-3
Acetat n-propilic 109-60-4
Hidroxid de sodiu (soda caustica, lesii) 1310-73-2
Sorbitol (d-sorbitol; alcool hexahidric; d-Sorte) 50-70-4
Acid ifuric 7664-93-9
Solutie de nitrat de amoniu ureic - (UAN)
Drojdie de vin (Vinasses, vinaccia, argol, vini,
argil arcilla, weinstein, tartrat acid de potasiu
brut, biturat de potasiu brut) 868-14-4
________________________________________________________________________________
b) în cazul în care uleiul sau grasimea se transporta în
rezervoare fabricate din alte materiale decât cele mentionate la lit.
a), se stabileste ca trei încarcaturi anterioare transportate în
rezervoarele respective sa fie reprezentate de produse alimentare sau de produse
care fac parte din lista de încarcaturi anterioare acceptate, prevazute
la lit. a).
(2) Transportul maritim al uleiurilor si grasimilor lichide în vrac, care
nu sunt supuse prelucrarii si care sunt destinate consumului uman sau pot fi
utilizate în acest scop, este autorizat în rezervoare care nu sunt
destinate în exclusivitate transportului alimentelor, în urmatoarele
conditii:
a) rezervoarele trebuie sa fie fabricate din otel inoxidabil sau trebuie sa
fie captusite cu rasini epoxidice ori cu un echivalent tehnic al acestora;
b) trei încarcaturi anterioare transportate în acele rezervoare
trebuie sa fie constituite din produse alimentare.
(3) Capitanul navei maritime care transporta în rezervoare uleiuri si
grasimi lichide în vrac, destinate consumului uman sau care pot fi utilizate
în acest scop, pastreaza documentele pentru cele trei încarcaturi
anterioare efectuate în rezervoarele respective si pentru dovedirea eficientei
operatiunilor de curatare efectuate între aceste încarcaturi.
(4) În situatia transbordarii încarcaturii, capitanul vasului primitor
pastreaza, în afara de documentele prevazute la alin. (3), si documentele
care atesta ca transportul uleiurilor si grasimilor lichide în vrac a
respectat în timpul transportului anterior prevederile alin. (1) si (2),
precum si documentele care atesta eficienta operatiunilor de curatare efectuate
pe celalalt vas între încarcaturi.
(5) La cerere, capitanul vasului prezinta autoritatilor competente documentele
prevazute la alin. (3) si (4).
CAP. 13
Norme specifice de igiena privind transportul maritim al zaharului brut în
vrac
ART. 50
(1) Transportul maritim al zaharului brut în vrac, ce va fi utilizat ca
aliment sau ca ingredient alimentar numai dupa rafinare completa si eficienta,
este permis în recipiente si/sau containere/rezervoare care nu sunt folosite
în exclusivitate la transportul alimentelor.
(2) Recipientele si/sau containerele prevazute la alin. (1) trebuie sa îndeplineasca
urmatoarele conditii:
a) înainte de încarcarea zaharului brut recipientele si/sau containerele/rezervoarele
trebuie sa fie foarte bine curatate pentru înlaturarea reziduurilor ramase
de la transportul anterior sau a altor depuneri si trebuie sa fie inspectate
pentru verificarea eficientei înlaturarii acestor reziduuri;
b) nu este permisa încarcarea zaharului brut în recipiente si/sau
rezervoare/containere în situatia în care încarcatura anterioara
a fost un produs lichid în vrac.
ART. 51
(1) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca fiind responsabil cu transportul
maritim al zaharului brut trebuie sa tina evidenta documentelor care descriu
cu precizie si detaliat transportul efectuat anterior în recipientele
si/sau containerele/rezervoarele în cauza, precum si tipul si eficienta
operatiunilor prealabile de curatare.
(2) Documentele prevazute la alin. (1) trebuie sa însoteasca marfa în
toate etapele de transport catre rafinarie, iar copiile acestora sunt retinute
la rafinarie.
(3) Documentele prevazute la alin. (1) trebuie sa fie marcate vizibil si clar,
în limba româna si eventual într-o limba a unui stat membru
al Comunitatii Europene, cu urmatoarea inscriptie: "Acest produs trebuie
rafinat înainte de a fi utilizat pentru consumul uman".
(4) Agentul desemnat de sectorul alimentar ca responsabil pentru transportul
zaharului brut si/sau pentru procesul de rafinare va prezenta, la cererea autoritatilor
competente, documentele prevazute la alin. (1).
(5) Zaharul brut care a fost transportat pe cale maritima în recipiente
si/sau containere/rezervoare care nu sunt destinate în exclusivitate transportului
alimentar este supus unui proces de rafinare complet si eficient înainte
de a fi considerat corespunzator pentru utilizare ca aliment sau ingredient
alimentar.
(6) Agentii desemnati de sectorul alimentar ca responsabili cu transportul si
cu procesul de rafinare trebuie sa acorde o deosebita importanta operatiunilor
de curatare efectuate înainte de încarcarea zaharului brut, acestea
având rol determinant în mentinerea securitatii si salubritatii
zaharului rafinat, în conformitate cu dispozitiile alin. (3) si (4).
CAP. 14
Dispozitii finale
ART. 52
Controlul respectarii prezentelor norme se exercita de catre autoritatile competente
abilitate prin lege pentru controlul oficial al produselor alimentare.
ART. 53
Nerespectarea prezentelor norme constituie contraventii si sunt sanctionate
de catre reprezentantii autoritatilor competente, conform legii.
ART. 54
În scopul evitarii oricaror riscuri pentru sanatatea populatiei, autoritatile
competente prevazute la art. 52 pot solicita sectorului alimentar amenajari,
proceduri sau dotari suplimentare.
ART. 55
(1) În scopul prevenirii bolilor prin nerespectarea normelor de igiena,
autoritatile competente vor recolta periodic din unitatile care produc, prepara,
servesc, depoziteaza, transporta si comercializeaza alimente teste de salubritate
de pe suprafetele de lucru, utilaje, ustensile, ambalaje, de pe mâini
si de pe echipamentul de lucru al personalului care manipuleaza alimente si
din aerul din încaperile de lucru.
(2) Testele de salubritate prevazute la alin. (1) se recolteaza si în
caz de suspiciune de contaminare a produselor alimentare, dar mai ales în
cazul toxiinfectiilor alimentare.
(3) Rezultatele testelor de salubritate trebuie sa se încadreze în
normele microbiologice emise de Ministerul Sanatatii si Familiei.
---------------