Pagina in constructie

Parlamentul României
Lege nr. 74

din 6 iulie 1995

privind exercitarea profesiunii de medic, înfiintarea, organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din România

Republicat în Monitorul Oficial al României nr. 650 din 12 decembrie 2000

Art. 9. - (1) Medicii au dreptul la pensie pentru munca depusa si limita de vârsta la împlinirea vârstei de 60 de ani femeile si 65 de ani barbatii, cu exceptia doctorilor în medicina care pot ramâne în activitate pâna la vârsta de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii.
(2) Academicienii, profesorii, conferentiarii universitari si cercetatorii stiintifici gradul I si II pot continua, la cerere, activitatea pâna la vârsta de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii. Mentinerea în activitate, dupa împlinirea acestor vârste, se face cu avizul Senatului universitar al Colegiului Medicilor din România si cu aprobarea Ministerului Sanatatii si a Ministerului Învatamântului*).
(3) Persoanele mentionate la alin. (1) pot cere pensionarea la vârsta de 60 de ani barbatii si 55 de ani femeile, daca este îndeplinita conditia de vechime în munca, precum si celelalte conditii prevazute de legislatia de asigurari sociale de stat.
(4) Medicii care au depasit vârstele prevazute la alin. (1) si (2) pot profesa si în continuare, la cerere, cu autorizatie de libera practica, acordata anual în conditiile art. 8, numai în sectorul privat.
(5) Medicii din reteaua sanitara de stat, care au împlinit vârsta de pensionare - 60 de ani femeile si 65 de ani barbatii - nu pot detine functii administrative de conducere: director în Ministerul Sanatatii, director al directiei sanitare judetene, director de spital, cu exceptia celor de la spitalele clinice si de la institutele de cercetare.
(6) Medicii detinuti sau internati din motive politice, aflati în situatiile prevazute la art. 1 alin. 1 si 2 din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strainatate ori constituite în prizonieri, pot fi mentinuti, la cerere, în activitatea profesionala, pe baza certificatului anual de sanatate, pâna la împlinirea vârstei de 65 de ani femeile si 70 de ani barbatii. Aceste prevederi se aplica si medicilor care, din motive politice, au fost obligati sa îsi întrerupa studiile o anumita perioada, obtinându-si licenta cu întârziere, ori celor care au fost împiedicati sa îsi reia activitatea profesionala.

 

LEGE Nr. 145 din 24 iulie 1997
Legea asigurarilor sociale de sanatate
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATA ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 178 din 31 iulie 1997

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
(1) Asigurarile sociale de sanatate reprezinta principalul sistem de ocrotire a sanatatii populatiei.
(2) Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza descentralizat, pe baza principiului solidaritatii si subsidiaritatii în colectarea si utilizarea fondurilor, precum si a dreptului alegerii libere de catre asigurati a medicului, a unitatii sanitare si a casei de asigurari de sanatate.
(3) Pot functiona si alte forme de asigurari de sanatate care acopera riscuri individuale, în diferite situatii speciale. Se pot organiza si societati private de asigurari de sanatate. Aceste asigurari nu sunt obligatorii.
ART. 2
(1) Constituirea fondurilor de asigurari sociale de sanatate se face din contributia asiguratilor, din contributia persoanelor fizice si juridice care angajeaza personal salariat, din subventii de la bugetul de stat, precum si din alte surse.
(2) Administrarea fondului de asigurari sociale de sanatate se face prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si prin casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti.
ART. 3
(1) Asiguratii si membrii lor de familie au dreptul la servicii medicale, în mod nediscriminatoriu, în conditiile legii.
(2) Asiguratii au obligatia sa participe la actiunile profilactice organizate de casele de asigurari de sanatate si sa respecte tratamentele medicale prescrise.

CAP. 2
Asiguratii

Sectiunea 1
Persoane asigurate
ART. 4
(1) Sunt supuse în mod obligatoriu asigurarii, potrivit prezentei legi, urmatoarele categorii de persoane:
a) cetatenii români cu domiciliul în tara;
b) cetatenii straini si apatrizii care au resedinta în România.
(2) Asiguratii vor plati o contributie lunara pentru asigurarile sociale de sanatate.
ART. 5
Calitatea de asigurat se dovedeste cu carnetul de asigurari sociale pentru sanatate.
ART. 6
Urmatoarele categorii de persoane beneficiaza de asigurarea de sanatate, fara plata contributiei:
a) copiii si tinerii pâna la vârsta de 26 de ani, daca sunt elevi, studenti sau ucenici si daca nu realizeaza venituri din munca;
b) persoanele cu handicap care nu realizeaza venituri din munca sau se afla în grija familiei;
c) sotul, sotia, parintii si bunicii, fara venituri proprii, aflati în întretinerea unei persoane asigurate;
d) persoanele ale caror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu începere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate în strainatate si constituite în prizonieri, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, precum si persoanelor prevazute la art. 2 din Legea nr. 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri si acordarea unor drepturi urmasilor acestora, ranitilor, precum si luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989, daca nu realizeaza alte venituri decât cele provenite din drepturile banesti acordate de lege, precum si cele provenite din pensii.

Sectiunea a 2-a
Persoane exceptate de la asigurarea de sanatate obligatorie
ART. 7
Asigurarea de sanatate este facultativa pentru urmatoarele categorii de persoane:
a) membrii misiunilor diplomatice acreditate în România;
b) cetatenii straini care se afla temporar în tara.

Sectiunea a 3-a
Calitatea de asigurat
ART. 8
(1) Calitatea de asigurat a salariatilor se dobândeste din ziua încheierii contractului individual de munca al salariatului si se pastreaza pe toata durata acestuia. Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine celui care angajeaza persoane salariate.
(2) Persoanele care nu sunt salariate dobândesc calitatea de asigurat din ziua în care s-a achitat contributia si o pastreaza în conditiile legii.
ART. 9
Are calitatea de asigurat, fara plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, persoana aflata în una dintre urmatoarele situatii, pe durata acesteia:
a) satisface serviciul militar în termen;
b) se afla în concediu medical, în concediu pentru sarcina si lauzie sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 6 ani;
c) executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv;
d) face parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social, potrivit Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social.
ART. 10
(1) Calitatea de asigurat si drepturile de asigurare înceteaza o data cu pierderea cetateniei si/sau a dreptului de resedinta în tara.
(2) În cazul neachitarii la termen, potrivit legii, a contributiilor datorate fondurilor de asigurari sociale de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin organismele sale, va proceda la aplicarea masurilor de executare silita pentru încasarea sumelor cuvenite bugetului asigurarilor sociale de sanatate si a majorarilor de întârziere.

CAP. 3
Drepturile asiguratilor

ART. 11
(1) Asiguratii au dreptul la servicii medicale, medicamente si materiale sanitare.
(2) Drepturile prevazute la alin. (1) se stabilesc pe baza contractului-cadru elaborat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din România, cu avizul Ministerului Sanatatii, aprobat prin hotarâre a Guvernului, în conditiile prezentei legi.
(3) Contractul-cadru reglementeaza, în principal, conditiile acordarii asistentei medicale, cu privire la:
a) lista serviciilor medicale, a medicamentelor si a altor servicii pentru asigurati;
b) parametrii calitatii si ai eficientei serviciilor;
c) criteriile si modul de plata a serviciilor medicale;
d) nivelul costurilor, modul de decontare si actele necesare în acest scop;
e) asistenta medicala primara;
f) internarea si externarea bolnavilor;
g) necesitatea si durata spitalizarii;
h) asigurarea tratamentului spitalicesc cu masuri de îngrijire sau de recuperare;
i) conditiile generale de acordare, de catre spital, a tratamentului ambulatoriu;
j) prescrierea medicamentelor, a materialelor sanitare, a procedurilor terapeutice, a protezelor si a ortezelor, a dispozitivelor de mers si de autoservire;
k) conditiile si plata serviciilor de tehnica dentara;
l) informarea corespunzatoare a bolnavilor.
ART. 12
(1) Asiguratii au dreptul la îngrijire medicala, în caz de boala sau de accident, din prima zi de îmbolnavire sau de la data accidentului si pâna la vindecare, în conditiile stabilite de prezenta lege.
(2) Îngrijirea medicala acordata asiguratilor se realizeaza prin servicii medicale, dupa cum urmeaza:
a) servicii de asistenta medicala preventiva si de promovare a sanatatii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;
b) servicii medicale ambulatorii;
c) servicii medicale spitalicesti;
d) servicii de asistenta stomatologica;
e) servicii medicale de urgenta;
f) servicii medicale complementare pentru reabilitare;
g) asistenta medicala pre-, intra- si postnatala;
h) îngrijiri medicale la domiciliu;
i) medicamente, materiale sanitare, proteze si orteze.
ART. 13
Însotitorii copiilor bolnavi în vârsta de pâna la 3 ani beneficiaza de plata serviciilor hoteliere din partea casei de asigurari de sanatate, daca, potrivit criteriilor stabilite de comun acord de catre aceasta si de Colegiul Medicilor din România, medicul considera necesara prezenta lor pentru o perioada determinata.
ART. 14
(1) În serviciile medicale, suportate de casa de asigurari de sanatate, nu se includ:
a) servicii de sanatate acordate în caz de risc profesional: boli profesionale si accidente de munca;
b) unele servicii medicale de înalta performanta;
c) unele servicii de asistenta stomatologica;
d) asistenta medicala curativa la locul de munca;
e) servicii hoteliere cu grad înalt de confort.
(2) Serviciile prevazute la alin. (1) lit. a)-c) si e) se stabilesc prin contractul-cadru.
ART. 15
(1) Asiguratii au dreptul sa-si aleaga medicul de familie care sa le acorde serviciile medicale primare.
(2) Daca optiunea este pentru un medic de familie dintr-o alta localitate, asiguratul va suporta cheltuielile de transport.
(3) Asiguratul va putea schimba medicul de familie ales dupa expirarea a cel putin 3 luni de la data înscrierii sale la medic.

Sectiunea 1.1
Servicii medicale pentru prevenirea îmbolnavirilor si pastrarea sanatatii, precum si pentru depistarea precoce a bolii
ART. 16
(1) În scopul prevenirii îmbolnavirilor si al pastrarii sanatatii, asiguratii vor fi informati permanent asupra mijloacelor de pastrare a sanatatii, de reducere si de evitare a cauzelor de îmbolnavire.
(2) În situatia în care se constata noxe profesionale sau risc crescut de accidentare, casele de asigurari de sanatate au obligatia de a anunta autoritatile responsabile cu protectia muncii.
(3) Casele de asigurari de sanatate colaboreaza cu comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România, cu medicii cu experienta, cu unitatile sanitare si cu organizatiile neguvernamentale, pentru întocmirea si realizarea de programe de sanatate finantate de la bugetul de stat, de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, precum si din alte surse.
ART. 17
Serviciile medicale stomatologice preventive se suporta de catre casele de asigurari de sanatate, astfel:
a) nelimitat, pentru copiii pâna la vârsta de 16 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la scoala, fie la gradinita;
b) pentru tinerii de la 16 ani la 20 de ani, de doua ori pe an;
c) pentru adulti, o data pe an.
ART. 18
Serviciile medicale pentru prevenirea si depistarea precoce a bolilor care ar putea afecta dezvoltarea fizica sau mentala a copiilor sunt suportate de casele de asigurari de sanatate.
ART. 19
(1) Asiguratii în vârsta de peste 30 de ani au dreptul la un control în fiecare an, pentru prevenirea bolilor cu consecinte majore în morbiditate si mortalitate. Aceste afectiuni se precizeaza în contractul-cadru.
(2) Asiguratii care au efectuat controalele medicale periodice preventive, stabilite de catre Colegiul Medicilor din România împreuna cu casele de asigurari de sanatate, beneficiaza de reduceri sau de scutiri de la plata unor contributii personale, prevazute un contractul-cadru.

Sectiunea 1.2
Servicii medicale în caz de boala
ART. 20
(1) Asiguratii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicatiilor ei, pentru recuperarea sau cel putin pentru ameliorarea suferintei pacientului, dupa caz.
(2) Tratamentul medical se aplica de catre medici si alt personal sanitar acreditat.
ART. 21
(1) Asiguratii au dreptul la asistenta medicala de specialitate ambulatorie, la indicatia medicului de familie, cu respectarea liberei alegeri a medicului specialist acreditat. Asistenta medicala de specialitate se acorda de catre medici specialisti. Serviciile medicale ambulatorii cuprind: stabilirea diagnosticului, tratament medical, îngrijiri medicale, recuperare, medicamente si materiale sanitare.
(2) Asiguratii primesc asistenta medicala de specialitate în spitalele acreditate, daca tratamentul ambulatoriu sau la domiciliu nu este eficace.
(3) Tratamentul în spital se acorda prin spitalizare integrala sau partiala, care cuprinde: consultatii, investigatii, stabilirea diagnosticului, tratament medical si/sau tratament chirurgical, îngrijire, medicamente si materiale sanitare, cazare si masa.
(4) Asigurarea asistentei medicale spitalicesti revine spitalului, potrivit contractului încheiat de acesta cu casa de asigurari de sanatate.
ART. 22
Serviciile medicale stomatologice se acorda de catre medicul din cabinetul stomatologic si din serviciul buco-maxilo-facial.
ART. 23
Tratamentele stomatologice se suporta de catre casa de asigurari de sanatate în proportie de 40%-60%, tinând seama de necesitatea respectarii controalelor profilactice impuse de serviciul stomatologic. Aceste tratamente, în cazul copiilor pâna la vârsta de 16 ani, se vor suporta de catre casa de asigurari de sanatate, pe baza criteriilor stabilite în contractul-cadru.

Sectiunea 1.3
Medicamente, materiale sanitare, proteze si alte mijloace terapeutice
ART. 24
(1) Lista cu medicamentele din Nomenclatorul de medicamente de care beneficiaza asiguratii pe baza de prescriptie medicala, cu sau fara contributie personala, se elaboreaza anual de catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu avizul Colegiului Medicilor din România si al Colegiului Farmacistilor din România, în baza contractului-cadru.
(2) Asiguratii au dreptul la materiale sanitare pentru corectarea vazului, a auzului, pentru protezarea membrelor si la alte materiale de specialitate în acest scop, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, în conditiile prevazute în contractul-cadru.
(3) Asiguratii beneficiaza de tratament fizioterapeutic, masaje, gimnastica medicala si altele asemenea, pe baza prescriptiilor medicale, cu sau fara contributie personala, în conditiile prevazute în contractul de furnizare de servicii medicale.
ART. 25
(1) Asiguratii în vârsta de peste 18 ani suporta:
a) costul medicamentelor care se administreaza în infectii usoare ale cailor respiratorii, calmante, purgative, antiemetice;
b) costul serviciilor medicale si al materialelor sanitare acordate în cazul corectiilor estetice;
c) costul unor materiale sanitare necesare pentru corectarea auzului si a vazului: baterii pentru aparatele auditive, ochelari de vedere.
(2) Costurile medicamentelor, ale materialelor sanitare si ale mijloacelor terapeutice care se suporta de catre asigurat vor fi stabilite prin contractul-cadru.
ART. 26
Decontarea valorii medicamentelor catre casele de asigurari de sanatate va avea la baza preturile de referinta ale medicamentelor din Nomenclatorul de medicamente în vigoare la data achizitionarii medicamentului.

Sectiunea 1.4
Servicii de reabilitare a sanatatii
ART. 27
(1) Asiguratii au dreptul la asistenta medicala de recuperare într-o unitate speciala pentru o perioada si dupa un ritm stabilite de medicul curant în programul de reabilitare.
(2) Contributia personala pentru asistenta medicala de recuperare se stabileste prin contractul-cadru.

Sectiunea 1.5
Tratamentul medical la domiciliu
ART. 28
Asiguratii au dreptul sa primeasca asistenta medicala la domiciliu si îngrijire din partea unui cadru mediu sanitar, daca este necesar si indicat de medic.

Sectiunea 1.6
Alte servicii speciale
ART. 29
(1) Casele de asigurari de sanatate preiau cheltuielile de transport, daca acestea sunt necesare pentru realizarea unui serviciu medical pentru asigurat.
(2) Asiguratii au dreptul la transport sanitar în urmatoarele situatii:
a) urgente medicale;
b) cazurile prevazute în contractul-cadru.
ART. 30
Asiguratii au dreptul la ajutor în menaj pe perioada bolii sau a invaliditatii, în cazul în care nu pot sa se îngrijeasca si nu au sustinatori legali care sa îi ajute; durata în ore, pe zi, se stabileste individual de catre casa de asigurari de sanatate.

Sectiunea a 2-a
Asigurarea calitatii serviciilor medicale
ART. 31
Asigurarea calitatii serviciilor medicale se realizeaza prin acceptarea de catre casele de asigurari de sanatate numai a:
a) serviciilor medicale si stomatologice recunoscute de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din România, conform legii;
b) medicilor, asistentilor medicali si a celuilalt personal acreditat;
c) unui sistem informational corespunzator asigurarii unei evidente primare privind diagnosticul si terapia aplicata;
d) respectarii criteriilor de evaluare a calitatii asistentei medicale si stomatologice, elaborate de catre Colegiul Medicilor din România, conform legii.
ART. 32
(1) Criteriile privind calitatea asistentei medicale ce se acorda asiguratilor se elaboreaza de comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si se refera la:
a) tratamentul medical;
b) tratamentul stomatologic;
c) actiunile de depistare precoce a îmbolnavirilor;
d) procedeele medicale de recuperare eficace;
e) prescrierea de medicamente, materiale sanitare, proteze, transportul bolnavilor;
f) eliberarea de certificate medicale si rapoarte necesare atât caselor de asigurari de sanatate pentru îndeplinirea sarcinilor, cât si asiguratilor pentru a beneficia de ajutoare de boala;
g) masurile de restabilire a fertilitatii unui cuplu;
h) înfiintarea si functionarea unitatilor sanitare si dotarea lor corespunzatoare.
(2) Aceste criterii sunt obligatorii pentru medici si pentru personalul sanitar.
ART. 33
În vederea respectarii criteriilor de calitate a serviciilor medicale furnizate asiguratilor, casele de asigurari de sanatate organizeaza controlul activitatii medicale împreuna cu comisiile de specialitate ale Colegiului Medicilor din România. Controlul are la baza criteriile prevazute la art. 31 si 32.

Sectiunea a 3-a
Actiuni comune pentru sanatate
ART. 34
Ministerul Sanatatii proiecteaza, implementeaza si coordoneaza programe de sanatate publica, în scopul realizarii unor obiective de sanatate, cu participarea tuturor institutiilor cu raspundere în domeniul realizarii politicii sanitare a statului. Obiectivele se stabilesc în colaborare cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cu Colegiul Medicilor din România, cu reprezentanti ai spitalelor si clinicilor universitare, ai unitatilor de cercetare, ai organizatiilor neguvernamentale, ai sindicatelor, precum si cu reprezentanti ai populatiei.

Sectiunea a 4-a
Atributiile Colegiului Medicilor din România în domeniul asigurarilor sociale de sanatate
ART. 35
Colegiul Medicilor din România are, în domeniul asigurarilor sociale de sanatate, urmatoarele obligatii:
a) asigurarea elaborarii si furnizarii serviciilor medicale de baza prevazute în prezenta lege;
b) garantarea, fata de casele de asigurari de sanatate, ca serviciile medicale respecta parametrii de calitate si de stabilitate conform prezentei legi;
c) urmarirea realizarii eficiente a asistentei medicale de urgenta;
d) asigurarea necesarului de asistenta medicala din punct de vedere cantitativ si calitativ în plan teritorial;
e) participarea la elaborarea planurilor de construire de spitale si de dotare cu echipament de mare performanta medicala.

Sectiunea a 5-a
Acreditarea personalului medical
ART. 36
În sistemul de asigurari sociale de sanatate pot fi admisi sa lucreze numai medicii si personalul sanitar acreditat, potrivit legii.
ART. 37
(1) Contractul dintre casa de asigurari de sanatate si medic înceteaza în urmatoarele situatii:
a) daca medicul nu începe activitatea în termen de cel mult 3 luni sau întrerupe activitatea, din motive imputabile, pe o perioada mai mare de 3 luni;
b) prin denuntarea unilaterala a contractului de catre medic;
c) daca contravine prevederilor statutului casei de asigurari de sanatate;
d) daca medicul renunta la calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România;
e) daca se muta cabinetul medical din teritoriul de functionare.
(2) Litigiile privind încheierea si încetarea contractului se solutioneaza de catre casele de asigurari de sanatate, precum si de catre contenciosul administrativ si de catre judecatorie, dupa caz.
ART. 38
Comisiile de acreditare a personalului medical se organizeaza, la nivel national si judetean, de catre Colegiul Medicilor din România si de catre casa de asigurari de sanatate, în componenta paritara.
ART. 39
Regulamentul de functionare a comisiilor de acreditare a personalului medical în cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate se elaboreaza de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din România, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

CAP. 4
Relatiile caselor de asigurari de sanatate cu furnizorii de servicii medicale, de aparatura si de medicamente

ART. 40
Furnizorii de servicii medicale, potrivit prezentei legi, sunt medicii si personalul sanitar, cabinetele medicale, centrele de diagnostic si tratament, spitalele si alte unitati sanitare care sunt în relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate.
ART. 41
(1) Relatiile dintre furnizorii de servicii medicale si casa de asigurari de sanatate se stabilesc si se desfasoara pe baza de contract.
(2) Casa de asigurari de sanatate organizeaza un sistem de asigurare pentru raspunderea civila a medicilor si a celorlalte categorii de personal medical.
(3) Furnizarea serviciilor medicale are la baza stabilitatea contributiei asiguratilor.
ART. 42
Asistenta medicala primara si de specialitate ambulatorie se acorda de catre medici, personal sanitar, cabinete pentru practica individuala, dispensare pentru practica de grup, centre de sanatate, policlinici, centre de diagnostic si tratament si de catre serviciile ambulatorii ale spitalelor.
ART. 43
Casele de asigurari de sanatate încheie cu furnizorii de servicii medicale contracte anuale pentru furnizarea de servicii si pentru plata acestora, urmarind realizarea echilibrului financiar. La încheierea contractelor se tine seama de economicitatea si de calitatea serviciilor oferite si de interesul manifestat de asigurati.
ART. 44
(1) Casele de asigurari de sanatate încheie contracte anuale cu furnizorii de servicii medicale, în baza contractului-cadru.
(2) Prevederile contractului-cadru sunt date publicitatii, pentru informarea asiguratilor si a furnizorilor de servicii medicale.
(3) Furnizorii de servicii medicale pot negocia clauze suplimentare cu casa de asigurari de sanatate, în limita conditiilor prevazute în contractul-cadru.
ART. 45
Modalitatile de plata a furnizorilor de servicii medicale de catre casele de asigurari de sanatate se stabilesc prin contractul-cadru si pot fi:
a) în asistenta medicala primara si de specialitate, prin tarif pe persoana asigurata si prin tarif pe serviciu medical, dupa caz;
b) în asistenta medicala din spitale si din alte unitati cu stationar, prin tarif pe persoana internata, prin tarif pe zi de spitalizare, prin tarif pe serviciu medical si prin tarife negociate pentru anumite prestatii.
ART. 46
(1) Spitalele se construiesc, de regula, de catre autoritatile locale sau centrale, în baza unui program pe termen lung, desfasurat pe ani, care se aproba prin lege.
(2) Aparatele de mare performanta se procura de catre spitale si de centrele de diagnostic si tratament, pe baza aprobarii unei comisii centrale compuse din reprezentantii Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate, ai Colegiului Medicilor din România si ai Ministerului Sanatatii, în limita prevederilor bugetului alocat. Prima dotare se suporta de la bugetul de stat.
ART. 47
(1) Materialele sanitare, protezele si ortezele pot fi furnizate numai de catre persoane fizice sau juridice acreditate de casele de asigurari de sanatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Colegiul Medicilor din România elaboreaza anual liste nominale ale acestor materiale, care se publica în Monitorul Oficial al României.
(2) Modul de furnizare si conditiile de plata se stabilesc prin contracte directe încheiate între casele de asigurari de sanatate si respectivii furnizori.
ART. 48
În relatiile caselor de asigurari de sanatate cu furnizorii de medicamente, obligatia farmacistilor este de a elibera medicamentul cu pretul cel mai mic, daca medicul indica numai denumirea substantei active, precum si de a arata posibilitatea de înlocuire a medicamentului prescris.
ART. 49
Asigurarea asistentei medicale, a îngrijirii la domiciliul bolnavului si a ajutorului în menaj se contracteaza de casele de asigurari de sanatate cu unitati specializate sau cu persoane fizice. Casa de asigurari de sanatate poate colabora cu organizatii caritabile si de întrajutorare.
ART. 50
Asistenta medicala de urgenta si alte tipuri de transporturi medicale se acorda prin servicii de ambulanta judetene si al municipiului Bucuresti, iar plata acestor servicii se asigura pe baza contractului care se încheie între serviciile de ambulanta si casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti.

CAP. 5
Finantarea serviciilor medicale

Sectiunea 1
Constituirea fondurilor de asigurari sociale de sanatate
ART. 51
Fondul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si fondurile caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti se formeaza din:
a) contributii ale persoanelor fizice si juridice, în parti egale;
b) subventii de la bugetul de stat si de la bugetele locale;
c) alte venituri.
ART. 52
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile sociale de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 6 si 55.
(2) Cuantumul contributiei banesti lunare a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 7% si se aplica la venitul brut.
(3) Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se deduce din impozitul pe salariu sau din impozitul pe venit, dupa caz, stabilit potrivit legii, si se varsa la casa de asigurari de sanatate.
ART. 53
(1) Persoanele juridice sau fizice care angajeaza personal salariat au obligatia sa retina si sa vireze casei de asigurari de sanatate teritoriale contributia pentru sanatate datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva; acestea au obligatia sa anunte casei de asigurari de sanatate orice schimbare care are loc în nivelul veniturilor.
(2) Persoanele fizice si juridice care angajeaza personal salariat au obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate de 7%, raportat la fondul de salarii.
ART. 54
(1) Pentru pensionari, pentru beneficiarii ajutorului de somaj si ai alocatiei de sprijin, precum si pentru persoanele care lucreaza pe baza de conventii civile, contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se retine, o data cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza, de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate se vireaza casei de asigurari de sanatate la care este arondata persoana în cauza.
(2) Persoanele care nu sunt salariate si nu se încadreaza în prevederile alin. (1), dar au obligatia sa îsi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, vor comunica, direct casei de asigurari de sanatate în a carei raza teritoriala îsi desfasoara activitatea, veniturile impozabile, în vederea stabilirii contributiei de 7% pentru asigurarile sociale de sanatate, potrivit legii.
ART. 55
(1) Sunt asigurate prin efectul prezentei legi cu scutire de plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate de catre acestea, persoanele care:
a) satisfac serviciul militar în termen;
b) se afla în concediu medical sau în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 6 ani;
c) executa o pedeapsa privativa de libertate sau arest preventiv;
d) fac parte dintr-o familie care beneficiaza de ajutor social, potrivit Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social.
(2) Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata pentru persoanele prevazute la alin. (1) se suporta astfel:
a) de catre bugetul de stat, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), c) si d);
b) de catre bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b).
(3) Contributiile pentru persoanele prevazute la alin. (1) se stabilesc prin aplicarea cotei de 7% asupra sumei reprezentând valoarea a doua salarii minime brute pe tara.
ART. 56
(1) Angajatorii si asiguratii care au obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, potrivit prevederilor prezentei legi, si care nu o respecta datoreaza majorari pentru perioada de întârziere, egale cu majorarile aferente pentru întârzierea achitarii impozitelor.
(2) Daca datoria nu este achitata în termen de o luna de la data scadenta, casa de asigurari de sanatate va introduce dispozitie de încasare silita.
ART. 57
Bugetul de stat suporta urmatoarele cheltuieli:
a) pentru investitiile legate de construirea unor unitati sanitare si pentru aparatura medicala de mare performanta;
b) pentru activitatea de diagnostic, curativa si de reabilitare de importanta nationala, pentru recuperarea capacitatii de munca.
ART. 58
Asiguratii suporta unele plati suplimentare privind costul medicamentelor furnizate si unele servicii medicale corespunzator reglementarilor stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit criteriilor prevazute în contractul de asigurare de sanatate.
ART. 59
Pentru sustinerea bugetelor caselor de asigurari de sanatate din judetele cu dezechilibre financiare, se va varsa, de catre fiecare casa de asigurari de sanatate, o cota de 7% în contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, din încasarile lunare ale acestora.

Sectiunea a 2-a
Utilizarea fondurilor de asigurari sociale de sanatate
ART. 60
Fondurile de asigurari sociale de sanatate se utilizeaza pentru:
a) plata medicamentelor si a serviciilor medicale acordate;
b) cheltuieli de administrare si functionare, în cota de maximum 5%;
c) fond de redistribuire, în cota de 7%;
d) fond de rezerva, în cota de 5% .
ART. 61
Fondurile ramase la finele anului se reporteaza în anul urmator, cu destinatia prevazuta la art. 60.

CAP. 6
Organizarea caselor de asigurari de sanatate

ART. 62
Casele de asigurari de sanatate sunt institutii publice autonome, nelucrative, care desfasoara activitati în domeniul asigurarii sanatatii.

Sectiunea 1
Organizarea administrativa
ART. 63
Asigurarile de sanatate se organizeaza prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, prin casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti si prin oficii teritoriale.
ART. 64
Casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti pot avea, la nivelul oraselor, al municipiilor, precum si al altor localitati, oficii de asigurari de sanatate, daca numarul asiguratilor este de cel putin:
a) 200.000 pentru orasele, municipiile si sectoarele municipiului Bucuresti;
b) 100.000 pentru alte localitati.
ART. 65
(1) Casele de asigurari de sanatate functioneaza pe baza unui statut. Statutul trebuie sa contina prevederi referitoare la:
a) denumirea si sediul casei de asigurari de sanatate;
b) teritoriul deservit;
c) felul, cantitatea si calitatea unor servicii care nu sunt definite expres prin lege;
d) nivelul si modul de încasare a contributiei;
e) numarul membrilor în organele de conducere;
f) drepturile si obligatiile organelor de conducere;
g) modul de adoptare a hotarârilor adunarii generale a reprezentantilor;
h) organizarea activitatii financiar-contabile, a controlului si întocmirea bilantului contabil anual;
i) componenta si sediul comisiei de litigii;
j) modalitatile de publicitate.
(2) Fiecare asigurat primeste un extras în care sunt specificate serviciile care se asigura, nivelul contributiei si modul de plata.
ART. 66
Organele de conducere ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sunt:
a) adunarea generala a reprezentantilor;
b) consiliul de administratie, ales de adunarea generala a reprezentantilor, care are un presedinte si un vicepresedinte, alesi dintre membrii acestuia, si care, în termen de 6 luni, va elabora statutul casei de asigurari de sanatate.
ART. 67
Adunarea generala a reprezentantilor are ca principal obiectiv sustinerea intereselor asiguratilor în raporturile cu consiliul de administratie. Ea are ca atributii:
a) aproba statutul si alte reglementari specifice în domeniul sau de activitate, potrivit legii;
b) aproba bilantul contabil si descarcarea gestiunii anului precedent pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si pentru casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti;
c) ia decizii privind administrarea patrimoniului;
d) aproba bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul curent al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si pentru casele de asigurari de sanatate teritoriale;
e) alege o comisie de cenzori formata din 3 persoane si 3 supleanti.
ART. 68
Consiliul de administratie reprezinta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si pe asigurati în raporturile cu alte persoane fizice si juridice.
ART. 69
Pe lânga Casa Nationala de Asigurari de Sanatate functioneaza consilii de experti, care elaboreaza proiecte de norme metodologice pentru acordarea serviciilor medicale, aprobate de catre comisia mixta a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si Colegiului Medicilor din România.
ART. 70
Membrii Consiliului de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai comisiei de cenzori vor beneficia de o indemnizatie de sedinta, al carei cuantum este stabilit prin statut.
ART. 71
(1) Casele de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti au urmatoarele organe de conducere:
a) adunarea reprezentantilor;
b) consiliul de administratie.
(2) Atributiile si modul de desfasurare a activitatii organelor de conducere prevazute la alin. (1) se reglementeaza prin statut.

Sectiunea a 2-a
Alegerea organelor de conducere ale caselor de asigurari de sanatate
ART. 72
(1) Alegerea organelor de conducere ale caselor de asigurari de sanatate se face prin vot secret.
(2) O persoana poate fi aleasa pentru maximum doua mandate.
ART. 73
Organele de conducere se aleg pe o perioada de 5 ani.
ART. 74
Asiguratii si angajatorii aleg pe reprezentantii lor, pe grupe reprezentative, astfel:
a) pentru salariati;
b) pentru liber-profesionisti;
c) pentru agricultori cu gospodarii individuale;
d) pentru pensionari;
e) pentru someri;
f) pentru personal casnic;
g) pentru elevi si studenti.
ART. 75
(1) Norma de reprezentare este de 2 candidati la 10.000 de asigurati, dintre care un candidat al angajatorului si unul al asiguratilor.
(2) Primele alegeri, modul de depunere a candidaturilor pentru adunarea generala a reprezentantilor si desfasurarea alegerilor vor fi prevazute într-un regulament electoral, care se va elabora de catre comisia electorala centrala. Aceasta comisie va fi alcatuita din 13 membri, dupa cum urmeaza:
a) un reprezentant al Ministerului Justitiei;
b) un reprezentant al Ministerului Sanatatii;
c) un reprezentant al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale;
d) un reprezentant al Ministerului Finantelor;
e) 4 reprezentanti ai sindicatelor reprezentative din tara;
f) 3 reprezentanti ai Colegiului Medicilor din România;
g) un reprezentant al Colegiului Farmacistilor din România;
h) un reprezentant al Consiliului National al Patronatului.
ART. 76
La nivelul judetului si al municipiului Bucuresti, în baza regulamentului electoral, vor functiona comisii electorale judetene si, respectiv, a municipiului Bucuresti, care se aproba, în componenta similara, de catre comisia electorala centrala.
ART. 77
Votul se exercita personal.
ART. 78
(1) Alegerile au loc în acelasi timp pentru organele de conducere ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, precum si pentru cele ale caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti.
(2) Nu pot face parte din organele de conducere ale caselor de asigurari de sanatate: ministrii, secretarii de stat, directorii din ministere, primarii, prefectii si asiguratii cu functii de conducere în sindicat.

Sectiunea a 3-a
Serviciul medical al casei de asigurari de sanatate
ART. 79
Serviciul medical al casei de asigurari de sanatate elaboreaza si verifica documentatia privind acordarea si controlul serviciilor furnizate din punct de vedere medical pentru protejarea asiguratului. De asemenea, controleaza corectitudinea certificatelor medicale de boala, oportunitatea masurilor de recuperare, îngrijirea la domiciliu si calitatea serviciilor de sanatate.
ART. 80
(1) În cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate functioneaza un serviciu medical format din 7 medici, care este condus de un medic-sef.
(2) În cadrul caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti, serviciul medical este format din 2-5 medici, în raport cu numarul asiguratilor, si este condus de un medic-sef.
ART. 81
Consiliul de administratie al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al casei de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti numeste pe seful serviciului medical. Conditiile de numire se stabilesc prin statut.

CAP. 7
Controlul

Sectiunea 1
Controlul de gestiune
ART. 82
Controlul de gestiune al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al caselor de asigurari de sanatate judetene si a municipiului Bucuresti se face anual de catre Curtea de Conturi.

Sectiunea a 2-a
Controlul serviciilor medicale
ART. 83
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate împreuna cu Colegiul Medicilor din România organizeaza comisii de control al serviciilor medicale care se acorda asiguratilor.
ART. 84
Controlul are ca scop verificarea îndeplinirii parametrilor calitatii serviciilor medicale, potrivit criteriilor elaborate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din România.

Sectiunea a 3-a
Arbitrajul
ART. 85
(1) Casa Nationala de Asigurari de Sanatate împreuna cu Colegiul Medicilor din România organizeaza Comisia Centrala de Arbitraj.
(2) Comisia Centrala de Arbitraj este formata din 2 arbitri delegati de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, respectiv de catre Colegiul Medicilor din România.
(3) Presedintele Comisiei Centrale de Arbitraj va fi un arbitru acceptat de ambele parti.
ART. 86
(1) Arbitrii pot fi medici, juristi sau economisti, acreditati si înregistrati de Ministerul Justitiei.
(2) Regulamentul de activitate a arbitrilor se stabileste de catre Ministerul Justitiei, cu avizul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Colegiului Medicilor din România.
ART. 87
Hotarârile Comisiei Centrale de Arbitraj sunt obligatorii atât pentru casele de asigurari de sanatate, cât si pentru Colegiul Medicilor din România.

CAP. 8
Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 88
(1) Prezenta lege intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1998, cu exceptia prevederilor referitoare la functionarea caselor de asigurari de sanatate ca institutii publice autonome, care intra în vigoare la data de 1 ianuarie 1999.
(2) În perioada 1 ianuarie 1998 - 1 ianuarie 1999, vederea asigurarii resurselor umane, materiale si financiare pentru functionarea întregului sistem de asigurari sociale de sanatate, Ministerul Sanatatii, cu avizul unei comisii constituite din câte un reprezentant al Ministerului Sanatatii, al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, al Ministerului Finantelor, al Colegiului Medicilor din România si al Colegiului Farmacistilor din România, organizeaza, în cadrul si pe structura directiilor sanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, structurile functionale necesare.
(3) În perioada prevazuta la alin. (2), Ministerul Sanatatii îndeplineste atributiile prevazute de prezenta lege pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, iar directiile sanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, îndeplinesc atributiile caselor de asigurari de sanatate judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
(4) Colectarea contributiilor pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si a altor fonduri, în perioada prevazuta la alin. (2), se face de catre Ministerul Finantelor, prin directiile teritoriale de specialitate, si se evidentiaza într-un cont separat. Din totalitatea fondurilor colectate, 80% vor fi administrate de catre Ministerul Sanatatii, iar 20% se vor constitui într-un fond de rezerva al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
ART. 89
Retelele sanitare apartinând altor ministere îsi vor adapta functionarea la prevederile prezentei legi.
ART. 90
(1) Fondul initial de asigurari sociale de sanatate se formeaza din contributia angajatorilor si din contributia angajatilor.
(2) Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate datorata de angajator este de 5% si se formeaza din:
a) 2% reprezentând contributia reglementata de Ordonanta Guvernului nr. 22/1992 privind finantarea ocrotirii sanatatii, aprobata prin Legea nr. 114/1992;
b) 3% raportat la fondul de salarii.
(3) Contributia pentru asigurarile sociale de sanatate a asiguratului se constituie astfel:
a) 5% din veniturile salariale, în cazul asiguratilor care au calitatea de angajat;
b) 5% din venitul impozabil, în cazul asiguratilor care lucreaza pe baza de conventie civila;
c) 5% din venitul impozabil al liber-profesionistilor;
d) 4% din venitul agricol impozabil, anual declarat de catre persoane fizice care nu au calitatea de angajat si care nu se încadreaza în prevederile lit. c);
e) 4% din drepturile individuale ale pensionarilor si ale somerilor. Din momentul începerii colectarii, drepturile de pensie, de ajutor de somaj si de alocatie de sprijin se majoreaza cu 4% .
(4) Contributia stabilita potrivit prevederilor alin. (3) lit. a), b) si c) se deduce din impozitul pe salariu, respectiv din impozitul pe venit.
(5) Cota de contributie initiala pentru persoanele asigurate în conditiile art. 55 este de 5% .
(6) Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Sanatatii vor elabora norme metodologice pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Aceste norme metodologice se vor publica în Monitorul Oficial al României.
ART. 91
În teritoriile neacoperite cu medici sau cu personal sanitar, pentru asigurarea serviciilor medicale, consiliile locale pot acorda stimulente în natura si în bani.
ART. 92
Activitatea de învatamânt si de cercetare din cadrul spitalelor cu sectii clinice, care sunt finantate prin sistemul de asigurari sociale de sanatate, poate beneficia de o finantare suplimentara direct de la bugetul de stat.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor în sedinta din 10 iulie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia României.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 10 iulie 1997, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia României.

PRESEDINTELE SENATULUI
PETRE ROMAN

^Sus


LEGE Nr. 146 din 27 iulie 1999
privind organizarea, functionarea si finantarea spitalelor
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATA ÎN: MONITORUL OFICIAL NR. 370 din 3 august 1999

Parlamentul României adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
Spitalul este unitatea sanitara cu paturi, publica sau privata, cu personalitate juridica, care asigura servicii medicale de specialitate.
ART. 2
Spitalul trebuie sa îndeplineasca conditiile de autorizare sanitara, de functionare si de competenta prevazute de lege.
ART. 3
(1) În raport cu gradul de specializare a personalului medico-sanitar si cu dotarea cu mijloace de investigatii si tratament, spitalele publice asigura pregatirea studentilor si elevilor din învatamântul superior medico-farmaceutic si mediu sanitar, specializarea si formarea continua a personalului medico-sanitar, precum si desfasurarea unor activitati de cercetare stiintifica medicala. Spitalele private pot desfasura astfel de activitati, în conditiile mai sus mentionate, în mod optional.
(2) Pregatirea studentilor si a elevilor în spitale este admisa atât pentru cei din învatamântul de stat, cât si pentru cei din învatamântul privat, autorizat provizoriu sau acreditat, potrivit legii.
(3) Aceste activitati se desfasoara conform contractului, pe perioada determinata, încheiat de spital cu unitatile de învatamânt respective, pe baza metodologiei elaborate de catre Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei Nationale si de Colegiul Medicilor din România.
ART. 4
Spitalul raspunde, potrivit legii, pentru prejudicii cauzate pacientilor, inclusiv din culpa medicala, stabilite de catre organele competente.

CAP. 2
Organizarea spitalelor

ART. 5
(1) Spitalele pot fi organizate, în raport cu specificul patologiei, în spitale generale sau spitale de specialitate si pot avea în structura lor sectii distincte pentru tratamentul si îngrijirea bolnavilor cu afectiuni acute si afectiuni cronice.
(2) Sectiile pentru cazurile de bolnavi acuti sau pentru cazurile de bolnavi cronici pot functiona în regim de spitalizare continua sau discontinua.
ART. 6
Spitalele pot avea în componenta lor structuri care acorda servicii ambulatorii de specialitate.
ART. 7
(1) Dupa autorizarea sanitara de functionare a spitalelor acestea intra, în mod obligatoriu, în procesul de acreditare, care se va derula pâna la o data limita stabilita de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
(2) Acreditarea garanteaza functionarea spitalelor la un standard corespunzator complexitatii serviciilor medicale, certificând calitatea serviciilor.
(3) Acreditarea se acorda de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor pe baza criteriilor de evaluare aprobate prin hotarâre a Guvernului.
(4) Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor este alcatuita din reprezentanti desemnati, dupa cum urmeaza: 2 reprezentanti din partea Ministerului Sanatatii, 2 reprezentanti din partea Colegiului Medicilor din România, 2 reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si un reprezentant al Asociatiei Spitalelor din România.
(5) În cazul în care un spital nu mai întruneste criteriile prevazute la alin. (3), acreditarea se retrage de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
ART. 8
Spitalele se ierarhizeaza, cu prilejul acreditarii, în raport cu competenta profesionala a personalului, cu gradul de dotare si cu alte criterii stabilite de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
ART. 9
Înfiintarea, reorganizarea sau desfiintarea spitalelor se face cu avizul Ministerului Sanatatii.
ART. 10
Spitalele se structureaza, functioneaza si se conduc distinct, pe urmatoarele activitati:
a) diagnostic si terapie;
b) îngrijire a bolnavului;
c) management.
ART. 11
(1) Spitalul public este condus de catre un consiliu de administratie alcatuit din 3 - 7 membri, numit de catre proprietar.
(2) Conducerea executiva a spitalului este alcatuita din:
a) director general;
b) director medical, obligatoriu este medic;
c) director de îngrijiri, asistenta coordonatoare a îngrijirilor din spital;
d) director administrativ, financiar-contabil.
(3) Conducerea executiva a spitalului se face pe baza de contract de administrare pe termen limitat. Functiile directoriale se obtin prin concurs, sustinut în prezenta membrilor consiliului de administratie. Criteriile de eligibilitate, conditiile generale de organizare a concursului, precum si prevederile-cadru ale contractului de administrare se elaboreaza de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor.
(4) În unitatile spitalicesti care au si structuri organizatorice de cercetare stiintifica, precum si atributii de coordonare a programelor nationale de sanatate, structura consiliului de administratie si, respectiv, a conducerii executive se adapteaza corespunzator specificului fiecarei unitati.
ART. 12
Spitalul are obligatia sa înregistreze, sa stocheze, sa prelucreze si sa transmita informatiile legate de activitatea de îngrijire, conform normelor elaborate de catre Ministerul Sanatatii.

CAP. 3
Finantarea spitalelor

ART. 13
Spitalele publice si private functioneaza pe principiul autonomiei financiare, elaboreaza si executa bugete proprii de venituri si cheltuieli.
ART. 14
(1) Finantarea spitalelor publice si private se asigura din veniturile realizate în raport cu serviciile medicale furnizate pe baza contractelor încheiate cu casele de asigurari de sanatate, de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din asocieri investitionale în profil medical sau medico-social, din donatii si sponsorizari, precum si din veniturile obtinute de la persoanele fizice si juridice, în conditiile legii.
(2) De la bugetul de stat se asigura finantarea unor programe nationale de sanatate, realizarea de constructii noi, efectuarea unor reparatii capitale, precum si dotarea cu echipamente medicale de înalta performanta.
ART. 15
Conditiile de contractare a serviciilor medicale furnizate de spital si tarifele acestora se stabilesc în contractul-cadru, potrivit legii.
ART. 16
(1) Serviciile medicale furnizate de catre spital se stabilesc prin contractul care se încheie între spital si casa de asigurari de sanatate sau alti contractanti.
(2) Pentru spitalele care lucreaza în sistemul de asigurari de sanatate, contractul-cadru pentru serviciile medicale furnizate de catre acestea se elaboreaza de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de Colegiul Medicilor din România, cu avizul Ministerului Sanatatii, si se aproba prin hotarâre a Guvernului.
ART. 17
(1) Personalul încadrat în unitatile sanitare va fi platit dupa cum urmeaza:
a) valoarea corespunzatoare salariului minim pe economie, din bugetul de stat;
b) la salariul minim se adauga veniturile realizate din contractele încheiate cu casa de asigurari de sanatate.
(2) Salarizarea personalului din spitalele private se stabileste prin negociere între parti.

CAP. 4
Dispozitii tranzitorii si finale

ART. 18
Ministerul Sanatatii va lua masuri pentru reorganizarea spitalelor publice existente, în conformitate cu prevederile prezentei legi, în termen de 12 luni de la data intrarii în vigoare a acesteia.
ART. 19
(1) Imobilele aflate în administrarea unor spitale publice, care se reorganizeaza si devin disponibile, pot fi vândute, închiriate sau concesionate, dupa caz, în conditiile legii, unor persoane fizice sau juridice, în scopul organizarii si functionarii unor spitale private sau pentru alte forme de asistenta medicala. Criteriile pe baza carora vor putea fi vândute, închiriate sau concesionate imobilele disponibile se stabilesc de catre Comisia nationala paritara, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Colegiului Medicilor din România.
(2) De acelasi regim beneficiaza si bunurile mobile aflate în proprietatea spitalului public.
(3) Sumele obtinute în urma închirierii, vânzarii sau concesionarii imobilelor si a aparaturii medicale existente constituie venit care se include în bugetele locale si se pune în întregime la dispozitie directiilor judetene de sanatate publica, respectiv a municipiului Bucuresti, numai în scopul achizitionarii de aparatura medicala pentru spitalele publice reorganizate.
ART. 20
Prevederile prezentei legi se aplica si spitalelor care apartin ministerelor cu retele sanitare proprii.
ART. 21
(1) Dispozitiile prezentei legi intra în vigoare la 90 de zile de la data publicarii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe aceeasi data se abroga art. 25 - 30 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei, publicata în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum si orice alte dispozitii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor în sedinta din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia României.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,
ANDREI IOAN CHILIMAN

Aceasta lege a fost adoptata de Senat în sedinta din 30 iunie 1999, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia României.

p. PRESEDINTELE SENATULUI,
ULM NICOLAE SPINEANU


^Sus