REGULAMENTE

DETAȘAREA MEDICILOR REZIDENȚI


Detașarea medicilor rezidenți din Centrul Universitar pe care l-au ales pentru pregătire se poate efectua pe o perioadă limitată de timp (maxim 1 an) pentru motive bine întemeiate : lipsa posibilității de cazare , convalescență - după concediu de boală , copil minor în îngrijire , părinți bolnavi , etc.
Detașarea medicilor rezidenți se poate realiza în următoarele moduri :

A

  • Din Centrul Universitar ales pentru pregătire în alt Centru Universitar , situație în care sunt necesare aprobările de plecare și de primire ale Direcțiilor Sanitare Județene respective . Excepție face Centrul Universitar București , unde este necesar acceptul de plecare al spitalului plătitor și nu al Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București .
  • Din Centrul Universitar ales pentru pregătire la un Spital Județean (în mod excepțional) sub îndrumarea unui medic primar .
    În cele două situații mai sus menționate , rezidentul se poate detașa în timpul unui stagiu complementar sau în timpul unui stagiu de bază .
  • Pentru detașarea în timpul stagiului complementar este necesar pe lângă accepturile Direcțiilor de Sănătate Publică Județene , atât acceptul îndrumătorului de rezidențiat ( sau a unui cadru didactic desemnat de acesta ) , precum și de acceptul unui șef de clinică ( sau a unui cadru didactic desemnat de acesta ) în specialitatea stagiului complementar respectiv , cu care va susține examenul de sfârșit de modul și îi va confirma nota în carnetul de rezident .
  • Pentru detașare în timpul stagiului de bază este obligatoriu pe lîngă accepturile Direcțiilor de Sănătate Publică Județene respective , acceptul îndrumătorului de rezidențiat ( sau a unui cadru didactic desemnat de acesta ) care îi va confirma în carnetul de rezident perioada efectuată prin detașare .
  • Excepție fac medicii rezidenți specialitatea Medicină de Familie , care nu au nevoie de confirmarea stagiilor complementare dintr-un Centru Universitar , ci doar a stagiului de bază ( madicină de familie )

B

  • Medicii rezidenți secțiunea B ( cu post ) se pot detașa din Centrul Universitar ales pentru pregătire în alt Centru Universitar , cu acceptul de plecare și de primire al Direcțiilor de Sănătate Publică Județene , fără a avea nevoie de acceptul spitalului cu care au contract de muncă pe perioadă nedeterminată .Ei trebuie să obțină aceleași aprobări enumerate la punctul A , atunci cînd se datașează atît pentru stagiile complementare cît și pentru stagiul de bază .
  • În ultimul an de rezidențiat , înaintea susținerii examenului de specialitate , toții medicii rezidenți trebuie să se afle în stagiul de bază și nu în stagiile complementare . Pregătirea în ultimul an de rezidențiat trebuie să se desfășoare în Centrul Universitar .
  • Toate detașările se efectuează numai cu aprobarea Centrului Național de Perfecționare Postuniversitară a Medicilor , Farmaciștilor , Altui Personal cu Studii Superioare și Asistenților Medicali București


TRANSFERUL MEDICILOR REZIDENȚI

  • Medicii rezidenți vor depune solicitările de schimbări de centre de pregătire la Ministerul Sănătății și Familiei - Direcția Generală Resurse Umane, Formare Profesională Concursuri și Examene București pînă la data de 15 februarie 2003 și vor fi însoțite de :
  1. Avizul de transfer din partea D.S.P.J. și al U.M.F. -ului pentru care au optat în noiembrie 2002
  2. Avizul de primire din partea D.S.P. , U.M.F. - ului , al unei clinici îndrumătoare de rezidențiat
  3. Acte care să justifice motivele prezentate
  4. Aprobările de transfer de centre de pregătire vor fi comunicate Direcțiilor de Sănătate Publică și Universităților de Medicină și Farmacie , urmând a fi operate în perioada 1 - 15 martie 2003.


EFECTUAREA STAGIATURII

  • În cazul solicitărilor de efectuare a stagiaturii în afara normei de bază se vor prezenta următoarele documente :
  1. Xerocopia Diplomei de licență
  2. Adeverință de la locul de muncă din care să rezulte încadrarea în altă calitate decât cea de stagiar
  • În cazul solicitărilor de efectuare a stagiaturii în unități sanitare din sector privat se vor prezenta următoarele documente :
  1. Xerocopia Diplomei de licență
  2. Angajamentul unității privind salarizarea stagiaruluii
  3. Avizul Colegiului Medicilor sau Farmaciștilor precum și nominalizarea de către acestea a îndrumătorului de stagiu

 

  • Precizăm că în conformitate cu prevederile O.M.S.F. nr. 846/2001 în calitate de îndrumător de stagiu pot fi desemnați :
  1. Farmacist primar sau specialist în cazul farmaciștilor stagiari
  2. Medic stomatolog primar sau specialist în cazul stagiarilor stomatologi
  3. Medic primar medicină de familie în cazul stagiarilor de medicină generală

 

Pentru informații suplimentare, poate fi contactat serviciul RUNOS al D.S.P. Clujla numărul de telefon 0264-132325

Sursa informațiilor: Serviciul R.U.N.O.S. al D.S.P. Cluj